
Peste 180 de candidați de stânga și de centru au confirmat până acum că nu vor candida duminică în turul decisiv al alegerilor parlamentare, care au loc în peste 500 de circumscripții din Franța pentru a da posibilitatea adversarilor mai bine clasați să-i învingă pe reprezentanții Reuniunii Naționale (RN), de extremă dreapta. Potrivit sistemului electoral francez, pentru turul doi se califică doi până la patru candidați dacă depășesc un anumit procentaj al voturilor.
Eforturi pentru a bloca extrema dreaptă
Formațiunile de stânga au propus un așa-numit ”front republican” prin susținerea candidaților cu șanse, indiferent de partidul din care provin, pentru a împiedica extrema dreaptă să ajungă la majoritatea guvernamentală de 289 de mandate, după victoria RN din primul tur. Inițial a existat o confuzie dacă alianța prezidențială de centru i-ar susține pe candidații rivali de extremă stânga, dar președintele Macron a declarat că și aceștia pot fi sprijiniți dacă este necesar, pentru a bloca accesul RN la putere.
Nicio garanție că istoria se repetă
Un ”front republican” a funcționat și în 2002, când alegători de toate culorile s-au adunat în spatele lui Jacques Chirac pentru a-l învinge în cursa prezidențială pe Jean-Marie Le Pen, fondatorul actulului partid de extremă dreapta numit pe atunci Frontul Național. Nu este sigur însă că și acum alegătorii sunt dispuși să urmeze îndrumările liderilor politici, după ce fiica lui Le Pen, Marine a rebrenduit partidul, a renunțat la accentele neo-fasciste și l-a făcut mai puțin toxic în ochii milioanelor de oameni.