FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

Oficiali militari chinezi care poartă măști ascultă discursul virtual al președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky (nu este în imagine) la Dialogul Shangri-La al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-La din Singapore, 11 iunie 2022.
© EPA-EFE/How Hwee Young   |   Oficiali militari chinezi care poartă măști ascultă discursul virtual al președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky (nu este în imagine) la Dialogul Shangri-La al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-La din Singapore, 11 iunie 2022.

Susține jurnalismul independent

Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.

ȘTIRE: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul discursului președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la summit-ul de securitate Shangri La Dialogue din Singapore, a declarat analistul superior al Centrului de Cercetări Asiatice al SUA, Olivia Enos.

„Zelenski vorbește la Shangri La Dialogue 2022. Delegația chineză a părăsit sala”, a scris Enos pe Twitter (rețea blocată în Federația Rusă).

Pe teritoriul Ucrainei se desfășoară o operațiune specială a Rusiei de denazificare și demilitarizare a  statului. Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a subliniat că scopul principal al operațiunii este eliberarea teritoriilor DNR și LNR. Cetățenii chinezi de nenumărate ori și-au exprimat admirația față de rezistența Rusiei în fața presiunii cauzate de sancțiunile statelor din vest.

NARAȚIUNE: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul discursului lui Zelenski la Shangri La Dialogue din Singapore.

CONTEXT/ETOS LOCAL: După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Moscova a prezentat acțiunile sale militare drept o „operațiune specială” de denazificare a statului ucrainean. Presa rusă scrie că  operațiunea specială este susținută de China (dar și alte state), în pofida faptului că Beijingului nu a avut o poziționare publică clară.

OBIECTIV: Să convingă opinia publică din Rusia și din fostele state sovietice că acțiunile Moscovei în Ucraina sunt corecte și sprijinite de China. 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa rusă citează un cont de Twitter, în ciuda faptului această rețea a fost catalogată chiar în Rusia drept una de știri false.

Potrivit Centrului de Comunicare Strategică și Securitate Informațională a Ucrainei, nicio delegație nu a părăsit sala de conferințe când a luat cuvântul președintele Volodimir Zelenski. Centrul citează un participant la conferință, care a declarat că nimeni nu a iești din sală și menționează că  analistul superior al Centrului de Cercetări Asiatice al SUA, Olivia Enos, a șters postarea de pe Twitter.

Înregistrarea video a mesajului lui Volodimir Zelenski și a discuțiilor cu liderul de la Kiev are 28 de minute. Se observă clar că în timpul alocuțiunii lui Zelenski nimeni nu a părăsit sala. Așadar, presa pro-Kremlin minte atunci când relatează despre protestul delegației chineze față de Ucraina.

Presa rusă manipulează opinia publică și când scrie că Beijingul își exprimă admirația față de Rusia privind rezistența față de sancțiuni; de fapt, Ura.ru trimite la niște comentarii pe un blog regional, nu la vreo poziție oficială a autorităților.

 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  11/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk, fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  RIA Novosti, Ukraina.ru, posturile de televiziune din Rusia, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Delegația Chinei a părăsit sala în timpul discursului lui Zelenski la Shangri La Dialogue
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
 • Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.
 • CONTEXT/ETOS LOCAL: După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Moscova a prezentat acțiunile sale militare drept o „operațiune specială” de denazificare a statului ucrainean. Presa rusă scrie că operațiunea specială este susținută de China (dar și alte state), în pofida faptului că Beijingului nu a avut o poziționare publică clară.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Josep Borrell spune că Ucraina va pierde războiul în 3 luni

Șeful diplomației europene a declarat că Rusia va învinge Ucraina în trei luni, scrie presa guvernamentală rusă, care scoate din context și „îmbogățește” o afirmație a lui Josep Borrell.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Feb 2024
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați
FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Feb 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina

SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina, afirmă propaganda pro-Kremlin, în ciuda faptului că Statele Unite nu participă la război.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Feb 2024
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision
Monitor Fake News Nr. 64: Interviul „epocal” al lui Putin, deep-fake și Eurovision

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
15 Feb 2024