Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

dodon putin
©Russian President Vladimir Putin (L) meets with Moldovan President Igor Dodon (R) on the sidelines of the Supreme Eurasian Economic Council meeting in Nur-Sultan, Kazakhstan, 29 May 2019.   |   EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.

ȘTIRE: „Moscova n-a intervenit în favoarea lui Igor Dodon. Cred că a lăsat lucrurile să curgă. Asta nu înseamnă că Moscova nu e atentă la ce se va întîmpla în Republica Moldova […] Rusia a pierdut mult din prestigiu, pentru că Voronin și Dodon invocau mereu postura de oameni ai Moscovei […] Maia Sandu va sfîrși prin a dezamăgi un electorat care și-a zis hai să încercăm și varianta asta! Între timp, personaje ca Igor Dodon vor fi înlocuite cu rusofili mai inteligenți, mai europeni, care vor duce o politică mult mai subtilă de apropiere de Moscova. Căile prin care Maia Sandu ar putea dezamăgi sînt multe. Sigur e că printre ele se numără și părăsirea problemelor social-economice ale celor din Moldova pentru a intra într-o dispută inutilă cu Moscova, în genul celei angajate de regimul Klaus Iohannis în România. Maia Sandu a dovedit pînă acum un pragmatism salutar în relația cu Moscova. După opinia mea, ea nu trebuie să renunțe la acest pragmatism. E singura formulă de a nu face jocul Moscovei în perioada următoare”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu pe blog-ul său.

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu este omul Rusiei. 2. Rusia nu a intervenit în alegerile parlamentare de duminica trecută. 3. Maia Sandu nu va reuși să facă reforme și va duce Moldova într-o dispută cu Rusia.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), condus de co-președinții Vladimir Voronin și Igor Dodon, a pierdut la diferență mare de scor alegerile parlamentare desfășurate duminica trecută în Republica Moldova – 27,17%, în timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu până a deveni președinte în noiembrie 2020, a obținut un scor de 52,80%. Al treilea partid intrat în Legislativul de la Chișinău a fost Partidul Ilan Șor cu 5,74%.

PAS a obținut 63 de mandate, BeCS, 32, în timp ce Partidul Șor a obținut 6.

Sondajele de opinie efectuate la Chișinău nu au pronosticat o diferență atât de mare. În ciuda restricțiilor impuse pentru votul din diaspora, peste 212.000 de moldoveni au votat în afara granițelor, în special în Occident, ceea ce reprezintă un procent semnificativ din cele aproape 1,5 milioane de voturi.

Rusia a suferit un eșec, după ce a susținut fățiș forțele de stânga și sponsorizat generos această campanie a lor.

În ciuda vizitelor la Moscova și a campaniei electorale dusă de Dodon în Rusia, acesta a obținut doar 2,51% din voturile diasporei, în timp ce PAS a obținut 86,13%. În Rusia au votat doar 4.700 de persoane în cele 17 secții de votare puse la dispoziție pentru moldovenii care trăiesc în această țară.

OBIECTIV: Distanțarea Rusiei de un politician care îi poate afecta imaginea după ce a pierdut și alegerile prezidențiale în noiembrie 2020 și parlamentarele în 2021.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, Rusia a fost foarte prezentă în aceste alegeri. Toate televiziunile rusești din Republica Moldova au dus o campanie agresivă împotriva Maiei Sandu și a PAS, la unison cu toate media controlate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și Igor Dodon au invocat la unison un presupus amestec al forțelor occidentale în campania de la Chișinău, fără însă a aduce o probă în acest sens.

De asemenea, cel care a i-a adus la masa negocierilor pe Igor Dodn și Vladimir Voronin în vederea formării BeCS în perspectiva alegerilor parlamentare a fost nimeni altul decât deputatul din Duma de Stat a Rusiei, Kazbek Taisev, cel care se ocupă din partea Partidul Comunist din Rusia de spațul CSI.

„Acesta este un pas înțelept menit să salveze Moldova”, a spus Taisaev, despre această alianță.

În timpul campaniei electorale, Taisaev a mai spus că Rusia este gata să acorde un împrumut Moldovei de circa 200 de milioane de de euro.

Totodată, fruntașii PSRM au avut o serie de contacte la vârf cu liderii ruși. Pe 15 aprilie 2021, avut loc vizita oficială vicepreședintei PSRM și preşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, în Federația Rusă, la ședința Consiliului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI).

De asemenea, cotidianul german Bild a publicat o serie de documente despre cu Rusia era gata să finanțeze cu 11,5 milioane de euro campania electorală a lui Igor Dodon. Acțiunile vizau răspândirea de fake news și dezinformări, dar și scenarii de destabilizare a țării și mituire a funcționarilor moldoveni.

Totodată, investigația portalul eureporter.co denumită #Morkovka a scos la iveală alte conversații despre finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru parlamentarele din 11 iulie.

Anterior, RISE Moldova a publicat două investigații. Prima se referea la banii primiți din Bahamas printr-o serie de offshore-uri din Rusia pentru finanțarea campaniei electorale din noiembrie 2016, când Dodon a câștigat un mandat de președinte. A doua, denumită #Kremlinovici arăta cum Igor Dodon este sprijinit logistic și financiar de către Moscova în timpul campaniei din noiembrie 2020. Mai mult, seria de mai multe investigații arată legătura de ani de zile a lui Dodon și SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului pentru a se distanța ca imagine de Igor Dodon și de a se spăla de imaginea de factor de influență în Republica Moldova. 

 • Publicație / Media:
  cristoiublog.ro
 • Data publicării:
  14/07/2021
 • Amplificare:
  sputnik.md
 • Narațiune cheie:
  Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna. Această narațiune este promovată în contextul în care tensiunile se intensifică în zonă, dat fiind că Rusia concentrează trupe la granițele Ucrainei.

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

Presa rusă reia, la șapte ani de la doborârea deasupra Donbassului a avionului Boeing 777 care efectua zborul MH-17, o serie de narațiuni menite să îi disculpe pe rebelii care au lansat racheta rusească. Teza principală este că Ucraina e responsabilă de tragedie, dar Occidentul a căutat să ascundă vina acesteia.

Timp de citire: 4 min
 • Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.
 • NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu este omul Rusiei. 2. Rusia nu a intervenit în alegerile parlamentare de duminica trecută. 3. Maia Sandu nu va reuși să facă reforme și va duce Moldova într-o dispută cu Rusia.
 • OBIECTIV: Distanțarea Rusiei de un politician care îi poate afecta imaginea după ce a pierdut și alegerile prezidențiale în noiembrie 2020 și parlamentarele în 2021.
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jul 2021
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
29 Jul 2021
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Jul 2021
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
24 Jul 2021