Forțele de ordine poloneze au uzat de gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a respinge migranții ilegali care forțau frontiera dinspre Belarus

Forțele de ordine poloneze au uzat de gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a respinge migranții ilegali care forțau frontiera dinspre Belarus

Forțele de ordine poloneze au uzat de gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a respinge migranții ilegali care forțau frontiera dinspre Belarus. Cel puțin șapte polițiști, un grănicer și un militar au fost răniți de pietrele aruncate de migranți. Unul dintre polițiști e în stare gravă, după ce ar fi suferit o fractură craniană. Circa patru mii de oameni, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, sunt campați, în condiții precare și în frig, de partea belarusă a graniței și speră să intre prin Polonia în spațiul Uniunii Europene.  Responsabilii regimului autoritar de la Minsk pretind că migranților bolnavi li se asigură îngrijiri medicale și că e în curs de amenjare un așa-numit centru logistic la Grodno, unde aceștia vor putea dormi. De la declanșarea crizei, în vară, cel puțin 11 oameni au murit în zonă, de frig, de foame sau de epuizare.

NATO și Uniunea Europeană au denunțat, la unison, o agresiune hibridă a Belarusului contra membrelor lor Polonia, Lituania și Letonia. La Bruxelles, miniștrii europeni de Externe au convenit instituirea unui nou set de sancțiuni contra belarușilor, care vizează persoanele și entitățile, inclusiv companii aeriene şi de turism, ce alimentează fluxul de migrație ilegală din Orientul Mijlociu, via Belarus, către țările din Uniune. 

Ministerul de Externe de la Minsk afirmă că sancțiunile ar fi contraproductive, iar președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, pretinde ca europenii să ridice toate restricțiile impuse regimului său. El declară că nu vrea un conflict la frontiera cu Polonia și îi acuză pe responsabilii politici de la Varșovia că au inventat un fals dosar al migrației, ca să-și rezolve problemele interne și tensiunile cu partenerii europeni. La putere din 1994 și calificat, frecvent, drept ultimul dictator de pe continent, Lukașenko a amenințat, încă din mai, că nu va mai opri migranții și traficanții de droguri care vor să ajungă în Europa, ca ripostă la sancțiunile instituite de occidentali contra regimului său.

Joi e programat un prim zbor de repatriere, prin care Irakul vrea să-și aducă acasă din Belarus cel puțin două sute de cetățeni, între care femei și copii, blocați la frontiera poloneză. Luni, compania aeriană belarusă Belavia a anunțat că nu mai îmbarcă din Dubai în cursele pentru Minsk irakieni, sirieni, yemeniți și afgani. Și Turcia a interzis îmbarcarea acestora de pe aeroporturile sale.

Timp citire: 1 min