Patru tineri au fost executați și alte 18 persoane au fost condamnate la moarte în urma protestelor la nivel național care au izbucnit în Iran în urmă cu patru luni. Activiștii pentru drepturile omului atrag atenția asupra condamnărilor rapide, în urma unor procese false, oricum inechitabile și pe baza declarațiilor luate sub tortură.
Autoritățile din Iran folosesc procesele spectacol pentru a insufla frica în rândurile protestatarilor care cer libertate și încetarea regimului religios. Judecățile accelerate și sentințele aspre pronunțate sunt menite să descurajeze, subliniază observatorii.
Mohammad Mehdi Karami, campion la karate, în vârstă de 22 de ani, a fost spânzurat pe 7 ianuarie, la doar 65 de zile după arestarea sa. Surse ale BBC Persia au declarant că el a avut mai puțin de un sfert de oră pentru a se apăra în instanță. Odată cu el au fost judecate încă 16 persoane, inclusiv trei copii, acuzați și ei de implicare și care au primit pedepse lungi de detenție. La fel Seyed Mohammad Hosseini, un antrenor pentru copii în vârstă de 39 de ani, ale cărui mărturisiri au fost obținute ” în totalitate sub tortură și nu au valabilitate legală”, potrivit avocatului său. Avocatul a fost și el inculpat pentru aceste declarații și eliberat, apoi, pe cauțiune.
În Iran inculpații au dreptul la reprezentare legală, dar în cazuri sensibile, sau de spionaj, nu au voie să-și aleagă proprii avocați, aceștia fiind numiți din oficiu. Jurnaliştilor şi membrilor familiei inculpatului li se interzice, de asemenea, să se prezinte în instanţă, astfel că singura modalitate de a afla ce se întâmplă în spatele uşilor închise este materialul abundent difuzat de justiţie.
În sistemul juridic al Iranului, atunci când o instanță inferioară pronunță o condamnare la moarte, aceasta este trimisă Curții Supreme pentru aprobare. Chiar dacă instanța supremă aprobă pedeapsa cu moartea, aceasta poate fi atacată cu recurs. Însă, de cele mai multe ori, scrisorile adresate de avocații aleși de familii instanțelor locale sau Curții Supreme au fost ignorate sau respinse, la fel și depunerea unor recursuri.
Avocatul lui Hosseini a depus actele pentru a contesta decizia Curții Supreme de condamnare la moarte și i s-a spus să se întoarcă în instanță pe 7 ianuarie, când a aflat că clientul său fusese spânzurat.
După spânzurarea lui Seyed Mohammad Hosseini și a lui Mohammad Mehdi Karami, țările occidentale și grupurile pentru drepturile omului au cerut Iranului să oprească imediat execuțiile. Dar o săptămână mai târziu, sistemul judiciar a anunțat că un fost oficial de top al ministerului iranian al apărării, Alireza Akbari, cu dublă cetățenie britanică și iraniană, condamnat pentru spionaj, a fost spânzurat. Într-o înregistrare audio obținută de BBC Persia, Akbari susținea că a fost torturat și forțat să ”mărturisească” crime pe care nu le-a comis.
Grupurile pentru drepturile omului au condamnat sistemul judiciar al Iranului pentru că se bazează pe ”mărturisiri forțate”. În plus, conform declarațiilor unor surse pentru BBC Persia, avocații numiți de stat acționează efectiv ca ”anchetatori” în timpul proceselor, punând presiune asupra acuzaților în loc să îi apere.
Iran Human Rights raportează că cel puțin 109 protestatari riscă în prezent să fie executați, fiind condamnați la moarte sau acuzați de infracțiuni capitale, media vârstei lor fiind de 27 de ani, iar trei fiind sub 18 ani.