
Moscova a cerut, luni, Washingtonului să deblocheze rezervele monetare ale băncii centrale afgane, înghețate în Statele Unite după ce talibanii au preluat, din nou, controlul asupra țării. Emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, crede că, fără aceste rezerve, noua putere de la Kabul ar putea fi tentată să recurgă la traficul de opiacee și să vândă pe piața neagră armamentul abandonat de fostele forțele guvernamentale afgane sau de trupele occidentale care s-au retras din țară.
Potrivit Fondului Monetar Internațional, citat de agențiile de presă, rezervele băncii centrale afgane s-ar ridica la 9,4 miliarde de dolari, în cea mai mare parte aflați în depozite din străinătate. Anterior, Washingtonul precizase că talibanii nu vor avea acces la sumele din Statele Unite, a căror mărime n-a precizat-o.
Rusia, amintesc analiștii, e îngrijorată de un posibil val de combatanţi islamişti afgani deghizaţi în refugiaţi care ar putea ajunge pe teritoriul său, via Asia Centrală, ca şi de o recrudescenţă a traficului cu opium şi heroină aduse din Afganistan. Momentan, ruşii au adoptat un ton conciliant faţă de noua putere de la Kabul, căreia i-au recunoscut victoria şi pe care au îndemnat-o să accepte un dialog naţional şi să coopteze în guvern şi alte forţe politice reprezentative.