Știri

Un fost militar american a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în beneficiul Rusiei

Object Name: USA JUSTICE DEPARTMENT
© EPA-EFE/Sarah Silbiger / POOL   |   Assistant Attorney General for National Security John C. Demers

Susține jurnalismul independent

Un fost militar american a fost condamnat, vineri, la 15 ani de închisoare, pentru spionaj în beneficiul Rusiei – a anunţat departamentul Justiţiei de la Washington. Peter Debbins, 46 de ani, a recunoscut, în noiembrie 2020, că le-a divulgat ruşilor secrete militare. Născut în Statele Unite, dintr-o mamă rusoaică, el a fost racolat de agenţii Moscovei, a semnat un angajament şi a primit un nume de cod încă de la jumătatea anilor 90, înainte de fi fost înrolat în armata americană. Iniţial, Debbins a servit în forţele terestre, după care ruşii l-au îndemnat să se alăture aşa-numitelor Berete verzi, o unitate de elită a forţelor speciale, unde a ajuns până la gradul de căpitan. Cât timp a fost înrolat, a livrat informaţii despre unităţile din care făcea parte şi a continuat s-o facă şi după 2008, când a părăsit serviciul activ, dezvăluindu-le ruşilor detalii despre foştii săi camarazi, pentru ca şi aceştia să poată fi, eventual, racolaţi. Potrivit rechizitoriului, Debbins  a făcut parte din trupele americane ce au îndeplinit misiuni în Germania şi, ulterior, în Azerbaidjan. Ultimul său contact cu ruşii datează din 2011. "Debbins şi-a încălcat jurământul de soldat, a trădat forţele speciale şi a primejduit securitatea ţării noastre" – a conchis ministrul adjunct al Justiţiei, John Demers, care a adăugat că acest caz reflectă ameninţarea pe care o reprezintă serviciile ruseşti de informaţii pentru militarii americani. Numai anul acesta, alte două ţări membre NATO au dezvăluit afaceri de spionaj în care militarii lor fuseseră racolaţi de agenţi ruşi. În martie, Italia a anunțat expulzarea a doi funcționari ruși, după ce un ofițer al marinei italiene a fost arestat de carabinieri în flagrant delict de spionaj în beneficiul Moscovei. Odată cu acesta, a fost reținut și un ofițer rus, acreditat la ambasada țării sale la Roma. Intervenția a avut loc în momentul unei întâlniri conspirative între cei doi, când italianul i-a dat rusului documente clasificate, în schimbul unei sume de bani. Anterior, și Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, după descoperirea unei rețele de spionaj militar la Sofia. În august 2020, a fost descoperit un ofițer francez, la post într-o bază NATO, care le-ar fi furnizat serviciilor secrete rusești  informații ultrasensibile.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Cresc lefurile în Grecia
Cresc lefurile în Grecia

Obiectivul declarat al puterii conservatoare este ca „în 2027 salariul mediu pe țară să fie de 1.500 de euro, iar salariul minim de 950 de euro”.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Armenii nu mai acceptă cardurile de plată rusești Mir
Armenii nu mai acceptă cardurile de plată rusești Mir

Media internaționale notează că, de ceva vreme, relațiile dintre Armenia ex-sovietică și Rusia sunt tensionate, iar alianța lor tradițională e tot mai fragilă.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge, în mai, la Casa Albă
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge, în mai, la Casa Albă

Mult timp încordate, relațiile dintre Washington și Ankara s-au înseninat, recent, după ce Turcia, membră importantă a NATO, a aprobat intrarea Finlandei și apoi a Suediei în Alianța Nord-Atlantică.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza

Numărul răniților a trecut de 75 de mii.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024