Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Disciplina „Istoria Românilor” este discriminatorie

Istoria
©  |  

Denumirea disciplinei „Istoria Românilor”, dar și conținutul programului didactic discriminează populația majoritară „moldovenească”, potrivit unui ONG care a depus o plângere la Consiliul antidiscriminare.  ONG-ul reia narațiunile URSS privind existența limbii și poporului moldovenesc.

ȘTIRE: „Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan” contestă denumirea disciplinei de istorie predată în școlile din Republica Moldova. Reprezentanții asociației spun că atât denumirea – „Istoria Românilor”, cât și conținutul programului de studii sunt discriminatorii. Într-o conferință de presă la IPN, președinte Mişcării, Dumitru Roibu, a comunicat că a fost înaintată o petiţie Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Dumitru Roibu a făcut trimitere la datele ultimului recensământ al populației, din 2014, menționând că, din 2,8 milioane de oameni chestionați, două milioane s-au declarat moldoveni. Discriminați prin denumirea și conținutul disciplinei „Istoria Românilor” sunt copiii și familiile care au o altă origine etnică decât cea română, elevii fiind impuși să studieze istoria națională „în cheia românismului”, a subliniat Dumitru Roibu. Potrivit activistului, discriminaţi pot fi consideraţi şi profesorii de istorie care, poate, au altă abordare în privinţa disciplinei predate.

Dumitru Roibu a menționat că este încălcată Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, Declaraţia universală a drepturilor omului, Convenţia ONU cu privire la drepturile omului.

Președintele Mişcării de tineret „Urmașii lui Ștefan” a făcut o analiză a manualului de istorie pentru elevii din clasa a IV-a și a constatat că sintagma „moldovean” se întâlnește de opt ori, pe când „român”, în diverse forme, de 92 de ori. „În România disciplina predată se numeşte Istorie, iar Republica Moldova este unica ţară în care denumirea disciplinei de istorie conţine şi denumirea unei etnii: Istoria Românilor”, a subliniat Dumitru Roibu”

NARAȚIUNE: Cetățenii Republicii Moldova învață istoria unui alt stat/alte etnii, ceea ce este discriminatoriu față de majoritatea populației acestui stat.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conținutul și denumirea cursului de istorie studiat în școlile din Republica Moldova sunt subiecte sensibile, alături de denumirea limbii oficiale și problemele identitare. „Istoria Românilor”, studiată în școli a provocat dezbateri și disensiuni în societate încă din anii 90.

Conceptele de limbă și națiune moldovenească, distincte de cea română, au apărut în perioada sovietică, fiind folosite pentru a justifica pretențiile expansioniste ale URSS dincolo de Nistru și, ulterior, ocuparea Basarabiei și apartenența sa la „lumea rusă”. Odată cu renașterea națională de la sfârșitul anilor '90 s-au făcut eforturi și pentru restabilirea adevărului științific și istoric.

În 1995, prima tentativă de înlocuire a „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” a provocat proteste. O altă tentativă, în 2002, a dus la cele mai mari și îndelungate manifestații de până atunci. Totuși, câțiva ani mai târziu, guvernarea comunistă în frunte cu Vladimir Voronin a reușit să înlocuiască manualele de „Istoria românilor” cu așa-numita „Istorie integrată”. Noile manuale au fost criticate de experți și denunțate ca fiind „românofobe” și politizate, dar și pentru glorificarea regimurilor țarist și sovietic.

După debarcarea comuniștilor în 2009, acestea au fost retrase și înlocuite cu noi manuale. În prezent, în școlile din Republica Moldova se studiază din manuale de „Istoria Românilor și Universală”.

Unele forțe politice, în frunte cu Partidul Socialiștilor, continuă să ceară redenumirea disciplinei în „Istoria Moldovei”. PSRM are acest obiectiv chiar și în programul său politic.

„Urmașii lui Ștefan” fac parte dintr-un grup de organizații din Republica Moldova care promovează moldovenismul și statalismul moldovenesc. La alegerile prezidențiale din 2020, l-au susținut deschis pe liderul socialiștilor și președintele de atunci, Igor Dodon. 

OBIECTIV: Să accentueze ideea promovată de așa-ziși politicieni „stataliști” despre necesitatea redenumirii disciplinei de istorie și a programei studiate în școli.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Manualele de „Istoria Românilor și Universală” din care studiază elevii din Republica Moldova se referă la întreg spațiul în care s-au constituit și s-a dezvoltat țările române, inclusiv teritoriul Republicii Moldova actuale și nu fac nicio discriminare etnică, așa cum pretind „Urmașii lui Ștefan”.

În manualul de clasa a IV-a, la care fac referire aceștia, termenii Republica Moldova/Republicii Moldova sunt întâlniți de aproximativ 40 de ori, față de peste două ori mai puțin România/României

SÂMBURE DE ADEVĂR: Elevii din Republica Moldova studiază „Istoria Românilor și Universală”

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Această inițiativă se pliază discursului PSRM despre necesitatea înlocuirii cursului de istorie studiat în Republica Moldova. Acest mesaj se pliază și cu politica sovietică și a Kremlinului în privința istoriei, limbii și etniei populației majoritare de pe teritoriul Republicii Moldova

Tags: Republica Moldova
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  ONG „Urmașii lui Ștefan” via IPN
 • Data publicării:
  12/03/2021
 • Public țintă:
  Adepții moldovenismului
 • Amplificare:
  Instituții de presă în limbile română și rusă
 • Afiliere politică:
  apropiat de PSRM
 • Narațiune cheie:
  Studierea „Istoriei Românilor” discriminează majoritatea etniilor din Republica Moldova, inclusiv pe cea majoritară
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Monitor Fake News Nr. 48: Fake News și propaganda rusă în SUA

Monitor Fake News Nr. 48: Fake News și propaganda rusă în SUA

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria

FAKE NEWS: Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria

Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria cu tancuri Leopard și să terorizeze populația rusă a acesteia, potrivit unei narațiuni false preluate în Republica Moldova. Teza declanșării unui război în Transnistria este una dintre cele mai frecvent utilizate de propaganda (pro) rusă cu scopul de a speria populația Republicii Moldova și a submina politica pro-occidentală a țării.

Cornel Ciobanu

15 Mar 2021

Actualizat la: 15 Mar 2021 16:08:46
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Denumirea disciplinei „Istoria Românilor”, dar și conținutul programului didactic discriminează populația majoritară „moldovenească”, potrivit unui ONG care a depus o plângere la Consiliul antidiscriminare. ONG-ul reia narațiunile URSS privind existența limbii și poporului moldovenesc.
 • NARAȚIUNE: Cetățenii Republicii Moldova învață istoria unui alt stat/alte etnii, ceea ce este discriminatoriu față de majoritatea populației acestui stat.
 • OBIECTIV: Să accentueze ideea promovată de așa-ziși politicieni „stataliști” despre necesitatea redenumirii disciplinei de istorie și a programei studiate în școli.
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici

Lucrătorii asiatici colonizează România, potrivit unei narațiuni false care circulă în spațiul public. În realitate, cetăţenii străini sunt aduși pentru a suplini lipsa forţei de muncă din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

Un fost general NATO spune că Occidentul crede că Ucraina va pierde și ar putea să își anuleze contraofensiva, scrie presa pro-Kremlin. Declarația generalului Ben Hodges a fost de fapt modificată.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 May 2023
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
24 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 May 2023