Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a reiterat pledoaria pentru ceea ce a numit soluția a două state în Cipru

Object Name: CYPRUS NORTHERN CYPRUS TURKEY DIPLOMACY
©EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES  |   Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaking at the Turkish Cypriots parliament in the Turkish-administered northern part of the divided capital Nicosia, Cyprus, 19 July 2021.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a reiterat pledoaria pentru ceea ce a numit soluția a două state în Cipru. La începutul vizitei sale în nordul cu populație turcească al insulei divizate, el a spus că existența a două state și a două popoare e, deja, o realitate și că Ankara nu vrea să mai piardă 50 de ani cu negocierile asupra reunificării.

Descinderea lui Erdogan pe insulă are loc la câteva zile după ce o navă militară turcească a tras focuri de avertisment asupra unui vapor al gărzii de coastă cipriote, care patrula în apropierea portului Kato Pyrgos, din nord-vest. Potrivit media locale, citate de agenţiile internaţionale, incidentul s-a produs foarte aprope de linia de demarcaţie, supravegheată de ONU, dintre Republica Cipru, recunoscută internaţional şi membră a Uniunii Europene, şi aşa-numita republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN), aflată sub protecţia Ankarei.

Luna aceasta, la Nicosia, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reafirmat că Bruxellesul nu va accepta niciodată soluția a două state în Cipru. Celelate 26 de țări membre ale Uniunii Europene sunt alături de voi – l-a asigurat ea pe președintele cipriot grec,  Nicos Anastasiades, cu care s-a întâlnit ca să-i confirme că Bruxellesul oferă 1,2 miliarde  de euro Ciprului, pentru a-și relansa economia după pandemia de COVID-19. În aprilie, liderul ciprioţilor turci, Ersin Tatar, a afirmat că negocierile cu administraţia cipriotă greacă  sunt inutile câtă vreme părţilor nu li se recunoaşte un statut egal. După eşecul unei noi runde de tratative, purtate, sub egida ONU, în Elveţia, Tatar, preşedinte al autoproclamatei republici din nord, a precizat că partea turcă nu-şi va abandona poziţia. El a susţinut o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, care a declarat că n-a putut fi găsită o bază comună pentru relansarea negocierilor. Cavusoglu a promis să sprijine în continuare demersurile ONU, dar a afirmat că Ankara doreşte ca tratativele să se poarte între două state, nu între două comunităţi.

Ciprioţii greci vor reunificarea insulei sub formă de stat federal, iar cei turci şi protectorii lor de la Ankara vorbesc despre două state independente şi egale pe insula din Marea Mediterană. Şi secretarul general al ONU, portughezul Antonio Guterres, a recunoscut că poziţiile părţilor sunt prea îndepărtate pentru ca negocierile să înceapă cu adevărat. Ciprul e divizat din iulie 1974, când armata turcă a invadat treimea de nord a insulei pentru a-şi proteja conaţionalii, majoritari în zonă, în urma unei lovituri de stat la Nicosia, al cărei scop era unirea cu Grecia. În RTCN trăieşte circa un sfert din populaţia de sub un milion a Ciprului.

Ciprul e doar una dintre temele majore de divergenţă dintre Turcia şi Grecia, formal aliate în NATO, dar inamici istorici. Cavusoglu şi omologul său elen, Nikos Dendias, au polemizat public, la Ankara, pe mai multe teme, tot în timpul unei conferințe comune de presă. Ei și-au etalat, în termeni vehemenți, divergențele legate de frontierele maritime, migranți și tratamentul aplicat de guvernele lor minorităților etnice și religioase. Tensiunile s-au agravat anul trecut, după ce turcii au facut foraje în apele teritoriale grecești din estul Mării Mediterane, unde există importante zăcăminte de hidrocarburi. Grecia și-a anunțat, de altfel, intenția de a-și mări capacitățile militare în 2021, în pofida unei recesiuni de peste 10 procente anul trecut, din cauza pandemiei de COVID-19. Guvernul elen va aloca, în total, apărării 5,5 milliarde de euro anul acesta. În plus, termenul de efectuare a serviciului militar va creşte de la 9 la 12 luni, ca parte a unui plan de ''consolidare a forţelor armate'' – anunţa, încă din ianuarie, ministrul elen al Apărării, Nikos Panagiotopoulos. El a precizat că decizia survine într-un context de tensiuni sporite cu Turcia. Durata serviciului militar va putea fi menţinută, potrivit lui Panagiotopoulos, la 9 luni doar pentru recruţii care optează să fie trimişi în zonele de frontieră cu Turcia, în special în regiunea râului Evros şi pe anumite insule din Marea Egee.

 

Tags: Turcia, Recep Tayyip Erdoğan
Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
Alte știri
Ministerul lituanian al Apărării avertizează că aparatele chinezești de telefonie mobilă pot provoca fisuri de securitate și furt de date

Ministerul lituanian al Apărării avertizează că aparatele chinezești de telefonie mobilă pot provoca fisuri de securitate și furt de date

Stat membru al Uniunii Europene și NATO și aliat fidel al Statelor Unite, republica baltică a anunţat, încă din ianuarie, interzicerea echipamentelor destinate controalelor pe aeroporturi fabricate de compania chineză Nuctech.

Istories: Generalul şi frăţia sângeroasă

Istories: Generalul şi frăţia sângeroasă

Prim-vicedirectorul FSB numit de Vladimir Putin are legături cu mai mulţi lideri ai lumii interlope, care au fost învinuiţi în zeci de omoruri şi răpiri, se arată într-o investigație Istories semnată de Roman Anin.

Rusia a anunţat, joi, că a primit noi solicitări de echipamente militare din partea ţărilor din Asia Centrală

Rusia a anunţat, joi, că a primit noi solicitări de echipamente militare din partea ţărilor din Asia Centrală

Moscova, remarcă analiştii, îşi reintră în rolul de protectoare a republicilor ex-sovietice din regiune, care, în deceniile trecute, au fost ţinta atacurilor jihadiste pornite sau susţinute din Afganistan.

20 Jul 2021

Timp de citire: 3 min
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate

Vicepremierul în Guvernul pro-occidental de la Chişinău, Andrei Spânu, a anunţat că negocierile vor continua pe 27 octombrie, la Sankt Petersburg, unde vrea să se întâlnească şi cu şeful gigantului energetic rusesc Gazprom, Aleksei Miller.

25 Oct 2021
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au acuzat absenţa unei veritabile opoziţii şi numeroase nereguli la vot.

25 Oct 2021
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric

Acesta este, spun experții economici, efectul temerilor că zece state occidentale ar putea să-și micșoreze schimburile comerciale și investițiile în Turcia, după ce președintele autoritar islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a amenințat că le va expulza ambasadorii.

25 Oct 2021
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii

Ca în majoritatea statelor din centrul și estul continentului, numărul persoanelor imunizate în Polonia contra noului coronavirus este sub media Uniunii Europene.

25 Oct 2021