Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Politicieni, vedete și mafioți din întreaga lume figurează printre protagoniștii unei noi investigații jurnalistice privind averi nedeclarate și conturi ascunse în paradisuri fiscale

Object Name: CZECH REPUBLIC PARLIAMENTARY ELECTION
©EPA-EFE/MARTIN DIVISEK  |   Czech Prime Minister and leader of the ANO movement, Andrej Babis

Reponsabili politici din întrega lume, mulți din Europa Centrală și de Est, fac obiectul unei noi investigații jurnalistice transnaționale privind averi nedeclarate și conturi ascunse în paradisuri fiscale. Publicată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații ( International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ) sub titlul Pandora Papers, ancheta relevă  fapte care nu sunt neapărat ilegale, dar care contrastează flagrant cu discursurile politice ce clamează lupta anticorupție, transparența și austeritatea. Comparabilă prin amploare cu celebra Panama Papers din 2016, noua investigație se bazează pe circa 12 milioane de documente, ce provin de la 14 firme de servicii financiare și dezvăluie activitatea a aproape 30 de mii de societăți offshore.

Înainte de a deveni premier, miliardarul ceh Andrej Babis a plasat 22 de milioane de dolari în societăți ecran, care i-au servit pentru achiziționarea unui castel în sudul Franței. Deja vizat de numeroase acuzații de corupție, el neagă orice act ilegal și susține că revelațiile de presă sunt menite să-l denigreze înaintea scrutinului legislativ de săptămâna aceasta.

Apropiați ai longevivului președinte azer Ilham Aliev, care a preluat șefia statului de la tatăl său în 2003, au făcut tranzacții imobiliare opace în Marea Britanie și au cumpărat o clădire de birouri de 45 de milioane de dolari pe numele fiului de 11 ani al lui Aliev, Haidar.

Și personaje din anturajul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, ajuns la putere cu un virulent discurs anticorupție, au o rețea de societăți offshore, prin care au achiziționat proprietăți foarte scumpe la Londra.

Influentul ministru sârb al Finanțelor, Siniša Mali, fost primar al Belgradului și un aliat al președintelui Aleksandar Vučić, a negat vehement că ar deține un complex de lux pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, dar investigația jurnalistică a stabilit indubitabil că proprietatea de peste șase milioane de dolari îi aparține.

Producătorul rus de film Konstantin Ernst, considerat omul care se ocupă de imaginea președintelui Vladimir Putin, e implicat într-o schemă de plasare a miliarde de dolari în conturi ascunse. O presupusă amantă a lui Putin, Svetlana Krivonoghih, cu care șeful statului ar avea o fiică de 18 ani, deține un apartament la Monaco, achiziționat prin intermediul unei companii offshore din Caraibe.

Printre numele sonore de oameni politici cu averi ascunse citate de Pandora Papers mai figurează regele Iordaniei, Abdullah, fostul premier britanic Tony Blair, președintele kenyan Uhuru Kenyatta, membri ai guvernului pakistanez sau fostul ministru francez, ex-director general al Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn. Vedete precum cântăreața columbiană Shakira ori manchinul german Claudia Schiffer ar deține, la rândul lor, conturi offshore. Investigația jurnalistică a identificat și averi dosite în Spania ale nașului mafiot italian  Raffaele Amato, care ispășește 20 de ani de închisoare pentru implicarea în numeroase asasinate și a cărui viață a inspirat cărți și filme.

Înfiinţat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Reţeaua sa numără 280 de jurnalişti de investigaţie din peste 100 de ţări şi teritorii, precum şi circa 100 de media partenere.

 

Tags: Serbia, Rusia
Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
Alte știri
NOVAYA GAZETA: America şi ursul

NOVAYA GAZETA: America şi ursul

Propaganda rusească împotriva lui Biden, după declarațiile dure făcute de acesta cu privire la Vladimir Putin, este rezumată de Novoya Gazeta, una dintre puținele publicații independente de la Moscova.

Azerbaidjanul a închis o moschee şiită legată de ghidul suprem al Iranului vecin, ayatollahul Ali Khamenei

Azerbaidjanul a închis o moschee şiită legată de ghidul suprem al Iranului vecin, ayatollahul Ali Khamenei

Măsura a fost adoptată, constată comentatorii, într-un moment în care armata iraniană face manevre în nord-vestul țării, în apropierea graniței cu Azerbaidjanul.

O bandă de traficanți de droguri plănuia asasinarea vicepremierului muntenegrean Dritan Abazovic

O bandă de traficanți de droguri plănuia asasinarea vicepremierului muntenegrean Dritan Abazovic

Cea mai mică dintre fostele republici iugoslave, cu doar 620 de mii de locuitori, Muntenegru e considerată o placă turnantă a traficului de droguri și țigări.

04 Oct 2021

Timp de citire: 2 min
Rusia a raportat, sâmbătă, în premieră, peste o mie de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi
Rusia a raportat, sâmbătă, în premieră, peste o mie de decese provocate de COVID-19 într-o singură zi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că nu autoritățile sunt vinovate de situația actuală, fiindcă acestea ar fi creat toate condițiile pentru ca rușii să-și protejeze viața vaccinându-se.

16 Oct 2021
Premierul ceh în exercițiu, miliardarul populist Andrej Babis, renunță la încercarea de a forma un nou guvern
Premierul ceh în exercițiu, miliardarul populist Andrej Babis, renunță la încercarea de a forma un nou guvern

Incertitudinea politică domnește la Praga, după spitalizarea președintelui Milos Zeman, care trebuia să desemneze un nou prim-ministru.

16 Oct 2021
Germania: coaliția „semafor” a început discuțiile cu privire la programul de guvernare
Germania: coaliția „semafor” a început discuțiile cu privire la programul de guvernare

Politica externă n-a fost abordată decât în linii mari, dar toate cele trei partide din viitoarea coaliție guvernamentală pledează pentru consolidarea a ceea ce numesc suveranitatea strategică a Europei.

16 Oct 2021
Încă un atentat cu zeci de victime într-o moschee şiită afgană
Încă un atentat cu zeci de victime într-o moschee şiită afgană

Atacurile sunt revendicate de organizaţia cea mai radicală a islamismului sunit din Afganistan, aşa-numitul Stat Islamic-Korasan, care-i consideră eretici pe şiiţi, minoritari în această ţară.

15 Oct 2021