Știri

MAE român condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului internațional, în cazul morţii lui Alexei Navalnîi

Flori aduse lângă portretul defunctului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în fața ambasadei Rusiei, la Tbilisi, Georgia, 16 februarie 2024. Lider al opoziției ruse și critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din districtul autonom Yamalo-Nenets, a anunțat pe 16 februarie 2024 Serviciul Federal de Penitenciare. O declarație a serviciului închisorii spunea că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare pe, iar cauza morţii sale este investigată. La sfârșitul anului trecut, Navalnîi a fost transferat într-o colonie penitenciară arctică considerată una dintre cele mai dure închisori.
© EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI   |   Flori aduse lângă portretul defunctului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în fața ambasadei Rusiei, la Tbilisi, Georgia, 16 februarie 2024. Lider al opoziției ruse și critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din districtul autonom Yamalo-Nenets, a anunțat pe 16 februarie 2024 Serviciul Federal de Penitenciare. O declarație a serviciului închisorii spunea că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare pe, iar cauza morţii sale este investigată. La sfârșitul anului trecut, Navalnîi a fost transferat într-o colonie penitenciară arctică considerată una dintre cele mai dure închisori.

Susține jurnalismul independent

Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă, printr-un comunicat dat publicităţii astăzi,  regretul profund ca urmare a anunțului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber, reaminteşte MAE.

Condamnarea lui Navalnîi, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept

Ministerul de Externe adaugă că întreg procesul şi condamnarea lui Alexei Navalnîi au reprezentat acte arbitrare și abuzive din punct de vedere juridic și politic, fiind în esenţă o încălcare gravă a tuturor normelor de drept.

"Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale", se mai precizează în comunicatul diplomaţiei de la Bucureşti, care a reamintit şi că "MAE condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse".

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024