Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

dodon putin
©Russian President Vladimir Putin (L) meets with Moldovan President Igor Dodon (R) on the sidelines of the Supreme Eurasian Economic Council meeting in Nur-Sultan, Kazakhstan, 29 May 2019.   |   EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.

ȘTIRE: „Moscova n-a intervenit în favoarea lui Igor Dodon. Cred că a lăsat lucrurile să curgă. Asta nu înseamnă că Moscova nu e atentă la ce se va întîmpla în Republica Moldova […] Rusia a pierdut mult din prestigiu, pentru că Voronin și Dodon invocau mereu postura de oameni ai Moscovei […] Maia Sandu va sfîrși prin a dezamăgi un electorat care și-a zis hai să încercăm și varianta asta! Între timp, personaje ca Igor Dodon vor fi înlocuite cu rusofili mai inteligenți, mai europeni, care vor duce o politică mult mai subtilă de apropiere de Moscova. Căile prin care Maia Sandu ar putea dezamăgi sînt multe. Sigur e că printre ele se numără și părăsirea problemelor social-economice ale celor din Moldova pentru a intra într-o dispută inutilă cu Moscova, în genul celei angajate de regimul Klaus Iohannis în România. Maia Sandu a dovedit pînă acum un pragmatism salutar în relația cu Moscova. După opinia mea, ea nu trebuie să renunțe la acest pragmatism. E singura formulă de a nu face jocul Moscovei în perioada următoare”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu pe blog-ul său.

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu este omul Rusiei. 2. Rusia nu a intervenit în alegerile parlamentare de duminica trecută. 3. Maia Sandu nu va reuși să facă reforme și va duce Moldova într-o dispută cu Rusia.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), condus de co-președinții Vladimir Voronin și Igor Dodon, a pierdut la diferență mare de scor alegerile parlamentare desfășurate duminica trecută în Republica Moldova – 27,17%, în timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu până a deveni președinte în noiembrie 2020, a obținut un scor de 52,80%. Al treilea partid intrat în Legislativul de la Chișinău a fost Partidul Ilan Șor cu 5,74%.

PAS a obținut 63 de mandate, BeCS, 32, în timp ce Partidul Șor a obținut 6.

Sondajele de opinie efectuate la Chișinău nu au pronosticat o diferență atât de mare. În ciuda restricțiilor impuse pentru votul din diaspora, peste 212.000 de moldoveni au votat în afara granițelor, în special în Occident, ceea ce reprezintă un procent semnificativ din cele aproape 1,5 milioane de voturi.

Rusia a suferit un eșec, după ce a susținut fățiș forțele de stânga și sponsorizat generos această campanie a lor.

În ciuda vizitelor la Moscova și a campaniei electorale dusă de Dodon în Rusia, acesta a obținut doar 2,51% din voturile diasporei, în timp ce PAS a obținut 86,13%. În Rusia au votat doar 4.700 de persoane în cele 17 secții de votare puse la dispoziție pentru moldovenii care trăiesc în această țară.

OBIECTIV: Distanțarea Rusiei de un politician care îi poate afecta imaginea după ce a pierdut și alegerile prezidențiale în noiembrie 2020 și parlamentarele în 2021.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, Rusia a fost foarte prezentă în aceste alegeri. Toate televiziunile rusești din Republica Moldova au dus o campanie agresivă împotriva Maiei Sandu și a PAS, la unison cu toate media controlate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și Igor Dodon au invocat la unison un presupus amestec al forțelor occidentale în campania de la Chișinău, fără însă a aduce o probă în acest sens.

De asemenea, cel care a i-a adus la masa negocierilor pe Igor Dodn și Vladimir Voronin în vederea formării BeCS în perspectiva alegerilor parlamentare a fost nimeni altul decât deputatul din Duma de Stat a Rusiei, Kazbek Taisev, cel care se ocupă din partea Partidul Comunist din Rusia de spațul CSI.

„Acesta este un pas înțelept menit să salveze Moldova”, a spus Taisaev, despre această alianță.

În timpul campaniei electorale, Taisaev a mai spus că Rusia este gata să acorde un împrumut Moldovei de circa 200 de milioane de de euro.

Totodată, fruntașii PSRM au avut o serie de contacte la vârf cu liderii ruși. Pe 15 aprilie 2021, avut loc vizita oficială vicepreședintei PSRM și preşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, în Federația Rusă, la ședința Consiliului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI).

De asemenea, cotidianul german Bild a publicat o serie de documente despre cu Rusia era gata să finanțeze cu 11,5 milioane de euro campania electorală a lui Igor Dodon. Acțiunile vizau răspândirea de fake news și dezinformări, dar și scenarii de destabilizare a țării și mituire a funcționarilor moldoveni.

Totodată, investigația portalul eureporter.co denumită #Morkovka a scos la iveală alte conversații despre finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru parlamentarele din 11 iulie.

Anterior, RISE Moldova a publicat două investigații. Prima se referea la banii primiți din Bahamas printr-o serie de offshore-uri din Rusia pentru finanțarea campaniei electorale din noiembrie 2016, când Dodon a câștigat un mandat de președinte. A doua, denumită #Kremlinovici arăta cum Igor Dodon este sprijinit logistic și financiar de către Moscova în timpul campaniei din noiembrie 2020. Mai mult, seria de mai multe investigații arată legătura de ani de zile a lui Dodon și SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului pentru a se distanța ca imagine de Igor Dodon și de a se spăla de imaginea de factor de influență în Republica Moldova. 

Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  cristoiublog.ro
 • Data publicării:
  14/07/2021
 • Amplificare:
  sputnik.md
 • Narațiune cheie:
  Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

FAKE NEWS: OSCE colabora cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furniza informații

Observatorii OSCE colaborau cu regimentului „Azov” din Mariupol și îi furnizau informații, scrie presa din autoproclamata republică Donețk, dar și din Rusia. Narațiunea falsă este folosită pentru a justifica reținerea unor experți OSCE în Donbass.

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

Ambasadorul american la Chișinău, Derek Hogan, o coordonează pe Maia Sandu, obiectivul fiind aducerea Republicii Moldova sub controlul Occidentului. Această teză a unei conspirații occidentale care vizează Moldova a fost reactivată în contextul crizei politice și epidemiologice cu care se confruntă țara și a eforturilor socialiștilor de a rămâne la putere în ciuda înfrângerilor suferite în alegeri.

FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali

FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali

România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, este adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.

Mădălin Necșuțu

15 Jul 2021

Actualizat la: 15 Jul 2021 18:06:35
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.
 • NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu este omul Rusiei. 2. Rusia nu a intervenit în alegerile parlamentare de duminica trecută. 3. Maia Sandu nu va reuși să facă reforme și va duce Moldova într-o dispută cu Rusia.
 • OBIECTIV: Distanțarea Rusiei de un politician care îi poate afecta imaginea după ce a pierdut și alegerile prezidențiale în noiembrie 2020 și parlamentarele în 2021.
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

Veridica
Veridica
26 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Sep 2022
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

Statele Uniunii Europene vor abandona Ucraina în prag de sezon rece de teamă oprii furnizării de gaze din Rusia și de frica amenințărilor de tip nuclear venite de la Moscova, iar pentru a se justifica aceste decizii, în țările UE vor fi orchestrate o serie de proteste cu ajutorul serviciilor secrete.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni false care justifică această decizie. Mobilizarea parțială este prezentată ca un pas spre dezescaladare, o măsură necesară pentru dialogul diplomatic și prevenirea unui dezastru nuclear sau a unui război pe teritoriul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Sep 2022