Știri

15 minute să te aperi de condamnarea la moarte în Iran

Turnul Eiffel afișează sloganul #StopExecutionsInIran în sprijinul poporului iranian, la Paris, Franța, 16 ianuarie 2023. La patru luni după moartea lui Mahsa Jina Amini în custodia poliției din Iran, Turnul Eiffel afișează sloganuri. ”Femeie. Viaţă. Libertate” și ”#StopExecuțiilorInIran”, pe 16 și 17 ianuarie, în omagiu adus lui Amini și protestatarilor antiguvernamentali iranieni.
© EPA-EFE/Mohammed Badra   |   Turnul Eiffel afișează sloganul #StopExecutionsInIran în sprijinul poporului iranian, la Paris, Franța, 16 ianuarie 2023. La patru luni după moartea lui Mahsa Jina Amini în custodia poliției din Iran, Turnul Eiffel afișează sloganuri. ”Femeie. Viaţă. Libertate” și ”#StopExecuțiilorInIran”, pe 16 și 17 ianuarie, în omagiu adus lui Amini și protestatarilor antiguvernamentali iranieni.

Patru tineri au fost executați și alte 18 persoane au fost condamnate la moarte în urma protestelor la nivel național care au izbucnit în Iran în urmă cu patru luni. Activiștii pentru drepturile omului atrag atenția asupra condamnărilor rapide, în urma unor procese false, oricum inechitabile și pe baza declarațiilor luate sub tortură.

Autoritățile din Iran folosesc procesele spectacol pentru a insufla frica în rândurile protestatarilor care cer libertate și încetarea regimului religios. Judecățile accelerate și sentințele aspre pronunțate sunt menite să descurajeze, subliniază observatorii.

Mohammad Mehdi Karami, campion la karate, în vârstă de 22 de ani, a fost spânzurat pe 7 ianuarie, la doar 65 de zile după arestarea sa. Surse ale BBC Persia au declarant că el a avut mai puțin de un sfert de oră pentru a se apăra în instanță. Odată cu el au fost judecate încă 16 persoane, inclusiv trei copii, acuzați și ei de implicare și care au primit pedepse lungi de detenție. La fel Seyed Mohammad Hosseini, un antrenor pentru copii în vârstă de 39 de ani, ale cărui mărturisiri au fost obținute ” în totalitate sub tortură și nu au valabilitate legală”, potrivit avocatului său. Avocatul a fost și el inculpat pentru aceste declarații și eliberat, apoi, pe cauțiune.

În Iran inculpații au dreptul la reprezentare legală, dar în cazuri sensibile, sau de spionaj, nu au voie să-și aleagă proprii avocați, aceștia fiind numiți din oficiu. Jurnaliştilor şi membrilor familiei inculpatului li se interzice, de asemenea, să se prezinte în instanţă, astfel că singura modalitate de a afla ce se întâmplă în spatele uşilor închise este materialul abundent difuzat de justiţie.

În sistemul juridic al Iranului, atunci când o instanță inferioară pronunță o condamnare la moarte, aceasta este trimisă Curții Supreme pentru aprobare. Chiar dacă instanța supremă aprobă pedeapsa cu moartea, aceasta poate fi atacată cu recurs. Însă, de cele mai multe ori, scrisorile adresate de avocații aleși de familii instanțelor locale sau Curții Supreme au fost ignorate sau respinse, la fel și depunerea unor recursuri.

Avocatul lui Hosseini a depus actele pentru a contesta decizia Curții Supreme de condamnare la moarte și i s-a spus să se întoarcă în instanță pe 7 ianuarie, când a aflat că clientul său fusese spânzurat.

După spânzurarea lui Seyed Mohammad Hosseini și a lui Mohammad Mehdi Karami, țările occidentale și grupurile pentru drepturile omului au cerut Iranului să oprească imediat execuțiile. Dar o săptămână mai târziu, sistemul judiciar a anunțat că un fost oficial de top al ministerului iranian al apărării, Alireza Akbari, cu dublă cetățenie britanică și iraniană, condamnat pentru spionaj, a fost spânzurat. Într-o înregistrare audio obținută de BBC Persia, Akbari susținea că a fost torturat și forțat să ”mărturisească” crime pe care nu le-a comis.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat sistemul judiciar al Iranului pentru că se bazează pe ”mărturisiri forțate”. În plus, conform declarațiilor unor surse pentru BBC Persia, avocații numiți de stat acționează efectiv ca ”anchetatori” în timpul proceselor, punând presiune asupra acuzaților în loc să îi apere.

Iran Human Rights raportează că cel puțin 109 protestatari riscă în prezent să fie executați, fiind condamnați la moarte sau acuzați de infracțiuni capitale, media vârstei lor fiind de 27 de ani, iar trei fiind sub 18 ani.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Guvern de uniune națională în Africa de Sud
Guvern de uniune națională în Africa de Sud

Țara are o populație de 62 de milioane de locuitori și e considerată prima economie a continentului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Continuă bombardamentele în Fâșia Gaza

Aviația israeliană a lovit și sudul Libanului.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Germania: start pentru EURO 2024
Germania: start pentru EURO 2024

În meciul de deschidere joacă echipa țării gazdă și Scoția.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO
Acord de securitate Statele Unite-Ucraina, care ar putea deschide calea Kievului spre NATO

Primul între egali în cadrul Alianței, Washingtonul îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Veridica News
Veridica News
14 Jun 2024