Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Statele Unite și Rusia pot colabora în domenii privind stabilitatea strategică – apreciază președintele american, Joe Biden, după întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin

Object Name: SWITZERLAND RUSSIA USA DIPLOMACY
©EPA-EFE/PETER KLAUNZER  |   Russian President Vladimir Putin shakes hands with US president Joe Biden next to Swiss Federal president Guy Parmelin during the US-Russi​a summit in Geneva, Switzerland, 16 June 2021.

Statele Unite și Rusia pot colabora în domenii privind stabilitatea strategică – a estimat, miercuri, la Geneva, în Elveția, președintele american, Joe Biden, după întâlnirea în premieră, față în față, cu omologul său rus, Vladimir Putin. El a pledat, din nou, pentru o relație bilaterală stabilă şi previzibilă. Biden a precizat că tema drepturilor omului rămâne esențială pentru americani. Cinstită și directă, lipsită de animozități – sunt calificative prin care Putin a încercat să descrie, într-o declarație de presă separată, discuția cu Biden, despre care a spus că e o persoană constructivă și echilibrată.  Pentru analiști, singurul semn autentic de dezgheț în relațiile ruso-americane e anunțata revenire la posturi a ambasadorilor celor două țări, rechemați acasă, în primele luni ale anului, pentru consultări. Putin a mai spus că e posibil un compromis și asupra așa-numiților prizonieri, americani după gratii în Rusia sau ruși întemnițați în Statele Unite. Unde cei doi lideri par să nu fie de acord e problema drepturilor omului, notează media, după ce Putin s-a lansat într-o lungă diatribă contra americanilor, pentru asaltul dat, pe 6 ianuarie, de suporterii fostului președinte Donald Trump asupra clădirii Congresului, pentru violențele polițienești asupra comunității afro-americane și pentru bombardamentele cu victime civile în Afganistan. Săptămâna trecută, Putin afirma că relațiile Moscovei cu Washingtonul sunt la cel mai jos nivel din ultimii ani. El crede că Biden e un carierist care și-a petrecut toată viața în politică, în timp ce predecesorul acestuia, Trump, e un  tip talentat și original. Într-un interviu acordat canalului american de televiziune NBC News și preluat de agențiile internaționale, liderul rus a recunoscut deschis că l-a susținut pe Trump la alegerile prezidențiale câștigate de acesta în 2016. După ce, în martie, Biden l-a calificat drept criminal, Putin spune că nu e foarte deranjat, fiindcă a mai primit această etichetă de nenumărate ori, și neagă orice implicare în morțile violente ale mai multor critici ai regimului său. Biden i-a propus, lunile trecute, lui Putin o astfel de întâlnire, menită să dezamorseze tensiunile acumulate între cele două puteri, după ce Moscova ar fi coordonat atacuri cibernetice contra Statelor Unite şi s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale americane.

Tags: Rusia, Vladimir Putin

Alte știri
NOVAYA GAZETA: Linia spre nicăieri

NOVAYA GAZETA: Linia spre nicăieri

Kirill Martînov scrie în Novaya Gazeta cum guvernează Vladimir Putin ţara fără intermediari şi instituţii

Partidul de guvernământ din Ungaria este în discuţii cu diverse forţe politice, în căutarea unui grup nou în Parlamentul European – anunţă premierul Viktor Orban

Partidul de guvernământ din Ungaria este în discuţii cu diverse forţe politice, în căutarea unui grup nou în Parlamentul European – anunţă premierul Viktor Orban

El spune că obiectivul este crearea unei 'case politice' pentru FIDESZ şi alte forţe similare din Europa, care nu doresc migranţi şi vor să apere familiile tradiţionale.

Polonia: continuă protestele față de interzicerea avortului

Polonia: continuă protestele față de interzicerea avortului

Potrivit datelor oficiale, în Polonia se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an. Organizaţiile feministe apreciază, însă, că 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze, ilegal sau în străinătate.

17 Jun 2021

Timp de citire: 1 min
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021