Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit, marți, despre o ipotetică formă colaborare cu România în regiunea Mării Negre

Object Name: RUSSIA GOVERMENT PUTIN
©EPA-EFE/SERGEY ILYIN / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT  |   Russian President Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit, marți, despre o posibilă colaborare cu România în regiunea Mării Negre. Sperăm în dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să lucrăm împreună pentru activizarea legăturilor politice economice umanitare. Există un potenţial bun de cooperare în problematica regiunii Mării Negre – a spus liderul de la Kremlin, citat de corespondentul Radio România la Moscova, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare ale noului ambasador român în Rusia, Cristian Istrate. La ceremonia transmisă  în direct de televiziuni au asistat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov şi asistentul pentru politica externă al preşedintelui Putin, Iuri Uşakov. Declarațiile lui Putin survin la exact o săptămână după ce ministerul de Externe de la București a confirmat că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României la Moscova, ca reacţie la măsura similară adoptată de autoritățile române, pe 26 aprilie, cu privire la omologul acestuia din ambasada rusă în România, Aleksei Grișaev. Potrivit paginii misiunii diplomatice române la Moscova, citată de agențiile de presă, numele persoanei vizate de ruși este Alin Iliescu. Diplomația română aminteşte că decizia sa a avut la bază activităţile şi acţiunile lui Grișaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.
Imediat după anunțul Bucureștiului, Rusia a anunţat că va riposta şi a apreciat că decizia, pe care o califică drept inamicală, nu serveşte la ameliorarea relaţiilor bilaterale. În aprilie, o analiză publicată de veridica.ro se întreba dacă mai rămâne România o redută anti-Rusia în regiune și constata că, alături de Polonia, România a fost dintotdeauna ţara cea mai ruso-sceptică din Europa de Est. În martie, 81% dintre români considerau că direcţia înspre care trebuie să se îndrepte țara lor din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare este Vestul, adică Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi NATO - releva un sondaj realizat de INSCOP și citat de agențiile de presă. Doar 10,4% dintre respondenţi apreciază că România ar trebui să se îndrepte spre Est, adică spre Rusia şi China. 61,4% dintre români sunt de părere că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje. 64,2% au răspuns că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al blocului comunitar. 31,9% au indicat că România, ca stat membru, trebuie să respecte regulile comunitare, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale. De asemenea, 77,5% dintre români sunt de părere că Uniunea Europeană nu ar trebui să se destrame în următorii ani. Sondajul mai arată că, în cazul unei agresiuni externe, 66,6% dintre respondenţi cred că NATO va apăra România şi doar 29,3% consideră că ţara va trebui să se apere singură. Totodată,  75,4% dintre respondenţi spun că existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni, iar 71,3% dintre cei intervievaţi sunt de părere că Statele Unite au mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României. Majoritatea românilor (61,7%) consideră că Rusia a făcut mai mult rău României și doar 19 procente că a făcut mai mult bine. Sondajul  'Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false' a fost realizat prin interviuri telefonice la nivel naţional de INSCOP Research, în parteneriat cu Verifield, în perioada 1 - 12 martie, pe un eşantion de 1.100 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-2,95%. Proiectul de cercetare este sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project. 

Tags: Rusia, Vladimir Putin

Alte știri
Pandemia a dezvăluit reflexele autoritare ale guvernelor din Bulgaria și Ungaria

Pandemia a dezvăluit reflexele autoritare ale guvernelor din Bulgaria și Ungaria

În cadrul legislaţiei de criză, s-a încercat impunerea unor regulamente ce limitează dreptul la informare, iar apariţia coronavirusului a eliberat reflexe autoritare.

Președintele bulgar, Rumen Radev, l-a însărcinat pe deputatul Plamen Nikolov cu formarea unui nou guvern

Președintele bulgar, Rumen Radev, l-a însărcinat pe deputatul Plamen Nikolov cu formarea unui nou guvern

Cu studii în Statele Unite și Austria, cu un doctorat în filosofia dreptului și personaj politic mai degrabă necunoscut marelui public, Nikolov, 44 de ani, are la dispoziție o săptămână ca să-și prezinte programul și echipa executivă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează asupra unei retrageri premature din Afganistan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează asupra unei retrageri premature din Afganistan

'Niciun aliat nu vrea să rămână mai mult decât este necesar, însă nu vom pleca decât atunci când va veni momentul' – a precizat el.

18 May 2021

Timp de citire: 3 min
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021