Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

Zelensky
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference at the Antonov aircraft plant in Kiev, Ukraine, 20 May 2021.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.

ȘTIRE: „Oamenii subliniază că trebuie să căutăm pace, și nu război [...] Discuție în stilul lui Freud – totuși ei vor să implice poporul în acest război sângeros. Când în țară este conflict militar, este imposibil să monitorizezi cum sunt cheltuiți banii”, a spus Evgheni K.

„Nu cred că este același om pentru care a votat majoritatea ucrainenilor!”, a menționat Denis E.

 [...] „Vrem pace și viață normală. Nu vrem armata ta și războiul tău”, a reacționat Serghei A. „Deci, președintele nostru, care este garantul respectării Constituției, vede doar o soluționare militară a conflictului? Pentru ce atunci există acordurile de pace de la Minsk?”.

NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: În 2014, după protestele de la Euromaidan și destituirea președintelui fugar Viktor Ianukovici, Rusia a invadat teritorii ucrainene, anexând Crimeea și provocând un conflict militar în Donbass. Moscova continuă să finanțeze mercenari în estul Ucrainei și să le ofere armament și muniții. Luptele din estul Ucrainei au fost întrerupte din când în când cu ajutorul acordurilor de pace de la Minsk, fiind la acel moment convenabile tuturor părților: Ucrainei – pentru a reuși să se organizeze militar, iar Rusiei pentru a avea o posibilitate să țină Kievul în mrejele sale geopolitice. Presa guvernamentală rusă a inițiat un adevărat război informațional împotriva conducerii politice ucrainene post-Euromaidan, promovând narațiuni false despre un război civil în Donbass, despre atitudinile belicoase ale Kievului și despre nerespectarea acordurilor de pace anume de către partea ucraineană, și nu de către republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Moscova.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă a analizat reacțiile critice de pe rețelele de socializare față de declarația lui Volodimir Zelenski pentru Agence France-Presse, Reuters și Associated Pres, potrivit căreia armata ucraineană, dacă nu va avea susținerea diplomatică a Occidentului, va fi nevoită să devină o mare forță în Europa. Opiniile utilizatorilor de Facebook și VKontakte (rețea de interacțiune socială rusă, interzisă în Ucraina) sunt prezentate ca fiind poziția întregii societăți ucrainene, cu toate că publicația pro-Kremlin „Sharij.net” este în primul rând citită de ruși. În cadrul unei monitorizări realizate de „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean) a fost demonstrat faptul că 52% din vizualizările canalului de Youtube al publicației „Sharij.net”  provin din Rusia, ceea ce înseamnă că opinia celor care au comentat postările respective nu este nicidecum a societății ucrainene.

În realitate, potrivit sondajelor sociologice, 70% dintre respondenții din Ucraina sunt de părere că principalul vinovat al conflictului din Donbass este Rusia, fiind acuzată de menținerea artificială a tensiunilor. De asemenea, 51% dintre ucraineni susțin militarizarea parțială a statului, crearea unor unități de apărare teritorială, consolidarea pazei frontierelor de stat și pregătirile pentru acțiuni defensive în cazul unui atac direct al Rusiei. Așadar, presa guvernamentală rusă manipulează opinia publică, prezentând comentariile de pe rețelele de socializare (nu excludem că și acestea au fost scrise la comandă) ca fiind opinia întregii societăți, în timp ce cercetările sociologice demonstrează că narațiunile promovate de Kremlin sunt false.

Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au tot acuzat Kievul că nu respectă armistițiul. În realitate, conflictul se poartă în principal între armata ucraineană și mercenarii finanțați de Rusia, lucru recunoscut de majoritatea liderilor globali și organizațiilor internaționale (chiar dacă forțele separatiste au recrutat și localnici). Autoritățile ucrainene au renunțat de mai multe ori să discute cu liderii republicilor autoproclamate despre situația din estul țării, menționând că un dialog cu ei ar însemna o legitimare a agresiunii ruse. Kievul consideră că Rusia e cea care a provocat conflictul din Donbass pentru a bloca parcursul european și euroatlantic al Ucrainei. Purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene reclamă zilnic la OSCE încălcări ale armistițiului din Donbass de către mercenarii finanțați de Rusia. Kievul subliniază că dacă Rusia nu ar fi susținut mișcările separatiste din Donbass războiul nici nu ar fi avut loc, iar teritoriul era eliberat în 2014. 

 

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  Regnum, Riafan.ru, Ru news
 • Data publicării:
  16/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Conducerea politică ucraineană caută război cu Rusia, în timp ce poporul vrea pace
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

Ucraina e condusă de elemente fasciste, care au venit la putere în 2014. Narațiunea, utilizată deja de 7 ani, a fost reactivată în preajma zilei de 9 mai, când „lumea rusă” marchează victoria împotriva nazismului. Se face, totodată, asocierea și cu ciocniri care au avut loc pe 9 mai între separatiști și forțe pro-guvernamentale în Mariupol, oraș care în cele din urmă a rămas sub controlul Kievului.

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

FAKE NEWS: NATO vrea să invadeze Kaliningradul și să facă bani pentru corporațiile americane

NATO are o postură agresivă față de Rusia și se antrenează pentru invadarea regiunii Kaliningrad a acesteia. Adevăratul obiectiv al Alianței este însă să facă bani pentru marile corporații americane din domeniul apărării.

Marin Gherman

13 Jul 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.
 • NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021