Știri

MApN dezminte dezinformarea privind reluarea stagiului militar obligatoriu

Trupele Forțelor de Operațiuni Speciale ale Armatei Române defilează în cadrul unei parade militare organizate cu ocazia Zilei Marii Uniri a României, la București, România, 1 decembrie 2022.
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Trupele Forțelor de Operațiuni Speciale ale Armatei Române defilează în cadrul unei parade militare organizate cu ocazia Zilei Marii Uniri a României, la București, România, 1 decembrie 2022.

Holzstock Festival

Potrivit unui comunicat al MApN a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistenţă Medicală şi Programe de Sănătate al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti către medicii de familie din Bucureşti, ar fi "dovada" atragerii României în războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Oficialii MApN arată că informația e falsă, iar România nu va mobiliza rezerviștii.

Procedură de rutină

"Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina. Aceste aşa-zise 'dovezi' nu au nicio legătură cu realitatea", se precizează în comunicat.

Adresa din facsimil reprezintă o procedură de rutină. Direcţiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale şi judeţene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetăţenii bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar, menţionează MApN.

Serviciul militar este, în continuare, voluntar

Ministerul Apărării Naţionale precizează că a comunicat "în repetate rânduri" că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluţii de recrutare a rezerviştilor pe bază de voluntariat. Revenirea la serviciul militar obligatoriu şi, în consecinţă, la desfăşurarea proceselor de recrutare pentru cetăţenii încorporabili, se face în condiţiile aceleiaşi legi, care prevede la art. 3, că "pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii", explică reprezentanţii ministerului.

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
38.794 de morți în Fâșia Gaza
38.794 de morți în Fâșia Gaza

Numărul răniților se apropie de 90 de mii.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov
Kremlinul neagă eșecul armatei sale de invazie în regiunea ucraineană Harkov

Președintele Vladimir Putin voia crearea acolo a unei zone tampon, pentru a preveni loviturile inamice contra teritoriului rusesc.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE
Nou schimb de prizonieri de război între Ucraina şi Rusia UPDATE

Au fost eliberați 95 de oameni de fiecare parte.

Veridica News
Veridica News
17 Jul 2024