FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

Conspiratie
  |  

Holzstock Festival

Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care le ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.

ȘTIRE: „[...]Cu COVID sau fără COVID, cu vaccin sau fără vaccin, bătrânii par iremediabil condamnați la moarte.

După ce au fost secționați cu atenție de restul corpului social, izolați prin măsuri de restricție speciale, rupți de familie, zăvorâți în case și aziluri, alungați din biserici și cimitire, bătrânii par să fie principala țintă a acestei pandemii.

O pandemie ideologizată, văzută ca unică oportunitate pentru instaurarea unei Noi Ordini Mondiale.

Și, totuși, ce pericol teribil reprezintă pentru Covidism niște sărmani bătrâni, care mai au doar puține zile până să piară de moarte bună? Cum ar putea ei periclita instaurarea Noii Ordini Mondiale?

Bătrânii sunt singura generație ruptă de internet și nedependentă de telefonul mobil sau de computer. Prin urmare, inaccesibilă valului de propagandă otrăvită care se revarsă din rețea.

Bătrânii au trecut prin vremuri cumplite – război, temnițele politice, deportări, prigoana Securității, foametea, frigul și teroarea comunistă – știu cum arată suferința adevărată. Nu se sperie de un strănut. Nu se sperie de moarte. (Doar de singurătate se sperie.) Or, cum frica de moarte este principalul instrument al instaurării covidismului, bătrânii sunt niște instigatori.

Bătrânii au o relație specială cu copiii, generația cea mai expusă la internet. Bunicii sunt singurii care au puterea să-și scoată nepoții de sub vraja demonică a ecranului. Sunt singurii care îi pot îndemna să iasă la aer, să bată mingea, să spargă geamurile. Să încalce regulile.[…]”

NARAȚIUNI: 1. Există o conspirație, denumită Marea Resetare, prin care se caută înrobirea umanității, iar pandemia de coronavirus este unul dintre mijloacele folosite pentru a se atinge acest obiectiv. 2. Persoanele în vârstă au fost și sunt expuse intenționat coronavirusului, pentru ca această categorie să fie eliminată. 3. Vaccinul este, la fel ca și coronavirusul, o armă menită să îi elimine pe vârstnici. 4. Pentru îndeplinirea planului, bătrânii au fost izolați și separați de restul populației.

CONTEXT: Una dintre primele teorii ale conspirației cu privire la SARS-COV-2 a fost că acest coronavirus a fost creat pentru a elimina persoanele în vârstă, văzute atunci ca o povară socială. La sfârșitul lui februarie 2020, de pildă, apare într-o publicație online, în martie deja este consemnat și într-un reportaj Recorder. „Conspirația” în acest caz este legată de o presupusă „scăpare” a fostei președinte a FMI, Christine Lagarde, despre care se scrisese și anterior în România; acele fake-news au fost demontate, de altfel, încă din 2018 de PressOne. Ideea privind o presupusă conspirație pentru a ucide persoanele în vârstă și a reduce costurile asociate cu acestea a fost evocată și de canalul de propagandă rus Sputnik, varianta pentru Lituania, în martie 2020, dar nu s-a vorbit despre o conspirație globală ci despre una care îi viza pe bătrânii din Italia.  

Narațiunea uciderii persoanelor vârstnice a fost resuscitată, într-o formă ușor modificată, în contextul apariției vaccinurilor anti-Covid, iar China a fost unul dintre centrele care au promovat-o; unul din cazurile pe care a insistat propaganda chineză a fost cel al bătrânilor morți în Norvegia după ce au fost vaccinat.

În ceea ce privește Marea Resetare, această teorie a conspirației a apărut cam în perioada în care noul președinte american, Joe Biden, a câștigat alegerile prezidențiale. Narațiunea privește o presupusă înrobire a umanității și preluarea controlului absolut de o cabală care are legătură cu noul președinte american, Joe Biden, și cei din jurul său. Termenul de Mare Resetare a fost promovat, în sensul de conspirație, de o serie de personaje pro-Donald Trump, dar a fost preluat de la o inițiativă a Forumului Economic Mondial care vizează reducerea, după pandemie, a inegalităților existente la nivel global (Davosul ar face parte din conspirație). Marea Resetare este înrudită cu o altă teorie a conspirației, QAnon (există numeroși adepți comuni) și a fost preluată și de activiștii anti-lockdown care afirmă că pandemia reprezintă doar o farsă. În România a început să apară articole despre Marea Resetare în ton conspiraționist încă din luna septembrie (national.ro , cuvântul-ortodox.ro etc.), iar în octombrie, noiembrie și decembrie a crescut atât numărul publicațiilor cât și al articolelor, conspirația fiind preluată în forma în care era utilizată și în Occident.

Recentul FAKE NEWS din Evenimentul Zilei, preluat aici și de alte siteuri care publică cu regularitate narațiuni ce țin de teoriile conspirației, zona ultra-conservatoare, negaționism etc., reia narațiunea privind planul de ucidere a bătrânilor, combinată cu conspirația Marii Resetări. Tonul este deja apocaliptic și se sugerează chiar existența unei epurări în masă care se desfășoară după modelul Holocaustului: bătrânii sunt izolați de restul populației, apoi exterminați. Tipic pentru astfel de fake news care operează cu frânturi de adevăr, articolul este construit prin argumente scoase din context din care lipsește și punctul de vedere opus.   

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Toate aceste narațiuni apar în cadrul unor teorii ale conspirației care nu au fost probate vreodată și se bazează pe un amestec de informații scoase din context, dezinformări, insinuări și minciuni – de pildă câteva zeci sau sute de reacții adverse la vaccin, care reprezintă un procent infim în cazul oricărui tip de medicație, sunt prezentate toate, împreună, repetat, pentru a se crea imaginea unui pericol de fapt inexistent. Doar câteva exemple legate de articolul din Evenimentul Zilei: este menționată ca probă o anchetă care vizează echipa guvernatorului democrat al statului New York, Andrew Cuomo, pentru că a dispus ca pacienți de Covid în vârstă care erau în convalescență au fost trimiși în cămine de bătrâni. Doar oficialul democrat este menționat ca țintă a anchetei, deși e vizată toată administrația sa. Se afirmă, corect, că numărul morților în vârstă a fost cu aproximativ 50% mai mare decât cel publicat anterior de autorități, dar nu se face și precizarea că diferența e dată de faptul că nu au fost trecuți, la bilanțul căminelor, și acei locatari ai lor care au decedat în spitale (dar au fost prinși în bilanțul general). Totodată, este ignorată explicația oferită de echipa democrată – că decizia de trimitere a convalescenților în cămine a fost luată pentru a elibera paturi pentru cazuri grave în spitalele supra-solicitate.  În mod similar, este prezentat cazul persoanelor în vârstă moarte după administrarea vaccinului în Norvegia, deși ancheta autorităților nu a găsit vreo legătură între vaccin și decese.

 • Publicație / Media:
  Evenimentul Zilei
 • Data publicării:
  21/02/2021
 • Public țintă:
  Anti-vacciniști, adepți ai teoriilor conspirației, negaționiști, cei care încă nu ș-au format o părere fermă cu privire la pandemie și/sau la vaccinare
 • Amplificare:
  Activenews.ro, rgnpress.ro, rtnews.ro etc.
 • Narațiune cheie:
  Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cătălin Gomboș

Cătălin Gomboș
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: 1. Există o conspirație, denumită Marea Resetare, prin care se caută înrobirea umanității, iar pandemia de coronavirus este unul dintre mijloacele folosite pentru a se atinge acest obiectiv. 2. Persoanele în vârstă au fost și sunt expuse intenționat coronavirusului, pentru ca această categorie să fie eliminată. 3. Vaccinul este, la fel ca și coronavirusul, o armă menită să îi elimine pe vârstnici. 4. Pentru îndeplinirea planului, bătrânii au fost izolați și separați de restul populației.
 • Termenul de Mare Resetare a fost promovat, în sensul de conspirație, de o serie de personaje pro-Donald Trump, dar a fost preluat de la o inițiativă a Forumului Economic Mondial care vizează reducerea, după pandemie, a inegalităților existente la nivel global (Davosul ar face parte din conspirație). Marea Resetare este înrudită cu o altă teorie a conspirației, QAnon (există numeroși adepți comuni) și a fost preluată și de activiștii anti-lockdown care afirmă că pandemia reprezintă doar o farsă.
 • Toate aceste narațiuni apar în cadrul unor teorii ale conspirației care nu au fost probate vreodată și se bazează pe un amestec de informații scoase din context, dezinformări, insinuări și minciuni.
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024