Știri

Armenia a anunțat, miercuri, că e gata să discute cu Turcia vecină despre normalizarea raporturilor bilaterale

Object Name: FRANCE ELYSEE ARMENIA
© EPA-EFE/IAN LANGSDON   |   Prime Minister of Armenia Nikol Pachinian

Susține jurnalismul independent

Armenia a anunțat, miercuri, că e gata să discute cu Turcia vecină despre normalizarea raporturilor bilaterale, afectate de numeroase divergențe. Șeful guvernului de la Erevan, Nikol Pașinian, a apreciat că deschiderea manifestată în acest sens de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, e o bună ocazie pentru discuții privind stabilirea unor relații bilaterale. Luna trecută, Erdogan declarase că țării sale i-ar plăcea să identifice o cale de dialog cu armenii, dacă și Erevanul e dispus.  

Turcia și Armenia post-sovietică n-au stabilit niciodată relații diplomatice, iar frontiera comună e închisă încă din anii  1990. Termenul de genocid armean, atribuit turcilor de acum un secol, e recunoscut de circa 30 de state și larg împărtășit de comunitatea istoricilor. Turcia refuză, însă, să-l accepte ca atare, neagă orice intenții exterminatorii ale administrației otomane și vorbește doar despre masacre reciproce, pe fondul unui război civil, dublat de foamete, care a produs sute de mii de victime în ambele tabere. Pe 24 aprilie în 1915 au început masacrele cărora le-au căzut victime circa un milion un milion și jumătate de etnici armeni. Aliată în prima conflagrație modială cu Puterile Centrale, Germania și Austro-Ungaria, Turcia musulmană a luptat contra Antantei franco-britanice și  a imperiului țarist și i-a suspectat de lipsă de loialitate pe armenii creștini, tradițional orientați spre ruși. Masacrele, comise de armată, jandarmerie, trupe paramilitare kurde și bande de infractori, scoși din închisoare tocmai în acest scop, s-au perpetuat până în 1923. Două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de azi al Turciei au pierit, iar cei mai mulți supraviețuitori au plecat, fie în Armenia sovietică, fie în țări din lumea liberă. Potrivit statisticilor, circa 60 de mii de etnici armeni ar mai exista, în prezent, în Turcia.

Aversiunea reciprocă s-a agravat în toamna anului trecut, când Armenia a fost învinsă de Azerbaidjanul turcofon, susținut de Ankara, într-un nou război pentru enclava Nagorno Karabah, în urma căruia armenii au fost nevoiți să cedeze teritorii importante. Ankara a negat că ar fi fost implicată în conflict, dar, anul acesta, în aprilie, Canada a anunţat că anulează o livrare de armament către Turcia, aliata sa în cadrul NATO, după revelaţiile privind utilizarea tehnologiei canadiene în dronele folosite de Azerbaidjan contra forţelor armene. Şeful diplomaţiei de la Ottawa, Marc Garneau, spune că livrarea de către Ankara protejaţilor săi azeri a tehnologiei canadiene contravine atât politicii externe a Canadei, cât şi angajamentelor Turciei. 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete
Rușii atacă masiv Ucraina cu drone și rachete

Acestea au vizat regiuni din estul și sudul țării.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE
România, al doilea cel mai mic cost pe oră cu forța de muncă din UE

Costul unei ore de muncă în România este de numai 11 euro.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame
În 2023, Google a eliminat peste 5,5 miliarde de reclame

În 2023, Google a blocat sau eliminat peste 5,5 miliarde de reclame, în creștere ușoară față de anul precedent, și 12,7 milioane de conturi de advertiser, aproape dublu față de anul anterior.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024
Aeronave ale Royal Air Force, la baza de la Mihail Kogălniceanu
Aeronave ale Royal Air Force, la baza de la Mihail Kogălniceanu

Cele șase avioane Eurofighter Typhoon vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, sub comanda NATO.

Veridica News
Veridica News
27 Mar 2024