Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

Trident
©EPA-EFE/MYKOLA TYS  |   Ukrainian soldiers ride an APC during the Rapid Trident - 2020 military exercises on the Yavoriv training ground, near the western Ukrainian city of Lviv, Ukraine, 24 September 2020.

În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.  

ȘTIRE: „Washingtonul și Kievul se pregătesc de operațiuni de coaliție împotriva „statului agresor” – cu trageri, aterizarea trupelor de desant aerian și atacuri cu drone pe poligonul Iavoriv [...] Scenariul provocator al manevrelor Rapid Trident 2021 riscă să destabilizeze, mai întâi de toate, statele europene vecine și chiar Ucraina, care poate repeta soarta Afganistanului distrus de război.

[...]

Conducerea ucraineană admite scenariul unui conflict militar în Europa de Est, cu implicarea „forțelor multinaționale ale NATO”, sub auspiciile Washingtonului. Probabil Kievul crede cu sfințenie în cel de-al doilea război al Crimeii, fără a lua în considerație realitățile contemporane și noile tipuri de arme.

Teritoriul ucrainean este utilizat pentru „prezența avansată” a trupelor străine în apropierea frontierelor rusești. Totodată, partenerii occidentali nu se grăbesc să contureze cel puțin niște termeni aproximativi ai aderării Ucrainei la NATO. În realitate, țara se transformă într-o zonă a colonizării și intervenției militare a SUA.

[...]

Să ne imaginăm nu atât nivelul de pregătire, cât nivelul de servilitate a trupelor ucrainene, care susțin examene în fața „evaluatorilor NATO”, cei care recent au primit un șut în fund din partea talibanilor, au suferit cea mai rușinoasă înfrângere militară în Afganistan.

[...]

SUA sunt gata să aloce pe an 60 de milioane de dolari pentru armata ucraineană. E o sumă suficientă pentru a „aprinde” conflictul din Donbas. [...] 

Într-un interviu recent, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Aleksei Danilov, a îndemnat partenerii occidentali să întreprindă „acțiuni active” pe frontul antirusesc, declarând, că armata ucraineană este în stare să curețe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, precum și Crimeea de populația locală – milioane de cetățeni ruși. Sunt niște îndemnuri și scenarii extrem de periculoase pentru Europa.  [...]”, scrie Sputnik.md într-un editorial intitulat „Exercițiile ucraineano-americane Rapid Trident 2021 riscă să destabilizeze Europa”.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie a SUA și ar putea curăța pe cale militară Donbass-ul și Crimeea de rusofoni 2. Exercițiile militare NATO în Ucraina vor destabiliza Europa.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: Ucraina a început la 20 septembrie 2021 exerciții militare comune cu SUA şi alte țări NATO, într-o perioadă în care Rusia şi Belarusul au desfăşurat exerciții de amploare care au alarmat Occidentul. Exercițiile Rapid Trident – 2021 durează în vestul Ucrainei până la 1 octombrie,  fiind antrenați 4 mii de militari ucraineni și 2 mii din statele membre NATO. Aceste exerciții, ca și altele din ultima perioada, au ca scop să apropie instituțional Ucraina de NATO și să îi ofere „know-how” armatei ucrainene, care din 2014 se confruntă cu separatiști și mercenari finanțați de Rusia în Donbass. De asemenea, în 2014, a fost anexată peninsula Crimeea, fapt care a fost condamnat de comunitatea internațională și a determinat UE și Statele Unite să adopte sancțiuni economice care vizează entități din Rusia.  

Conducerea ucraineană a declarat în repetate rânduri că își dorește o colaborare mai strânsă cu NATO, sperând la o aderare pentru a-și rezolva problemele securitare cauzate de acțiunile Moscovei. De fapt, exercițiile din Ucraina intervin după uriaşele manevre organizate de Moscova în apropierea frontierelor NATO şi UE.

Pe de altă parte, în iunie, Ucraina, SUA şi alte state aliate au organizat exerciţiul naval „Sea Breeze”, în Marea Neagră, în pofida apelurilor Rusiei de a-l anula. Pe fondalul acestor procese de demonstrare a forței și a capacității de reacționare operativă, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care, chipurile, este în interesul NATO.  Ucraina este prezentată ca o colonie, controlată de SUA, iar declarațiile oficialilor ucraineni sunt arătate cititorilor rusofoni în mod eronat pentru a semănă neîncredere în Occident și frică față de Ucraina în teritoriile necontrolate de Kiev.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că politica Ucrainei este una rusofobă și încurajată de Occident, iar exercițiile militare NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, exercițiile militare desfășurate de NATO în parteneriat cu Ucraina nu au ca scop să destabilizeze Europa, iar comparațiile cu Afganistanul nu se bazează pe niciun argument și sunt lipsite de vreo logică. Ucraina a devenit în 2020 partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP), existând angajamente bilaterale privind schimburi de experiență, exportul celor mai bune practici NATO către Ucraina, susținerea armatei ucrainene în contextul războiului hibrid cu care se confruntă Kievul. De fapt, NATO prin aceste exerciții transmite mesaje simbolice Kremlinului că monitorizează situația din flancul estic, acțiunile respective având ca scop să descurajeze pornirile militariste ale Rusiei care chiar și anul acesta, în februarie, a comasat efective considerabile la granița cu Ucraina și în Crimeea.  

Nu corespunde cu adevărul nici narațiunea privind susținerea artificială de către Occident a conflictului din Donbass. După cum a demonstrat deja Veridica,  nu este în interesul Ucrainei sau al Occidentului să existe un focar de conflict în Donbass. Orice conflict frânează dezvoltarea economică, blochează liberul schimb de bunuri, capitaluri și forță de muncă, ceea ce nu poate să fie în interesul vreunui stat. Atât UE, cât și NATO și SUA au condamnat acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în estul Ucrainei și Crimeea și au transmis mesaje de pacificare. Occidentul nu a încurajat conflictul, ci dimpotrivă, prin sancțiunile impuse Rusiei, prin crearea unor formate de negocieri ca platforma de la Minsk, a încercat să reglementeze conflictul printr-un dialog diplomatic și politic. Interesul Occidentului este instaurarea păcii și anularea tuturor sancțiunilor care blochează mai multe domenii de cooperare dintre entitățile economice occidentale cu cele din Rusia.

Articolul apărut pe pagina Sputnik.md mai conține și o manipulare evidentă, care are ca scop să evidențieze „atitudinea rusofobă” a Kievului. Sunt scoase din context declarațiile secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Aleksei Danilov, și în același timp îi sunt atribuite cuvinte pe care nu le-a rostit. Danilov nu a declarat că armata ucraineană este în stare să curățe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, precum și Crimeea, de populația locală – milioane de cetățeni ruși – ci a spus, citat de Radio Libertatea: „Forțele noastre armate pot să elibereze teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Putem să luptăm și pentru teritoriul Crimeii. Dar trebuie să avem în vedere că nu putem admite ca zeci de mii sau sute de mii de oameni să moară în timpul acestor operațiuni militare”. Din declarația lui Danilov rezultă, dimpotrivă, că Kievul nu își dorește să cauzeze victime, civile sau militare. Sputnik mai adaugă că Kievul „crede cu sfințenie în cel de-al doilea război al Crimeii”, ceea ce nu rezultă din vreo declarație oficială.

 Este din nou repetată teza privind „lovitura de stat din 2014”, care, în realitate, nu a avut loc, dat fiind că fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în urma unei revolte populare pe care a încercat să o reprime cu brutalitate, forțele sale folosind inclusiv muniție de război împotriva populației. Protestele anti-Ianukovici au izbucnit după ce acesta, în urma presiunilor Rusiei, a refuzat să semneze Acordul de asociere cu UE. Formula „lovitură de stat” este utilizată pentru a prezenta autoritățile actuale ucrainene ca fiind fără legitimitate, instaurate, chipurile, de Occident pentru a slăbi Rusia.

Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  21/09/2021
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din spațiul ex-sovietic, cititorii de limba română și alte limbi din diferite state ale trustului de presă Sputnik
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se transformă într-o colonie a SUA și ar putea curăța pe cale militară Donbass-ul și Crimeea de rusofoni
Alte articole
FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

Majoritatea omenirii aprobă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unei publicații românești care a distribuit numeroase narațiuni false în trecut. Autorul articolului interpretează subiectiv date statistice care iau în calcul pozițiile oficiale ale statelor, nu opinia populațiilor acestora.

Monitor Fake News Nr. 49: Propagandă à la russe

Monitor Fake News Nr. 49: Propagandă à la russe

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Monitor Fake News Nr. 48: Fake News și propaganda rusă în SUA

Monitor Fake News Nr. 48: Fake News și propaganda rusă în SUA

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

29 Sep 2021
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
 • În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că politica Ucrainei este una rusofobă și încurajată de Occident, iar exercițiile militare NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei.
FAKE NEWS: A început separarea copiilor români de familii
FAKE NEWS: A început separarea copiilor români de familii

Un chestionar standard asociat unui test internațional de matematică, prezentat drept dovadă de cei ce promovează teoria conspirației că românilor le vor fi luați copiii.

Cezar Manu
Cezar Manu
31 May 2023
FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia
FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia

Misiunea civilă UE la Chișinău are scopul de a împinge Republica Moldova spre o confruntare cu Moscova, afirmă MAE rus. De fapt, se urmărește fortificarea rezilienței Moldovei la riscurile de securitate.

Veridica
Veridica
30 May 2023
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
30 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial

NATO ajută Ucraina cu arme cu scopul de a cauza un nou război mondial, potrivit propagandei ruse. În realitate, Kievul este sprijinit pentru a face față agresiunii militare a Federației Ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 May 2023