Manifestări culturale și religioase au marcat, duminică, în România, în Republica Moldova vecină (ex-sovietică, majoritar românofonă) și în diaspora românească, 104 ani de la Unirea Basarabiei (est) cu Țara-Mamă. Pe 27 Martie 1918, în timpul Primului Război Mondial și pe fondul disoluției imperiului țarist, în care bolșevicii preluaseră puterea, Sfatul Țării, organul legislativ din epocă la Chișinău, a votat Unirea Basarabiei majoritar românești cu Regatul României.
A fost primul act al realizării statului național unitar român, urmat, pe 28 Noiembrie același an, de Unirea cu România a Bucovinei administrate de habsburgi și care a culminat, pe 1 Decembrie 1918, cu intrarea sub autoritatea Bucureștiului a Transilvaniei (centru), Banatului, Crișanei și Maramureșului (vest), după un mileniu de stăpânire ungurească.
În vara anului 1940, impopularul rege Carol al II-lea al României a cedat, în urma unui ultimatum, Uniunii Sovietice staliniste Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, teritorii care aparțin azi Republicii Moldova și Ucrainei, independente față de Moscova din 1991.