
Summitul ONU consacrat climatului, așa-numitul COP26, organizat în orașul scoțian Glasgow, continuă sâmbătă, când e așteptată și declarația finală a participanților. Programată, inițial, pentru vineri, încheierea lucrărilor a trebuit amânată, fiindcă delegațiile nu s-au pus de acord asupra câtorva subiecte sensibile. Potrivit media internaționale, încă se poartă negocieri dure asupra angajamentului că statele vor renunța la combustibilii fosili, precum și asupra sprijinului financiar internațional pentru țările sărace, precar industrializate și, prin urmare, cel mai puțin vinovate de încălzirea globală.
În cursul celor două săptămâni ale COP26, peste 100 de ţări ale lumii s-au angajat să stopeze defrişările până în 2030, pentru a stăvili, şi în acest mod, încălzirea globală. Șefii de stat şi de guvern prezenți la Glasgow au promis să protejeze pădurile, calificate drept plămânii planetei, fiindcă neutralizează mare parte din miliardele de tone de gaze cu efect de seră, eliberate în atmosferă de activităţile umane. 80 dintre statele participante şi-au luat și angajamentul de a reduce în următorul deceniu cu 30% emisiile de metan, unul dintre gazele care provoacă efectul de seră. Câteva zeci de delegații participante au promis, de asemenea, să privilegieze agricultura ecologică.
China și Statele Unite au emis o declarație comună în care se angajează să acționeze împreună împotriva schimbărilor climatice. Acordul a fost încheiat în marja summitului ONU și, potrivit responsabilului chinez pentru climat, Xie Zhenhua, demonstrează că singura soluție pentru cele două superputeri este cooperarea. Cotate drept cele mai mari economii ale lumii, dar și cei mai mari poluatori, Statele Unite și China recunosc decalajul dintre eforturile actuale şi obiectivele acordului de la Paris privind stoparea încălzirii globale și, de aceea, își vor intensifica eforturile comune – a promis Xie, citat de media internaționale.
Acordul e considerat cu atât mai surprinzător cu cât, în plan politic, summitul a devoalat tensiunile persistente dintre părți. Săptămâna trecută, regimul comunist de la Beijing a respins criticile președintelui american, Joe Biden, privind absența de la Glagow a omologului său chinez, Xi Jinping. Faptele spun mai mult decât vorbele – a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, care susține că țara sa acționează concret împotriva încălzirii globale. Biden apreciase, anterior, că e o gravă greșeală faptul că liderul chinez nu vine la summit, în condițiile în care China aspiră să devină prima putere a mapamondului.
Celebra activistă ecologistă suedeză Greta Thunberg a calificat COP26 drept un eșec și i-a acuzat pe liderii politici că amână în mod deliberat măsurile radicale pentru salvarea planetei, așa cum au făcut și la cele 25 de ediții anterioare. Acum o săptămână, zeci de mii de persoane au manifestat la Glasgow, pentru a cere guvernelor acțiuni mai decise împotriva încălzirii globale. În pofida ploii persistente, protestatarii, majoritatea tineri, au mărșăluit mult timp pe străzi, într-o atmosferă deopotrivă exuberantă și furioasă. Marșuri similare au avut loc în numeroase orașe mari, de pe toate continentele.