
Acordul UE de a elimina treptat mașinile cu motoare cu combustie în puțin peste 12 ani este o provocare, dar un obstacol mai descurajant va fi producerea de suficiente baterii pentru a alimenta mașinile electrice necesare, declară un director executiv de la Volkswagen.
Comentariul apare după ce țările UE au ajuns de dimineață la un acord, la Luxemburg, cu privire la propunerile de legi pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv una care impune ca mașinile noi vândute în UE să emită zero CO2 din 2035, ceea ce va elimina motoarele cu ardere internă.
"Este un obiectiv provocator. Credem că este realizabil", spune pentru Reuters responsabilul VW, Arno Antlitz. ”Dar problema cea mai mare va fi creșterea lanțului de aprovizionare cu baterii” a subliniat el.
VW a declarat că va înceta să vândă mașini cu motoare cu combustie în regiune, în funcție de țintă, dar unii producători de automobile rămași mai în urmă în cursa pentru dezvoltarea de vehicule electrice, cum ar fi Toyota, ar putea avea dificultăți să atingă obiectivul. Producătorul auto japonez a refuzat azi să comenteze acordul de la Luxemburg.
Principalii producători de automobile s-au întrecut în a asigura aprovizionarea cu baterii, dar găsirea unor materii prime suficiente poate fi o mare problemă.
Eșecul de a obține provizii adecvate de litiu, nichel, mangan sau cobalt ar putea încetini tranziția la vehiculele electrice, să le facă mai scumpe și să amenințe marjele de profit ale producătorilor.
CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares a declarat luna trecută că se așteaptă ca o penurie de baterii pentru vehicule electrice să afecteze industria auto în 2024-2025, deoarece producătorii încearcă să crească vânzările de vehicule electrice, fără să existe încă destule fabrici de baterii.
Acordul de la Luxemburg a fost convenit după ore de negocieri cu țările care doreau să amâne termenul în 2040. Varianta de compromis care păstrează obiectivul pentru 2035, este ca o evaluare intermediară peste 4 ani să stabilească dacă vehiculele hibride sau cu combustibili durabili, de la acea dată, reușesc să reducă la zero emisiile de carbon.