Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

Oficiali militari chinezi care poartă măști ascultă discursul virtual al președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky (nu este în imagine) la Dialogul Shangri-La al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-La din Singapore, 11 iunie 2022.
©EPA-EFE/How Hwee Young  |   Oficiali militari chinezi care poartă măști ascultă discursul virtual al președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky (nu este în imagine) la Dialogul Shangri-La al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) la hotelul Shangri-La din Singapore, 11 iunie 2022.

Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.

ȘTIRE: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul discursului președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la summit-ul de securitate Shangri La Dialogue din Singapore, a declarat analistul superior al Centrului de Cercetări Asiatice al SUA, Olivia Enos.

„Zelenski vorbește la Shangri La Dialogue 2022. Delegația chineză a părăsit sala”, a scris Enos pe Twitter (rețea blocată în Federația Rusă).

Pe teritoriul Ucrainei se desfășoară o operațiune specială a Rusiei de denazificare și demilitarizare a  statului. Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a subliniat că scopul principal al operațiunii este eliberarea teritoriilor DNR și LNR. Cetățenii chinezi de nenumărate ori și-au exprimat admirația față de rezistența Rusiei în fața presiunii cauzate de sancțiunile statelor din vest.

NARAȚIUNE: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul discursului lui Zelenski la Shangri La Dialogue din Singapore.

CONTEXT/ETOS LOCAL: După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Moscova a prezentat acțiunile sale militare drept o „operațiune specială” de denazificare a statului ucrainean. Presa rusă scrie că  operațiunea specială este susținută de China (dar și alte state), în pofida faptului că Beijingului nu a avut o poziționare publică clară.

OBIECTIV: Să convingă opinia publică din Rusia și din fostele state sovietice că acțiunile Moscovei în Ucraina sunt corecte și sprijinite de China. 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa rusă citează un cont de Twitter, în ciuda faptului această rețea a fost catalogată chiar în Rusia drept una de știri false.

Potrivit Centrului de Comunicare Strategică și Securitate Informațională a Ucrainei, nicio delegație nu a părăsit sala de conferințe când a luat cuvântul președintele Volodimir Zelenski. Centrul citează un participant la conferință, care a declarat că nimeni nu a iești din sală și menționează că  analistul superior al Centrului de Cercetări Asiatice al SUA, Olivia Enos, a șters postarea de pe Twitter.

Înregistrarea video a mesajului lui Volodimir Zelenski și a discuțiilor cu liderul de la Kiev are 28 de minute. Se observă clar că în timpul alocuțiunii lui Zelenski nimeni nu a părăsit sala. Așadar, presa pro-Kremlin minte atunci când relatează despre protestul delegației chineze față de Ucraina.

Presa rusă manipulează opinia publică și când scrie că Beijingul își exprimă admirația față de Rusia privind rezistența față de sancțiuni; de fapt, Ura.ru trimite la niște comentarii pe un blog regional, nu la vreo poziție oficială a autorităților.

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  11/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk, fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  RIA Novosti, Ukraina.ru, posturile de televiziune din Rusia, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Delegația Chinei a părăsit sala în timpul discursului lui Zelenski la Shangri La Dialogue
Alte articole
FAKE NEWS: România participă cu mii de militari la războiul din Ucraina, conform unei înţelegeri la nivel guvernamental

FAKE NEWS: România participă cu mii de militari la războiul din Ucraina, conform unei înţelegeri la nivel guvernamental

Zeci de mii de militari polonezi şi români luptă în uniforme ucrainene împotriva Rusiei, potrivit unui fost ofițer american de informații citat de activenews.ro. În realitate, niciun stat nu a trimis trupe regulate pe teritoriul ucrainean, suportul şi asistenţa acordată pentru susţinerea luptei împotriva invaziei ruse fiind doar de natură materială. Ofițerul citat, Scott Ritter, este un cunoscut promotor de știri false, condamnat la închisoare pentru corupere de minori.

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman

13 Jun 2022

Actualizat la: 13 Jun 2022 20:59:04
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
 • Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.
 • CONTEXT/ETOS LOCAL: După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Moscova a prezentat acțiunile sale militare drept o „operațiune specială” de denazificare a statului ucrainean. Presa rusă scrie că operațiunea specială este susținută de China (dar și alte state), în pofida faptului că Beijingului nu a avut o poziționare publică clară.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023