15 ţări occidentale au denunţat, într-un comunicat comun, defăşurarea în Mali de mercenari ruşi din aşa-numita armată Wagner

15 ţări occidentale au denunţat, într-un comunicat comun, defăşurarea în Mali de mercenari ruşi din aşa-numita armată Wagner
© EPA-EFE/H.DIAKITE   |   Manifestanţi proruşi şi antifrancezi din Mali

15 ţări occidentale au denunţat, într-un comunicat comun, defăşurarea în Mali de mercenari ruşi din aşa-numita armată Wagner. Occidentalii, care sunt implicaţi în lupta antijihadistă din statul din Africa subsahariană, acuză şi sprijinul acordat de guvernul rus descinderii mercenarilor. Pentru moment, remarcă agenţiile internaţionale de presă, semnatarii comunicatului, 14 state europene şi Canada, nu ameninţă junta militară pro-rusă de la Bamako cu plecare trupelor lor. Franţa avertizase, anterior, că prezenţa mercenarilor e incompatibilă cu aceea a soldaţilor săi care luptă contra teroriştilor din organizaţiile Al-Qaida şi Stat Islamic. Surse guvernamentale franceze adaugă că, odată cu mercenarii, în Mali au venit şi geologi ruşi, după sistemul brevetat în Republica Centrafricană.

Încă din vară, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, afirma că Rusia a capturat puterea în Republica Centrafricană, prin intermediul mercenarilor din armata privată Wagner. Parisul și-a înghețat ajutorul financiar pentru fosta sa colonie din centrul Africii  și a suspendat cooperarea militară cu regimul de la Bangui, pe care-l consideră complicele  unei campanii antifranceze teleghidate de ruși. Forțele franceze au intervenit, între 2013 și 2016, în Africa Centrală, pentru a pune capăt violențelor intertribale. Cu o populație  de 4,5 milioane de locuitori și clasată printre cele mai sărace state din lume, Republica Centrafricană are resurse însemnate de diamant și aur, foarte tentante, spun analiștii, pentru favoriții Kremlinului. Guvernul centrafrican a acordat permise de exploatare minieră unor societăți ruse controlate de oligarhul Evgheni Prigojin, considerat principalul finanţator al Wagner şi supranumit bucătarul lui Putin, pentru dineurile pe care i le organizează preşedintelui său.

Luna aceasta, Uniunea Europeană adoptat un pachet de sancțiuni substanțiale pentru a răspunde acțiunilor destabilizatoare din Europa și Africa ale mercenarilor Wagner. Șefii diplomațiilor din cele 27 de state membre al Uniunii au aprobat oficial decizia, care a fost, deja, luată prin consens, încă de pe 15 noiembrie.  Personaje și entități legate de armata de mercenari nu vor mai avea vize de acces în spațiul comunitar, iar bunurile lor de pe teritoriul Uniunii vor fi înghețate.

Timp citire: 1 min