FAKE NEWS: Maia Sandu a început o campanie anti-ortodoxă în Republica Moldova

Biserica
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   An Orthodox priest conducts a divine service during the first Sunday of the Nativity Fast at the Assumption of the God's Mother Monastery in the village of Capriana, Moldova, 02 December 2018.

Daruieste Viata

O inițiativă a unui activist privind reducerea privilegiilor acordate Bisericii și limitarea amestecului acesteia în politică, este prezentată drept un asalt al guvernului de la Chișinău asupra acestei instituții. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, în mare parte subordonată Rusiei, s-a implicat deseori în campaniile electorale, de obicei de partea stângii și împotriva pro-europenilor, iar despre necesitatea interzicerii acestor acțiuni se vorbește de ani de zile.

ȘTIRE:  „Regimul-marionetă pro-occidental al Maiei Sandu vrea să închidă Biserica Ortodoxă din Moldova într-o colivie de aur și să o facă să asculte de noua guvernare și de stăpânii ei din Vest”, potrivit politnavigator.net, care lansează această narațiune pornind de la o postare online a unui activist civic. Acesta îi solicită noii guvernări să adopte o serie de modificări legislative care ar reduce scutirile de care beneficiază Biserica, ar asigura drepturi egale pentru toate cultele religioase și ar interzice implicarea Bisericii în politică. „Nu există niciun dubiu că postarea luptătorului contra lui Dumnezeu Ion Andronache este doar prima piatră aruncată în curtea Bisericii ortodoxe de către noul regim secular pro-occidental” [...]

„În continuare, în lipsa reacțiilor din partea Bisericii și a credincioșilor, dar și a deputaților din opoziție, vor urma buldozerele, ca în Ucraina”, mai scrie politnavigator.net, preluat și de unele instituții de presă din Republica Moldova.

NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și noua guvernare vor atenta la Biserica Ortodoxă, la comanda Occidentului. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este antireligioasă. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este un stat în care majoritatea covârșitoare a populației (aproximativ 97%) se declară ortodoxă (conform datelor recensământului din 2014, care se referă la persoanele care și-au declarat religia). Conform tuturor sondajelor, Biserica este instituția care beneficiază de cea mai mare încredere în rândul populației.

Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este scindată în Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, care deține cele mai multe lăcașe de cult și are cea mai mare pondere, și Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române.

Politicienii din Republica Moldova au fost mereu tentați să se alieze cu Biserica. Fostul regim comunist din perioada 2001-2009 a contribuit la repararea mai multor biserici și mănăstiri, inclusiv obligând agenți economici să facă donații, și le-a oferit favoruri Mitropoliei Moldovei și conducerii acesteia. Devenise o tradiție ca oficiali de rang înalt să finanțeze și/sau să însoțească aducerea Focului Haric în noaptea de Paști.

Mitropolia Moldovei și unii preoți au susținut deschis sau indirect anumite partide politice sau politicieni, de obicei de stânga. Cea mai controversată a fost implicarea mai multor reprezentanți ai Bisericii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, împotriva Maiei Sandu. Atunci Curtea Constituțională i-a cerut Parlamentului să interzică implicarea Bisericii în campaniile electorale.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca fiind antireligioasă, în condițiile în care Biserica se bucură de încredere din partea populației. Să accentueze ideea că guvernarea de la Chișinău acționează la indicațiile Occidentului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Comentariile despre atacul pe care l-ar pregăti guvernarea de la Chișinău împotriva Bisericii Ortodoxe pornesc de la postarea activistului civic Ion Andronache, fost student la Teologie, cunoscut pentru criticile sale la adresa Bisericii, pe care o consideră responsabilă de o serie de abuzuri.  Andronache propune ca reprezentanții cultelor religioase să fie angajați oficiali, să plătească impozite, să fie interzisă implicarea liderilor comunităților religioase în politică. În general, acesta se referă la toate cultele religioase, dar menționează necesitatea anulării unor beneficii de care se bucură Mitropolitul Moldovei, precum pașaportul diplomatic și plăcuțele de înmatriculare cu numere specifice instituțiilor guvernamentale.

În pofida atacurilor din partea unor conducători ai Mitropoliei Moldovei, Maia Sandu nu s-a declarat niciodată antireligioasă sau împotriva Bisericii, chiar dacă nu apare în lăcașe de cult de sărbători religioase, așa cum făcea predecesorul său, socialistul Igor Dodon. După preluarea mandatului de președinte, a fost felicitată de Mitropolitul Moldovei, Vladimir, și a avut o întrevedere cu acesta, așa cum a făcut și noul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, care însă a provocat critici din partea unor politicieni și instituții de presă, în condițiile în care șeful Mitropoliei Moldovei este considerat pro-rus și anti-occidental.

Chiar dacă noua majoritate parlamentară va ajunge să limiteze sau să interzică implicarea Bisericii în politică, acest subiect este discutat de mai mulți ani de zile și chiar a fost soluționat parțial în amendamente la Codul electoral votate în 2020, care însă nu au fost adoptate în lectură finală.

Separarea Bisericii de stat ține de fundamentele societăților democratice moderne și nu înseamnă, în niciun caz, persecutarea Bisericii sau luarea unor măsuri împotriva acesteia.

O propunere venită din partea unui activist nu echivalează cu o inițiativă legislativă asumată de o formațiune politică. Inițiativa lui Andronache nu derivă din programul de guvernare și nu a fost preluată în acesta.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Un activist civic îi solicită noii guvernări de la Chișinău să limiteze beneficiile și scutirile de care se bucură Biserica.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a alimenta fobiile și pornirile antioccidentale ale unei părți a populației.

  • Publicație / Media:
    politnavigator.net
  • Data publicării:
    10/08/2021
  • Public țintă:
    Creștinii-ortodocși practicanți
  • Amplificare:
    bloknot-moldova.md, actualitati.md,
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Guvernarea de la Chișinău a lansat un atac asupra Bisericii ortodoxe, la comanda Occidentului
Cornel Ciobanu




Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
  • O inițiativă a unui activist privind reducerea privilegiilor acordate Bisericii și limitarea amestecului acesteia în politică, este prezentată drept un asalt al guvernului de la Chișinău asupra acestei instituții. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, în mare parte subordonată Rusiei, s-a implicat deseori în campaniile electorale, de obicei de partea stângii și împotriva pro-europenilor, iar despre necesitatea interzicerii acestor acțiuni se vorbește de ani de zile.
  • NARAȚIUNI: 1. Maia Sandu și noua guvernare vor atenta la Biserica Ortodoxă, la comanda Occidentului. 2. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău este antireligioasă.
  • OBIECTIV: Să prezinte guvernarea de la Chișinău ca fiind antireligioasă, în condițiile în care Biserica se bucură de încredere din partea populației. Să accentueze ideea că guvernarea de la Chișinău acționează la indicațiile Occidentului.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023