Peste 24 de milioane de algerieni sunt chemați, sâmbătă, la urne, pentru alegerile prezidențiale.
O comedie
Câștigătorul este cunoscut dinainte”, ținând cont de „calitatea” şi „numărul neobișnuit de mic” de concurenți, precum și de „condițiile în care s-a desfășurat campania electorală, care a fost doar o comedie” - susţine expertul în științe politice Mohamed Hennad, citat de agenţiile internaţionale de presă.
Fără suspans
Acestea dau drept foarte probabilă realegerea președintelui Abdelmadjid Tebboune, în vârstă de 78 de ani, susţinut de patru formaţiuni politice importante, între care Frontul de Eliberare Națională (FLN, fost partid unic) și mișcarea islamistă El Bina.
El are doar doi contracandidați, puțin cunoscuți de electorat: Abdelaali Hassani (57 de ani), un inginer în lucrări publice, șef al Mișcării Societății pentru Pace (MSP), principalul partid islamist, și Youcef Aouchiche (41), fost jurnalist și senator, în fruntea Frontului Forțelor Socialiste (FFS), cel mai vechi partid de opoziție.
Acuzaţii
Celebra organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a acuzat, recent, guvernul de la Alger că „înăbuşă spaţiul civic, prin menţinerea unei represiuni severe”, cu „noi arestări arbitrare” şi cu „o abordare de toleranţă zero faţă de opiniile divergente”.
Potrivit Comitetului Național pentru Eliberarea Deținuților, zeci de persoane sunt, încă, încarcerate sau urmărite penal pentru opţiunile lor politice.