Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Un steag NATO flutură deasupra clădirii Palatului Parlamentului care va găzdui Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, la București, România, 27 noiembrie 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Un steag NATO flutură deasupra clădirii Palatului Parlamentului care va găzdui Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, la București, România, 27 noiembrie 2022.

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

ȘTIRE: „Nu există niciun dubiu că ultimul impediment pentru aderarea deschisă a Republicii Moldova la NATO – art. 11 din Constituție – îi irită extrem de tare pe președinte și majoritatea parlamentară PAS, dar nu pot face nimic, deocamdată.

Chiar dacă PAS deține majoritatea parlamentară, are nevoie de încă cinci voturi pentru modificarea Constituției și nu are de unde să le ia. Din această cauză, consideră mulți, acțiunile organelor statului împotriva deputaților din opoziție au ca scop identificarea unor  pârghii de presiune asupra lor pentru a-i face să voteze excluderea articolului privind neutralitatea din Constituție.

De la începutul lui noiembrie, în preajma summitului NATO de la București, oficialitățile de la Chișinău și-au amplificat activitățile în această direcție. La 10 noiembrie ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu s-a întâlnit la Paris cu ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu pentru a discuta despre colaborarea în domeniul militar”. Popescu a anunțat ulterior că „am convenit să îmbunătățim dialogul între ministerele Apărării ale celor două state”. Îmbunătățirea dialogului înseamnă și exerciții militare comune. Iar toate astea în contextul tentativelor de modificare a Constituției și anulării statutului de neutralitate a Moldovei”

NARAȚIUNI: 1. Guvernarea pro-europeană de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și e gata să riște chiar și un război cu Rusia. 2. Guvernarea de la Chișinău face presiuni pe opoziție, inclusiv prin intermediul justiției, pentru a anula statutul de neutralitate din Constituție.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este prevăzut în Constituția votată în 1994 de un parlament de stânga. Menținerea status quo-ului este promovată de politicienii pro-Moscova, care îl prezintă drept un garant al securității țării, deși invazia rusă în Ucraina a demonstrat că nu este așa.

Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început încă în anii '90, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică și care reprezentau un pericol pentru mediu.

Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse.

„Riscul” aderării Republicii Moldova la NATO sau al deschiderii unor baze militare ale Alianței pe teritoriul Republicii Moldova este invocat frecvent de politicieni pro-ruși de la Chișinău, deși nu au avut loc vreodată discuții în acest sens la nivel oficial.

Dezinformările despre presupuse activități ale NATO în Republica Moldova, construcția de baze militare sau chiar posibila aderare la NATO apar periodic în presa rusă și cea de limbă rusă din Republica Moldova, fiind alimentate și de declarațiile sau aluziile unor politicieni de stânga.

Reprezentanți ai guvernării au declarat de mai multe ori că statutul de neutralitate nu reprezintă o garanție sigură a securității, dar nu au fost făcuți pași pentru modificarea Constituției în acest sens.

OBIECTIV: Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău drept una controlată de Occident, care pune în prim-plan interesele acestuia, în detrimentul celor ale cetățenilor.  Să inoculeze ideea că actuala guvernare îi este ostilă Rusiei și e periculoasă pentru asigurarea securității în regiune. Să prezinte procesele și dosarele pe numele unor politicieni care ar fi fost implicați în acte de corupție, drept instrumentate politic cu scopul de a exercita presiuni asupra opoziției.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Aderarea la NATO nu a fost discutată vreodată la nivel oficial și, în acest moment, nu există nicio inițiativă de modificare a Constituției și renunțare la statutul de neutralitate; mai mult, pro-europenii aflați la putere nici măcar nu și-au anunțat susținerea pentru o astfel de inițiativă.  Și dacă populația și clasa politică ar vrea ca Republica Moldova să intre în NATO, Chiar dacă s-ar pune astfel problema, este foarte puțin probabil ca Republica Moldova să fie acceptată în NATO cu un conflict teritorial nerezolvat, cu prezență militară străină pe teritoriul său  și cu unul din cele mai mici bugete de apărare din lume, de mai puțin de 0,4% din PIB.

Guvernarea de la Chișinău, care a condamnat în repetate rânduri invazia rusă în Ucraina, încearcă să obțină mai mult sprijin din partea Occidentului, inclusiv a primit asigurări de asistență pentru fortificarea capacităților sale de apărare, dar asta nu presupune aderarea la NATO – chiar și țările neutre trebuie să aibă capacitatea de a se apăra.

Mai mulți politicieni pro-ruși de la Chișinău precum ex-liderul socialiștilor Igor Dodon și cel al Partidului Șor, Ilan Șor sunt vizați în  dosare de corupție, iar mass-media afiliată încearcă să prezinte dosarele ca fiind politice, la comanda guvernării. Acuzațiile de corupție la adresa acestora – și, în unele cazuri, și acțiunile de cercetare și trimitere în judecată – sunt anterioare războiului din Ucraina și venirii PAS la guvernare.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Există reprezentanți ai guvernării care ar opta pentru renunțarea la statutul de neutralitate și aderarea la NATO, dar aceste decizii ar fi imposibile pe termen scurt sau mediu.

Tags: Republica Moldova , NATO
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  rubaltic.ru
 • Data publicării:
  13/11/2022
 • Public țintă:
  adepții păstrării statutului de neutralitate, minoritățile naționale
 • Amplificare:
  news-front.info
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
Alte articole
FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, reintepretează istoria din perspectiva tezelor kominterniste din vremea URSS-ului și acuză SUA de invazie a Europei până în ziua de azi.

FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

Veridica

28 Nov 2022

Actualizat la: 29 Nov 2022 13:38:26
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023