Președintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu președintele Joe Biden, că actuala prezență a NATO în țările din flancul estic, inclusiv România, nu este suficientă. El a spus că e nevoie de un angajament mai ferm al Alianței, detaliind mai multe probleme, întrebat de jurnaliști care sunt interesele României la Summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie.
Dezvoltarea industriei de apărare este prioritară
„Obiectivele României – este o listă întreagă. Unele sunt chestiuni foarte tehnice, dar aș menționa câteva, fiindcă sunt importante și sunt obiective naționale importante: Întărirea Flancului Estic, și asta am pus-o în discuție astăzi. Avem acele Battlegroups, avem trupe, dar, după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru Apărare, dar și pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe Flancul Estic. Descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea, înseamnă să avem o producție din industria de Apărare care este suficientă. Știți foarte bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă, proiectilele de artilerie, și așa ceva nu poate să rămână așa cum este acum”, a spus președintele Iohannis într-o scurtă conferință de presă la Ambasada României din Washington, imediat după întâlnirea cu președintele Joe Biden.
Creșterea bugetelor de apărare
Președintele Iohannis a mai spus că e nevoie și de rezolvarea unor chestiuni logistice, dar și de creșterea bugetelor pentru apărare: „Deci, Apărare – e clar. Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta, da, trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de Apărare, pentru cei care se ocupă de achiziția de sisteme. Dar lucrurile merg mult mai departe. Dacă vrem să avem un sistem funcțional pe Flancul Estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură. De exemplu, pentru carburant, este un lucru esențial. Orice armată se oprește dacă nu mai are carburant, și noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg Flancul Estic. Aceste chestiuni sunt vitale”, a spus șeful statului.
Strategie pentru Marea Neagră
Mai mult, președintele Klaus Iohannis a cerut o strategie pentru Marea Neagră și strategii prin care să fie prevenită extinderea războiului: „Pe de altă parte, strategia pentru Marea Neagră – războiul este în Marea Neagră, este în regiunea Mării Negre, nu în altă regiune. Trebuie să ne concentrăm mai mult, să fim mai concreți, să elaborăm obiective punctuale, să elaborăm strategii pentru a preveni extinderea conflictului și, sigur, în final, să ajungem la o pace care satisface și obiectivele Ucrainei”.