Știri

Klaus Iohannis va călători în Africa, într-o vizită oficială în patru țări

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, stă de vorbă cu un invitat în cadrul Cinei de bun venit a Forumului de nivel înalt Africa-Europa la Școala Spaniolă de Echitație a Palatului Hofburg din Viena, Austria, 17 decembrie 2018.
© EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA   |   Președintele României, Klaus Werner Iohannis, stă de vorbă cu un invitat în cadrul Cinei de bun venit a Forumului de nivel înalt Africa-Europa la Școala Spaniolă de Echitație a Palatului Hofburg din Viena, Austria, 17 decembrie 2018.

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 14-23 noiembrie 2023, o serie de vizite de stat în patru state africane: Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, informează un comunicat al Preşedinţiei. Vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat. 

Vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa, denumită „România - Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație, un document-cadru de viziune”, prin care țara noastră își propune revigorarea relațiilor cu Africa și aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României și cu importanța în creștere a Africii pe plan internațional.

Cu prilejul vizitei de stat în Kenya, Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu Președintele William Ruto și va participa la sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al United Nations Environment Program. De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul și cooperarea politică și se va inaugura o donație a României pentru o școală kenyană, donație din programul României de asistență pentru dezvoltare. În cadrul vizitei de stat în Tanzania, Președintele României va avea consultări politice cu Președintele Samia Suluhu Hassan. Vizita de stat în Capul Verde va prilejui consultări ale Președintelui României cu Președintele José Maria Neves. Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu Președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu Prim-ministrul José Ulisses Correia e Silva, și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foștii studenți din Capul Verde care au studiat în România. Cu prilejul vizitei oficiale în Senegal, Președintele României, Klaus Iohannis, va avea consultări politice cu Președintele Senegalului, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea Președintelui Klaus Iohannis, alături de Președintele Macky Sall, la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenții ale ONU prezente în Senegal. Programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a Președintelui Klaus Iohannis cu foști studenți senegalezi în România.

Având în vedere contextul actual complex la nivel global, Președintele României va analiza alături de interlocutorii săi provocările de securitate fără precedent la nivel regional și internațional. Președintele Klaus Iohannis va prezenta impactul conflictului provocat de Rusia în imediata vecinătate a țării noastre, dar și la nivel global, cu accent pe gestionarea problematicii refugiaților, precum și contribuția României la securitatea alimentară globală.

De asemenea, în cadrul discuțiilor vor fi abordate și alte teme de actualitate, de pe agenda comună şi cea internațională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităților sociale, consolidarea democratică și promovarea drepturilor omului şi alte provocări ale tranziției, precum: dificultățile privind asigurarea de suficiente locuri de muncă decente pentru tineri, integrarea femeilor pe piața muncii și în viața publică, reforma și modernizarea agriculturii, dar și reformele electorale.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024