
Cei 20 de ani de prezență militară americană au fost o tragedie pentru Afganistan – susține președintele rus, Vladimir Putin, a doua zi după ce Statele Unite au încheiat evacuarea din Kabul a trupelor proprii și a colaboratorilor afgani ai acestora. Putin și-a reluat reproșul că, timp de două decenii, americanii au încercat să le inoculeze afganilor normele și standardele lor de civilizație. Momentan, remarcă analiștii, ruşii au adoptat un ton conciliant faţă de noua putere talibană de la Kabul, căreia i-au recunoscut victoria şi pe care au îndemnat-o să accepte un dialog naţional şi să coopteze în guvern şi alte forţe politice reprezentative.
Luni, Moscova a cerut Washingtonului să deblocheze rezervele monetare ale băncii centrale afgane, înghețate în Statele Unite după ce talibanii au preluat, din nou, controlul asupra țării. Emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, crede că, fără aceste rezerve, noua putere de la Kabul ar putea fi tentată să recurgă la traficul de opiacee și să vândă pe piața neagră armamentul abandonat de fostele forțele guvernamentale afgane sau de trupele occidentale care s-au retras din țară. Potrivit Fondului Monetar Internațional, citat de agențiile de presă, rezervele băncii centrale afgane s-ar ridica la 9,4 miliarde de dolari, în cea mai mare parte aflați în depozite din străinătate. Anterior, Washingtonul precizase că talibanii nu vor avea acces la sumele din Statele Unite, a căror mărime n-a precizat-o.
Tragedia Afganistanului, scriu toți istoricii, a început în 1979, când trupele Uniunii Sovietice, conduse, în epocă, de Leonid Brejnev, au recurs la o invazie menită să sprijine lovitura de stat comunistă de la Kabul. Sovieticii au stat în Afganistan zece ani, până când ultimul lider al URSS, reformatorul Mihail Gorbaciov, a ordonat retragerea.
După retragerea sovietică, Moscova a mai sprijinit câțiva ani regimul condus de Muhammad Najibullah, care s-a prăbușit în 1992. A urmat o perioadă de haos și război civili între liderii mujahedinilor, care se luptaseră cu forțele sovietice, iar acest fundal a create condițiile pentru preluarea controlului țării de către talibani, în 1996.
Alungați de americani de la Kabul după atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001, din Statele Unite, comise de protejații lor din organizația Al-Qaida, în august 2021 talibanii au preluat, din nou, controlul asupra țării.