Armata armeană va pleca din Nagorno-Karabah

Armata armeană va pleca din Nagorno-Karabah
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ   |   Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan sunt întâmpinați de președintele Consiliului European Charles Michel la Bruxelles, Belgia, 22 mai 2022.

Armenia își va retrage până în septembrie toți soldații încă dislocați în regiunea Nagorno-Karabah, pe care și-o dispută cu Azerbaidjanul - a declarat, marți, secretarul Consiliului național de Securitate de la Erevan, Armen Grigorian, citat de agențiile internaționale de presă. El susține că militarii ruși dislocați acolo „garantează” securitatea armenilor care trăiesc în această regiune. Acum două luni, liderii Armeniei și Azerbaidjanului au convenit, la o întâlnire organizată la Bruxelles, să continue discuțiile privind un tratat de pace asupra regiunii în dispută - a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel. El a adăugat că premierul armean, Nikol Pașinian, și președintele azer, Ilham Aliev, au purtat o discuție „deschisă și productivă”, mediată de Uniunea Europeană. O altă întâlnire între Aliev și Pașinian, organizată tot de Uniunea Europeană, va a vea loc în iulie sau în august - a mai precizat președintele Consiliului European. Încercarea premierului de a normaliza relațiile cu Azerbaidjanul cu prețul unor eventuale cedări teritoriale e calificată drept trădare de opoziția de la Erevan. Poliția armeană a arestat sute de manifestanți antiguvernamentali.

Preludiul destrămării URSS

Conflictul datează încă din ultimii ani 80, din epoca sovietică, şi a fost considerat un preludiu al destrămării URSS şi sfârşitul mitului despre armonia dintre etniile înglobate forţat de aceasta. Populată în principal de armeni, regiunea montană Nagorno-Karabah, susținută de Armenia, s-a separat de Azerbaidjan, ducând, la începutul anilor 1990,  la un prim război între cele două republici ex-sovietice sud-caucaziene. 30.000 de oameni au murit și sute de mii s-au refugiat atunci. Un nou conflict a izbucnit în toamna lui 2020 și s-a soldat cu 6.500 de oameni uciși în șase săptămâni și cu o înfrângere zdrobitoare pentru Armenia, forțată să cedeze Azerbaidjanului trei regiuni din jurul Nagorno-Karabah. Un acord de încetare a focului, mediat de Moscova, e frecvent  violat de cele două părți, deși în zonă au fost desfășurate trupe ruse de menținere a păcii.

Timp citire: 1 min