
Kirill Martînov scrie în Novaya Gazeta cum guvernează Vladimir Putin ţara fără intermediari şi instituţii
Preşedintele a vorbit din nou cu poporul prin intermediul „Liniei directe”, iar una din chestiunile discutate a fost aceea ca şi guvernatorii să fie obligaţi să folosească această metodă de contact cu cetăţenii. Putin a susţinut această idee: pot fi organizate nu doar linia directă federală, dar şi linii regionale.
[…]
Acest format de „Linie directă”, în care preşedintele se întâlneşte cu propriul popor, devine unica instituţie politică din ţară. În Rusia, unde nu poţi conta pe justiţie, unde partidul de guvernământ nu riscă să piardă alegerile, iar preşedintele nu poate fi criticat de opoziţie în timpul raportului în faţa Parlamentului, unde jurnaliştii care reflectă protestele nu sunt acreditaţi de Kremlin, „Linia directă” reprezintă acel cadru inovativ în care puterea şi cetăţenii îşi lămuresc reciproc starea de spirit. Dacă nu pot fi create instituţii democratice obişnuite pentru o guvernare efectivă, în ajutor vin diverse invenţii autohtone pentru legitimarea acţiunilor puterii.
În prezent, între preşedinte şi popor nu există nimic, doar „Linia directă” şi câmpul pârjolit al politicii ruse.
În 2021, acest model este transferat organic la nivel regional: suntem gata să fim prima ţară din lume în care politicile publice şi guvernarea se înfăptuiesc în regim de show televizat.
În timpul „Liniei directe”, preşedintele a reuşit să se expună pe marginea mai multor subiecte: scufundarea distrugătorului britanic la ţărmul Crimeii nu va duce la un al treilea război mondial; creditele ipotecare sunt problematice, dar avantaje sunt mai multe; preţurile la vacanţele din Rusia au crescut din cauză că oamenilor le este frică să plece peste hotare; vârful critic al pandemiei l-am trecut mai bine decât multe alte ţări, inclusiv datorită deputaţilor din Duma de Stat; schimbările climatice pot aduce planeta noastră la situaţia de pe Venus unde temperatura ajunge la 500 de grade Celsius; problema deşeurilor în Federaţia Rusă există şi e acută.
Dar cel mai greu se pliază scenariul „Liniei directe” pe cea mai gravă problemă din ultimele săptămâni – conflictul social în jurul vaccinării benevole (şi obligatorii). În sfârşit, preşedintele a mărturisit că s-a vaccinat cu Sputnik-V şi a recomandat tuturor să-i urmeze exemplul. În acelaşi timp s-a pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării şi a spus că nu e legal ca cineva să fie concediat pentru că refuză să se vaccineze.
[...]
Responsabilitatea pentru posibile noi restricţii, similare cu cele de anul trecut, este delegată de conducerea ţării la nivelul regiunilor: anume guvernatorii vor lua asupra lor toată critica legată de acestea.
Pe lângă aceste subiecte, cetăţenii, în mod tradiţional, sunt preocupaţi de planurile preşedintelui: va exista un succesor şi ce ar putea face după încheierea mandatului? Ambele aceste întrebări, în actualitatea rusească, ţin de domeniul SF, întrucât se referă la un viitor îndepărtat, probabil la epoca transumanismului.
[...]
Astfel, „Linia Directă-2021” a fixat noile contururi ale vieţii politice ruse. Preşedintele nu mai are nici oponenţi publici, nici interlocutori, în afară de poporul rus ca fiinţă metafizică, care vibrează împreună cu liderul său naţional, în timpul principalului show televizat. Preşedintele nu mai promite nimic şi nu mai face planuri – se pare că, în ochii lui, deja trăim în cea mai bună din lumile posibile.