Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a revizuit, marţi, în scădere numărul secţiilor de votare din Transnistria (est) la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie – anunță media de la Chişinău.
Vor fi deschise acolo doar 41 de secții, nu 44, cum se anunțase la începutul lunii.
Potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor din republică, în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului autorităţilor constituţionale de la Chişinău, sunt înregistraţi peste 258.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Acum o săptămână, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a avertizat că decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide trei secţii de votare în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria implică riscuri la adresa securităţii naţionale. SIS menţiona că membrii CEC nu au consultat serviciul înainte de a lua acestă decizie și că secţiile de vot, una în satul Corjova, raionul Dubăsari, şi două în orașul Tighina (Bender), se vor afla pe raza unor localităţi cu regim sporit de securitate instituit de separatiști, ce nu sunt controlate de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova. Acestea, practic, nu pot interveni în cazul apariţiei unor potenţiale incidente - conchidea Serviciul de Informaţii şi Securitate, preluat de media de la Chișinău.
Transnistria a ieșit, de facto, de sub controlul autorităților centrale încă din 1992, după un conflict armat soldat cu sute de morți și tranșat odată cu intervenția trupelor rusești de partea rebelilor.
În mod tradițional, alegătorii din localitățile controlate de separatiști votează candidați ai stângii filoruse, fie aceasta comunistă, socialistă sau populistă. Avertismentul SIS survine aproape simultan cu protestele de stradă de la Chișinău, la care au participat sute de oameni, față de refuzul aceleiași CEC de a suplimenta numărul de secţii de votare din România și din statele occidentale cu diaspora numeroasă din Republica Moldova, care votează preponderent cu dreapta proeuropeană. Protestatarii spuneau că limitarea accesului la vot pentru alegătorii din străinătate echivalează cu fraudarea alegerilor. Preşedinta pro-occidentală Maia Sandu afirma că totul e o bătaie de joc faţă de sutele de mii de cetăţeni care vor să voteze şi o încălcare sfidătoare a legii. Ea îi acuză pe membrii CEC că acționează în beneficiul socialiştilor, conduşi de ex-președintele filorus Igor Dodon, care au făcut un cartel electoral cu comuniștii celuilalt fost șef pro-moscovit al statului, ex-generalul de miliție sovietică Vladimir Voronin. Și preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Republica Moldova, eurodeputatul român PNL-PPE Siegfried Mureşan, considera deciziile CEC o sfidare la adresa cetăţenilor.