Știri

Interes crescut al românilor pentru alegerile europarlamentare

O angajată curăță băncile din camera de plen, înainte de o dezbatere la Parlamentul European de la Strasbourg, Franța, 13 martie 2024.
© EPA-EFE/RONALD WITTEK   |   O angajată curăță băncile din camera de plen, înainte de o dezbatere la Parlamentul European de la Strasbourg, Franța, 13 martie 2024.

Susține jurnalismul independent

Un sondaj realizat de Parlamentul European arată o creștere până la 60% a interesului românilor pentru alegerile europene, procent apropiat de media europeană. Jumătate dintre români au o părere bună despre Uniunea Europeană, puţin peste media la nivel comunitar.

Siguranţa, principala preocupare a europenilor

Războiul din Ucraina și postura agresivă a Rusiei fac ca la aceste alegeri securitatea să fie una dintre temele principale de interes pentru cetățenii europeni. De asemenea, sondajul arată că siguranța alimentară și agricultura se află printre preocupările cetățenilor europeni. Temele indicate de români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%). În acelaşi timp, românii vor ca UE să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a-și întări poziția în plan global.

Românii apreciază activitatea Parlamentului European

România se situează în prima jumătate a clasamentului, 46% dintre respondenți având o imagine pozitivă despre Parlamentul European, peste media UE de 41%. De asemenea, 53% dintre români vor ca Parlamentul să joace un rol mai important, sub media UE de 56%. La finalul acestei legislaturi, 80% dintre cetățenii din România au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 19% au o imagine negativă. În acelaşi timp, percepția UE este una pozitivă la nivelul statelor membre, cu o medie de 47%. România este peste medie, cu 50% percepție pozitivă.

Beneficiile apartenenţei la UE

71% dintre cetățenii statelor membre cred că țara lor a beneficiat de calitatea de membru UE, în timp ce în România procentul e de 65%, printre cele mai scăzute din întreaga Uniune. Aproape jumătate dintre români - 46%, spun că standardul lor de viață a scăzut în ultimii cinci ani. Totodată, 35% dintre români cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat.

Probabilitatea  de a vota este în creştere

Pe ansamblu, sondajul relevă o tendință pozitivă în ceea ce privește principalii indicatori electorali. Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023. 60% dintre românii declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 , 74% spun că este probabil să voteze, iar 68% sunt de acord că votul este și mai important acum.

Sondajul a fost realizat între 7 februarie și 3 martie 2024, în toate cele 27 de state membre ale UE, față în față. În total, au fost efectuate 26.411 de interviuri, iar rezultatele au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Experţi ONU au stabilit că o rachetă căzută în Ucraina este de fabricaţie nord-coreeană.
Experţi ONU au stabilit că o rachetă căzută în Ucraina este de fabricaţie nord-coreeană.

Ucrainenii afirmă că racheta a fost lansată din Rusia, cu încălcarea embargoului ONU impus Coreei de Nord.

Veridica News
Veridica News
30 Apr 2024
34 de oameni uciși și 68 răniți în ultimele 24 de ore în Gaza
34 de oameni uciși și 68 răniți în ultimele 24 de ore în Gaza

O delegație a Hamas urmează să discute, la Cairo, cu reprezentanții Egiptului și Qatarului o propunere de armistițiu.

Veridica News
Veridica News
29 Apr 2024
Premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, a anunțat că nu demisionează
Premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, a anunțat că nu demisionează

Soţia sa e anchetată pentru corupţie şi trafic de influenţă.

Veridica News
Veridica News
29 Apr 2024
Germania: încă un caz de spionaj în beneficiul Moscovei
Germania: încă un caz de spionaj în beneficiul Moscovei

Un fost militar de carieră şi-a oferit serviciile la consulatul şi la ambasada rusă.

Veridica News
Veridica News
29 Apr 2024