Știri

Belarus: fostul jurnalist de opoziție Roman Protasevici a fost condamnat la opt ani de închisoare

Ofițerii de poliție îl rețin pe jurnalistul Roman Protasevich la un miting din Minsk, Belarus, 26 martie 2017.
© EPA/TATYANA ZENKOVICH   |   Ofițerii de poliție îl rețin pe jurnalistul Roman Protasevich la un miting din Minsk, Belarus, 26 martie 2017.

Un tribunal din Belarus l-a condamnat, miercuri, pe fostul jurnalist Roman Protasevici la opt ani de închisoare, sub acuzațiile de instigare publică privind „preluarea puterea” și comiterea de „acte teroriste”, precum și de insulte la adresa șefului statului. Odată cu el și sub acuzații similare au fost condamnați, în contumacie, doi inculpați aflați în exil, Stepan Putilo și Ian Rudik, care au primit 20 și, respectiv, 19 ani de închisoare. Cei trei tineri au lucrat pentru trustul mass-media de opoziție Nexta, care a jucat un rol cheie în mișcările de protest din 2020, după realegerea, foarte probabil trucată, a președintelui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994. Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai 2021, împreună cu partenera sa, rusoaica Sofia Sapega, când zborul Ryanair, care făcea legătura între Atena și Vilnius, a fost deturnat de un avion de luptă din Belarus. Jurnalistul se afla în arest la domiciliu din iunie 2021, în timp ce Sofia Sapega a fost, deja, condamnată la şase ani de închisoare. Sunt în curs negocieri între Minsk și Moscova, pentru ca ea să fie transferată în Rusia, să-și ispășească pedeapsa.

Căință sub tortură

Tot în iunie 2021, Protasevici a apărut în fața camerelor de luat vederi și a declarat că se simte bine și că n-a fost bătut. Flancat de patru oficiali ai regimului de la Minsk, dintre care trei în uniformă, el a spus că nu a fost obligat să coopereze cu autoritățile şi că a înțeles cât rău a făcut țării sale. „Aceasta nu e o conferință de presă, ci o scenă din Kafka și Orwell" – a reacționat, pe Twitter, un consilier important al liderei opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia. A fost a doua apariție, pe care media internaționale o numesc zguduitorare, a lui Protasevici, după aceea de la televiziunea de stat din Belarus, care, anterior, difuzase declaraţii de căinţă ale jurnalistului capturat. Apropiaţii lui şi organizaţiile non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului spun că afirmaţiile lui Protasevici, în care acesta se recunoaşte vinovat şi adaugă că vrea să-şi îndrepte greşelile, pentru a putea duce o viaţă linştită, departe de politică, au fost, în mod evident, smulse sub ameninţare. „Orice-ar spune acum, e pură propagandă şi lipsit de adevăr” – a apreciat directorul ONG-ului Viasna, Ales Beliaţki. Şi familia jurnalistului e convinsă că mărturiile sale televizate sunt efectul violenţelor, torturilor şi ameninţărilor administrate în detenţie. 

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor
Kremlinul pretinde că nu se teme de o revoltă a rușilor

Veniturile acestora, deja afectate de sancțiunile economice occidentale și de devalorizarea monedei naționale, rubla, sunt acum măcinate de reinflamarea inflației.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia
Viceprimarul USR al Bucureștiului, Horia Tomescu, și-a dat demisia

Gestionat de acesta, sistemul de sănătate al Capitalei României e zguduit de scandaluri de corupție.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”
Premierul ucrainean, Denis Șmihal: Rusia și-a reluat „teroarea energetică”

„Iarna va fi cu siguranță grea, cu siguranță nu va fi mai ușoară decât cea anterioară”, dar „știm ce pregătește inamicul și ce provocări ne așteaptă”.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre
România şi Bulgaria vor construi un pod nou peste Dunăre

Un proiect comun româno-bulgar pentru un al doilea pod rutier şi feroviar între Ruse şi Giurgiu a fost prezentat Comisiei Europene.

Veridica News
Veridica News
22 Sep 2023