Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

Criza din Ucraina: deputații ruși îi cer președintelui Vladimir Putin să recunoască independența teritoriilor din Ucraina controlate de secesioniștii pro-moscoviți

Șefii autoproclamatelor Republici Populare Lugansk, Leonid Pasechnick, și Donețk, Denis Pushilin, vorbesc între ei în timpul „Forumului Donbasul Rus” din orașul Donețk, controlat de militanții pro-ruși, Ucraina, 28 ianuarie 2021.
© EPA-EFE/DAVE MUSTAINE  |   Șefii autoproclamatelor Republici Populare Lugansk, Leonid Pasechnick, și Donețk, Denis Pushilin, vorbesc între ei în timpul „Forumului Donbasul Rus” din orașul Donețk, controlat de militanții pro-ruși, Ucraina, 28 ianuarie 2021.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat, marți, un apel către președintele Vladimir Putin, în care îi cere să recunoască independența, proclamată unilateral, a teritoriilor din estul Ucrainei vecine controlate de secesioniștii pro-moscoviți, aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk.  Iniţiativa le aparţine deputaţilor comunişti, formal în opoziţie faţă de partidul prezidenţial Rusia Unită, care domină Duma, dar, remarcă analiştii, foarte docili faţă de Kremlin. Într-o reacție imediată, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că eventuala recunoaștere  a independenței rebelilor înseamnă că Rusia se retrage, de facto și de jure, din așa-numitele acorduri de la Minsk, mediate de Franța și Germania, care prevăd revenirea teritoriilor din est sub autoritatea Kievului.

În decembrie 2021, liderii celor două republici fantomă, Leonid Pasecinik şi Denis Puşilin, au devenit membri ai Rusiei Unite. Tot în decembrie, un tribunal din orașul rusesc Rostov pe Don, de lângă frontiera cu Ucraina, a publicat o decizie de condamnare la cinci ani de închisoare, pentru corupție, a unui afacerist care susține că livra alimente militarilor ruşi desfășurați în regiunile separatiste din estul țării vecine, zonă cunoscută sub termenul generic de Donbas. Ulterior, motivația sentinței a dispărut de pe site-ul instanței din Rostov pe Don. Serviciul de presă al tribunalului susține că judecătorii au preluat afirmaţiile afaceristului fără să le verifice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat categoric prezența trupelor ruse în republicile autoproclamate din estul Ucrainei și a calificat totul drept o eroare a celor de la Rostov. Pentru autoritățile de la Kiev, în schimb, sentința este dovada implicării directe a Moscovei în conflictul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, afirmă că aceasta va constitui o dovadă în plus pe care țara lui o va prezenta justiției internaționale pentru a constata agresiunea rusescă.  Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmase, încă din mai, că eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din estul secesionist al ţării este un prim pas către anexarea acestei regiuni. El spunea că la fel s-a procedat şi în 2014, când anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova a fost prefaţată de eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii de acolo.

Războiul din estul Ucrainei, soldat cu circa 14 mii de morţi şi cu strămutarea a 1,5 milioane de oameni, a început în 2014, după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova. Cea mai dens populată dintre toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Kiev, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi lingvistic, acolo trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă din Ucraina. Moscova a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea, dar i-a asistat permanent pe separatiști, politic, logistic și financiar.

Tags: Ucraina , Donbass , Crimeea , Criza din Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte știri
Ministrul polonez de Finanțe, Tadeusz Koscinski, considerat responsabil pentru eșecul reformei fiscale, și-a prezentat demisia

Ministrul polonez de Finanțe, Tadeusz Koscinski, considerat responsabil pentru eșecul reformei fiscale, și-a prezentat demisia

Unii salariați au primit în ianuarie mai puțini bani, pe fondul unei puteri de cumpărare deja diminuată de o inflație de 8,6%.

În Cehia au loc alegeri prezidențiale

În Cehia au loc alegeri prezidențiale

Câștigătorul îi va urma la șefia statului lui Milos Zeman, în vârstă de 78 de ani, filorus devenit antiputinist, cunoscut pentru sinceritatea sa contondentă și pentru consumul excesiv de alcool, al cărui ultim mandat se încheie în martie.

15 Feb 2022

Actualizat la: 15 Feb 2022 13:51:15

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Rusia, condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Rusia, condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Activiști ecologiști din organizația non-guvernamentală Greenpeace au fost atacați de bărbați îmbrăcați în uniforme paramilitare de cazaci, care i-au acuzat că sunt „agenți americani”.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ucraina, suspectată că utilizează mine antipersonal
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ucraina, suspectată că utilizează mine antipersonal

„Forțele ruse (…) au comis atrocități în toată țara, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către Ucraina a acestor arme interzise” – apreciază organizația non-guvernamentală Human Rights Watch

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Zona euro scapă de recesiune
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Zona euro scapă de recesiune

Economia europeană, conchid comentatorii, pare să reziste bine la consecințele negative ale războiului din Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
Condamnări grele pentru participanții la o revoltă din Uzbekistan
Condamnări grele pentru participanții la o revoltă din Uzbekistan

Principalul inculpat, jurnalistul Dauletmurat Tajimuratov, a primit 16 ani de detenție, pentru „tentativă de lovitură de stat”, cum a numit instanța tulburările din vara anului 2022, soldate, oficial, cu 21 de morți.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023