Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Ucraina
©EPA/SERGEY DOLZHENKO  |   Ukrainian students attend a rally in support of the 'Single Ukraine' in downtown Kiev, Ukraine, 06 March 2014.

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

ȘTIRE: „Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina. Numele de familie al persoanelor care se înscriu la universitățile din Ucraina și care provin din Crimeea sau Republicile Populare Lugasnk și Donețk vor fi codate pentru a-i proteja de persecuții.

Despre acest fapt a comunicat în cadrul unui forum la Kiev adjunctul ministrului Educației și Științei al Ucrainei, Liubomira Mandzii, transmite PoltNavigator.

[…] „În ceea ce privește securitatea, trebuie menționat faptul că va fi codat numele de familie al celor ce se înscriu la universități și provin din teritoriile temporar ocupate sau din Crimeea. Ei nu vor figura în sistemele noastre deschise. Codarea are loc cu scopul de a-i proteja de urmăriri și altele”, a spus Mandzii.”

NARAȚIUNE: În Ucraina sunt persecutați studenții care provin din Crimeea și Donbass

CONTEXT / ETOS LOCAL: În 2014, după protestele de la Euromaidan și destituirea președintelui fugar în Rusia, Viktor Ianukovici, Moscova a anexat Crimeea și a lansat războiul din Donbass. Într-o parte din acea regiune au fost formate doua republici autoproclamate și nerecunoscute de comunitatea internațională – Donețk și Lugansk. Ucraina a lansat o operațiune militară de recucerire a teritoriilor sale, însă datorită sprijinului direct al Moscovei, Donețkul și Luganskul continuă să fie în afara controlului guvernului ucrainean. Rusia încearcă să rupă orice legături ale populației locale cu Ucraina și promovează în acest scop narațiunea falsă că statul ucrainean ar avea o atitudine rusofobă, alimentată de Occident, și că această atitudine se vede chiar și în modul în care îi tratează pe ucrainenii rusofoni. În acest context a apărut și narațiunea privind riscurile la care sunt expuși studenții din regiunile ucrainene controlate de Rusia sau pro-ruși. Narațiunea în cauză este o continuare a metanarațiunii clasice despre rusofobia din Ucraina, Polonia și statele baltice, întâlnită în mai multe formule pe portalurile de știri finanțate de Moscova.

Kievul a început să ascundă numele studenților care vin din Donbass și Crimea în restul Ucrainei în 2016, iar explicația acestei decizii a fost oferită de reprezentanța Președintelui Ucrainei în Crimeea, cu oficiul în sudul Ucrainei. Potrivit Președinției,  au fost diferite situații în trecut, când, în urma publicării numelor studenților, grănicerii ruși nu le-au permis tinerilor să intre în Ucraina pentru a participa la procedura de înmatriculare. De asemenea, au fost supuse unor persecuții rudele acestor studenți.

OBIECTIV: De a demonstra locuitorilor peninsulei Crimeea și a republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk că Ucraina persecută rusofonii. Scopul Rusiei este de a zădărnici orice efort al Kievului de recuperare și reintegrare a acestor teritorii.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Adjuncta ministrului Educației nu s-a referit la persecuții pe teritoriul controlat de Kiev – numele codate ar urma să fie date tocmai pentru ca studenții respectivi și familiilor lor să nu fie supuși la persecuții în teritoriile controlate de Rusia sau de mercenarii finanțați de ea.

Dacă numele viitorilor studenți vor deveni publice, potrivit logicii Kievului, rudele lor din Donbass și Crimeea ar putea să sufere, iar studenții riscă să nu mai poată reveni acasă, cum s-a întâmplat, de altfel, în trecut. Din aceste considerente, dar și pentru a-i încuraja să vină la studii în marile orașe ucrainene, Ministerul Educației codează începând cu 2016 numele studenților respectivi. Presa rusă a modificat substanțial contextul, scriind că de fapt rusofonii riscă să fie persecutați de populația Ucrainei. Pentru a fi mai convingători, jurnaliștii ruși au publicat și un fragment al discursului oficialului ucrainean. Discursul Liubomirei Mandzii poate fi vizionat integral pe pagina de Facebook a forumului Ucraina-30”.

 • Publicație / Media:
  PolitNavigator, DNR 24
 • Data publicării:
  15/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii din teritoriile ucrainene aflate sub controlul Rusiei, cititorii rusofoni din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Posturile guvernamentale ruse de televiziune, rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Ucraina sunt persecutați studenții care provin din Crimeea și Donbass
Alte articole
FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea a patru dintre cele mai importante spitale din București, toate aflate în Sectorul 1. Este o narațiune falsă, promovată pe multiple canale media, precum și de politicieni ai principalului partid de opoziție, PSD.

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

Propaganda rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România.

Marin Gherman

28 Jul 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.
 • OBIECTIV: De a demonstra locuitorilor peninsulei Crimeea și a republicilor autoproclamate Lugansk și Donețk că Ucraina persecută rusofonii. Scopul Rusiei este de a zădărnici orice efort al Kievului de recuperare și reintegrare a acestor teritorii.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021