Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Scandal legat de lansarea AUR la Chișinău

AUR

Intenția Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de a se lansa în Republica Moldova a provocat demisia unui vicepreședinte al Partidului Popular Românesc (PPR), Ion Varta, care condamnă „maniera” liderului AUR, George Simion de a-și lansa propriul proiect politic. Varta sugerează că PPR ar urma să preia denumirea formațiunii politice conduse de George Simion.

Ion Varta a anunțat pe contul său de Facebook că părăsește rândurile PPR și se retrage din funcția de vicepreședinte al formațiunii pentru că nu se regăsește în „noua formulă pe care urmează să o capete acest partid pe 27 martie, când va deveni AUR”. Totodată el critică   „maniera pe care a preferat-o George Simion pentru a-și lansa propriul proiect politic prin intermediul unui scandal de proporții cu injurii la adresa celor doi președinți ai celor două state românești ”.

Decizia lui Ion Varta vine la scurt timp după incidentul de la granița dintre România și Republica Moldova, când George Simion nu a fost lăsat să treacă în stânga Prutului din cauza unei interdicții care expiră în 2023. Politicianul a anunțat că formațiunea sa se va lansa în Republica Moldova pe 27 martie, atunci când este marcată Unirea Basarabiei cu România de la 1918.

Contactat de Veridica, președintele interimar al PPR, Vlad Bilețchi, a declarat că nu va reacționa la declarațiile lui Ion Varta, dar a negat că George Simion le-ar fi adresat cu injurii președinților României și Republicii Moldova.

„Aceasta este o interpretare a presei despre injurii la adresa președinților. Ei au fost condamnați pentru pasivitate, judecați pentru lipsa de reacție și promptitudine pentru a interveni în cazul unui parlamentar român”, a declarat el.

Vlad Bilețchi a confirmat că în Republica Moldova „se va lansa o forță politică ce va purta denumirea Alianța pentru Unirea Românilor, cu denumire, esență și scop identice cu AUR din România”. El a precizat că au avut loc discuții atât în cadrul PPR, cât și cu alte formațiuni politice unioniste, dar deciziile vor fi anunțate ulterior.

Am solicitat pe Facebook un comentariu și din partea liderului AUR, George Simion, dar nu a răspuns la mesaj.

Partidul Popular Românesc este o formațiune politică lansată în urma unei sciziuni în cadrul Partidului Liberal, condus în prezent de fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, produsă în 2013. PPR s-a numit initial Partidul Liberal Reformator, fiind condus de Ion Hadârcă. Acesta a renunțat la funcția din partid în 2016, când a fost ales senator la București din partea ALDE. În 2019, PLR și-a schimbat denumirea în Partidul Popular Românesc.

La începutul anului 2020, PPR a participat la constituirea Mișcării Politice Unirea, din care mai fac parte patru partide extraparlamentare care se pronunță pentru unirea Republicii Moldova cu România. MPU l-a susținut pe candidatul Dorin Chirtoacă la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2020, dar acesta a acumulat doar 1,2% din voturi.

George Simion este cunoscut în Republica Moldova încă din timpul guvernării comuniste, pentru participarea sa la organizarea mai multor marșuri și acțiuni unioniste, unele soldate cu incidente și altercații cu contramanifestanți sau cu forțele de ordine. A primit mai multe interdicții de intrare sau a fost expulzat din Republica Moldova. Ultima i-a fost aplicată în octombrie 2018, pe o perioadă de cinci ani. A încercat să revină în Republica Moldova pe 14 martie, anunțând că intenționează să participe la funeraliile lui Nicolae Dabija, dar nu a fost lăsat să treacă, în pofida argumentelor că este deputat și deține pașaport diplomatic.

 

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
Alte știri
Expulzarea diplomaților occidentali din Rusia -  „o palmă pe obrazul Europei”

Expulzarea diplomaților occidentali din Rusia - „o palmă pe obrazul Europei”

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, îi cere șefului diplomației, Josep Borrell, să dea explicații eurodeputaților după controversata vizită la Moscova

Naţionaliştii de stânga din formaţiunea Vetevendosje au câștigat detașat alegerile parlamentare din Kosovo

Naţionaliştii de stânga din formaţiunea Vetevendosje au câștigat detașat alegerile parlamentare din Kosovo

Comentatorii spun că rezultatul scrutinului ar putea complica şi mai mult eforturile occidentale de a rezolva vechile dispute teritoriale din Balcanii de Vest.

Celebrul club turc de fotbal  Galatasaray Istanbul a decis să renunțe la meciul amical pe care urma să-l dispute în Grecia cu Olympiakos Pireu

Celebrul club turc de fotbal Galatasaray Istanbul a decis să renunțe la meciul amical pe care urma să-l dispute în Grecia cu Olympiakos Pireu

Ministrul grec al Protecției Civile, Nikos Hardalias, a precizat, marți, că jucătorii turci au refuzat să se supună unor teste anti-COVID rapide, potrivit legislației elene, și că lui i-a aparținut ordinul ca delegația Galatei să nu fie lăsată să intre în țară.

Cornel Ciobanu

19 Mar 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate

Vicepremierul în Guvernul pro-occidental de la Chişinău, Andrei Spânu, a anunţat că negocierile vor continua pe 27 octombrie, la Sankt Petersburg, unde vrea să se întâlnească şi cu şeful gigantului energetic rusesc Gazprom, Aleksei Miller.

25 Oct 2021
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au acuzat absenţa unei veritabile opoziţii şi numeroase nereguli la vot.

25 Oct 2021
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric

Acesta este, spun experții economici, efectul temerilor că zece state occidentale ar putea să-și micșoreze schimburile comerciale și investițiile în Turcia, după ce președintele autoritar islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a amenințat că le va expulza ambasadorii.

25 Oct 2021
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii

Ca în majoritatea statelor din centrul și estul continentului, numărul persoanelor imunizate în Polonia contra noului coronavirus este sub media Uniunii Europene.

25 Oct 2021