Bogdan Aurescu a câștigat funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție

Bogdan Aurescu a câștigat funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție
© EPA-EFE/Robert Ghement   |   Bogdan Aurescu, fost ministru al Afacerilor Externe al României, participă la o declarație comună de presă după Prima Conferință de Securitate a Mării Negre - Platforma Crimeea 2023, la sediul Ministerului de Externe al României, la București, România, 13 aprilie 2023.

Fostul ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. Anunțul a fost făcut chiar de Aurescu printr-o postare pe X.

Postul a fost câștigat în urma unui vot la ONU și a fost securizat prin lobby-ul făcut de diplomația română. România a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare 8, scrie G4Media.

Aurescu a fost nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria. El a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est. Judecătorul rus a fost susținut de Rusia, China și Belarus.

Cei 15 judecători permanenți ai CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați. Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Toți membrii ONU sunt părți la Statutul Curții. CIJ fost înființată în 1945, în baza Cartei ONU.

Alegerea lui Aurescu a fost salutată de președintele Klaus Iohannis și de Ministerul de Externe, care arată că ”succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli”.

Timp citire: 1 min