Iranul a scăzut prețul petrolului său, și-așa ieftin, pentru a suporta concurența petrolului rusesc. China a devenit o destinație importantă pentru petrolul Rusiei, deoarece Moscova încearcă să mențină fluxurile în urma consecințelor invaziei sale din Ucrainei. Acest lucru a condus la creșterea concurenței cu aliatul său, Iranul pe una dintre puținele piețe rămase petrolului rusesc, reduse semnificativ de sancțiunile occidentale.
Exporturile rusești către China au crescut la un nivel record în mai, când Rusia și-a depășit partenerul din OPEC Plus, Arabia Saudită ca furnizor de top pentru cel mai mare importator din lume. Iranul a redus prețul pentru a rămâne competitiv pe piața chineză și păstrează, în continuare, fluxuri robuste, probabil din cauza creșterii cererii, deoarece China a atenuat restricțiile stricte de combatere a epidemiei de coronavirus, care au prăbușit consumul.
”Competiția între barilii iranieni și cei rusești este în întregime în avantajul Beijingului”, a declarat Vandana Hari, fondatoarea Vanda Insights din Singapore. „Este probabil ca acest lucru să-i neliniștească pe producătorii din Golf, care-și văd piețele preluate de țițeiul la preț redus.”
China a devenit unul dintre importatorii cheie de petrol rusesc și iranian după ce aceste țări au căzut sub sancțiunile occidentale. În acest timp, s-a raportat că G7 va limita prețul petrolului rusesc la prețul său de cost. Limitarea prețurilor poate afecta veniturile Federației Ruse, scăzând în același timp și costurile energiei.
Conform planului SUA, aliații Ucrainei vor plăti Rusiei pentru petrolul său nu mai mult decât costul de producție. Petrolul rusesc ar continua să curgă pe piețele mondiale, în folosul economiei globale, dar Federația Rusă va primi mai puțini bani pentru el.