FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

Covid
  |  

Daruieste Viata

Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.

ȘTIRI:    „Moldovenii nu-și au locul aici: Uniunea Europeană a introdus restricții pentru cetățenii țării noastre” , a titrat kp.md, anticipând în corpul știrii că UE planifică să excludă Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina din lista statelor terțe ale căror cetățeni pot circula fără restricții în țările UE, având în vedere incidența redusă a răspândirii COVID-19.

„UE a închis cortina: Moldova a fost inclusă în lista cu restricții, acum niciun fel de călătorii”, a fost titlul unei știri publicate a doua zi, după decizia anunțată de Consiliul UE.

NARAȚIUNE: Uniunea Europeană blochează accesul moldovenilor pe teritoriul său.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Cele două știri fac de fapt referire decizia Consiliului Uniunii Europene de a exclude Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina din lista țărilor ale căror rezidenți pot călători fără restricții în UE din cauza situației epidemiologice cu care se confruntă.

Modul în care publicația apropiată Partidului Socialiștilor, cu strânse legături cu un cunoscut ziar rus, fondat încă din perioada sovietică, având aceeași denumire,  prezintă această știre este părtinitor și se înscrie în politica sa editorială generală. Aceasta se manifestă prin critici la adresa Occidentului și a politicienilor pro-europeni și de favorizare a politicienilor filoruși.

Interpretarea dată deciziei UE de a exclude Republica Moldova din lista respectivă se înscrie într-o campanie mai largă, promovată de unele instituții media și politicieni, prin care se încearcă subminarea aspirațiilor pro-europene ale majorității cetățenilor Republicii Moldova. Direct sau indirect aceleași surse și politicieni promovează apropierea de Federația Rusă și scot în evidență puterea economică, politică și militară a acestui stat..

 OBIECTIV: 1. Să arate că UE este indiferentă față de soarta moldovenilor. 2 Să inducă panică în societate că UE își închide hotarele pentru cetățenii moldoveni. 3.  (Indirect) Să arate că guvernarea pro-europeană dă greș cu politicile sale pro-europene.  

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: UE nu își închide granițele pentru cetățenii Republicii Moldova și nici nu le elimină dreptul de a călători în spațiul comunitar. Consiliul UE a decis la 23 septembrie să înlăture Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina de pe lista țărilor pentru care restricțiile de călătorie ar trebui eliminate. Decizia are legătură strict cu evoluția pandemiei de Covid 19 în cele două state.

În plus, restricțiile se referă doar la călătoriile neesențiale și fiecare stat membru poate să permită accesul cetățenilor vaccinați. „Călătoriile neesențiale către UE din țări sau entități care nu sunt enumerate în anexa I fac obiectul unei restricții temporare de călătorie. Acest lucru nu aduce atingere posibilității statelor membre de a ridica restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE pentru călătorii vaccinați complet”, se arată în documentul respectiv.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău precizează că recomandările Consiliului UE nu sunt obligatorii. „Statele spațiului Schengen vor putea permite călătoriile neesențiale ale cetățenilor Republicii Moldova și ale persoanelor cu reședință legală în țara noastră, care au trecut cursul complet de vaccinare anti-COVID-19. 

MAEIE menționează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale UE (cu excepția Danemarcei și Irlandei). Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE și statelor spațiului Schengen”

Republica Moldova a mai fost în lista țărilor cu restricții și până la 1 iulie, când a fost eliminată datorită scăderii numărului de îmbolnăviri. În toamnă, acesta a crescut semnificativ, la fel ca în toate țările din regiune.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, ale căror rezidenți nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei COVID-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina au fost excluse din această listă urmare a înrăutățirii situației epidemiologice în țările respective.

 • Publicație / Media:
  Kp.md
 • Data publicării:
  23/09/2021
 • Public țintă:
  Cetățenii indeciși în privința direcției („vectorului”) politicii externe
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană desconsideră cetățenii Republicii Moldova și le îngrădește accesul pe teritoriul său.
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.
 • OBIECTIV: 1. Să arate că UE este indiferentă față de soarta moldovenilor. 2 Să inducă panică în societate că UE își închide hotarele pentru cetățenii moldoveni. 3. (Indirect) Să arate că guvernarea pro-europeană dă greș cu politicile sale pro-europene.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023