
Ședința de Guvern, în care membrii Cabinetului Bolojan au stabilit forma finală a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, s-a încheiat astăzi, la aproape o oră de la debut. Ulterior, premierul Ilie Bolojan și membrii Cabinetului au mers direct în Parlament, unde și-au angajat răspunderea pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului.
În ședință, executivul a analizat amendamentele depuse de parlamentari la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și a stabili forma finală a actului normativ. Ședința de plen comun a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului a început la ora 15:00.
Principalele măsuri anunțate
Potrivit Guvernului, principalele amendamente la proiectul inițial au în vedere următoarele aspecte:
- cota standard de TVA va fi de 21%, iar cota redusă va fi de 11% pentru alimente de bază, medicamente, lemne de foc, cărți, canalizare, energie termică și HoReCa - temporar
- creșterea accizelor la tutun, alcool și carburanți cu 10%.
- Introducerea, de la 1 august 2025, a obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma de 3.000 lei lunar; se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028.
- Reducerea finanțării partidelor politice în anul 2026 cu 40% comparativ cu anul 2024.
- înghețarea, de la anul, a salariilor și pensiilor din sistemul public și limitarea angajărilor și sporurilor nejustificate.
Domeniul educației
- Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.
Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:
- Personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ
- Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu aceleași norme metodologice
- Parțial, pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ. Numărul persoanelor desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum și atribuțiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern.
Jocurile de noroc
Majorarea cotelor de impunere asupra veniturilor obținute din jocuri de noroc cu procente cuprinse între 30% și 40%, astfel:
- Impozitarea pentru operatori va crește de la 21% - la 30%;
- Impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor);
- Crește cu 30% taxa pe aparat;
- Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.
”Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 și de peste un miliard de lei în anul 2026”, precizează Executivul. Măsurile incluse în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare au ca scop stabilizarea finanțelor publice în 2025 - 2026, creșterea credibilității macroeconomice și reformarea structurii fiscale, arată sursa citată.
AUR anunță depunerea unei moțiuni de cenzură
Parlamentarii AUR au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în termenul constituțional de trei zile de la asumarea răspunderii. Dacă moțiunea de cenzură trece, Guvernul este demis. Dacă aceasta nu va trece, proiectul de lege se consideră adoptat.
Președintele AUR, deputatul George Simion, speră să fie strânse până miercuri semnăturile necesare pentru depunerea moțiunii de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. Parlamentarii AUR au semnat deja textul documentului, care este finalizat, a amintit Simion la Parlament. Potrivit acestuia, AUR se bazează pe toți parlamentarii care „n-au bătut palma cu USR și PSD și nu se închină regimului nicușorist”.
„Avem ca Opoziție numărul necesar de semnături, vom depune prima oară semnăturile. Nu avem noi ce să oferim, pentru că noi nu tranzacționăm România la piață, așteptăm ca cei de bună credință, care respectă mediul privat din România - ați văzut cota de TVA care s-a mărit, care respectă profesorii din România, care respectă mamele din România, parlamentarii care chiar dau seama alegătorilor să voteze această moțiune, să se prezinte lunea viitoare și să voteze pentru plecarea acasă a lui Bolojan și a Guvernului”, a spus liderul AUR.
George Simion a amintit că a depus 230 de amendamente la pachetul de măsuri asumat de Guvern, unul dintre acestea referindu-se la tăierea sumelor forfetare ale parlamentarilor până când deficitul bugetar se reduce sub 3%, amendament preluat de la Blocul Național Sindical.