Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

refugiati
©EPA-EFE/NABIL MOUNZER  |   Syrian refugee children pose for the camera in front of makeshift tents at Al Faydah refugee camp, near Zahleh in the Bekaa Valley, Lebanon, 12 March 2020.

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

ŞTIRE: „Fiecare a treia persoană care a primit cetățenie de la Maia Sandu este originară din Siria”, scrie KP.md, cu referire la un decret semnat de președinta Maia Sandu, pe 11 mai 2021, prin care a fost acordată cetățenia Republicii Moldova pentru 32 de persoane. „În timp ce moldovenii pleacă din țară, în locul lor vin sirienii. Maia Sandu a oferit cetățenia, în luna mai, pentru 9 sirieni. Timp de o lună, 32 de persoane au primit cetățenia moldovenească. Decretul a fost semnat de Maia Sandu. Merită menționat faptul că majoritatea persoanelor care au primit cetățenia moldovenească sunt originari din republica arabă Siria – 9 persoane. De asemenea, în listă se regăsesc originari din Iordania, Palestina, Yemen, Egipt, Liban, Turcia. Cetățenia moldovenească a fost acordată și pentru persoane originare din Federația Rusă, Ucraina și Italia”

NARAŢIUNE: În timp ce moldovenii pleacă din țară, Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova.

CONTEXT: În 2016, în urma unei campanii agresive de fake-news îndreptate împotriva candidatei proeuropene Maia Sandu, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de prorusul Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor. Una din cele mai mediatizate ştiri fake din acea campanie a fost cea precum că Maia Sandu a promis europenilor că va accepta în Moldova 30 de mii de imigranţi sirieni, în schimbul sprijinului acordat de cancelarul german Angela Merkel. Informaţia apărea în contextul în care Europa se confrunta cu valul de imigranţi din Africa, iar în anul precedent vârful crizei refugiaților sirieni. Această criză fusese exploatată de propaganda Kremlinului, care încercase să creeze o imagine apocaliptică, a unei adevărate invazii barbare în fața căreia Europa se prăbușea. Această perspectivă falsă a crizei era cunoscută și în Republica Moldova, unde mass-media rusească are o prezență semnificativă.

Informaţia privind aducerea refugiaților a fost preluată de o mulţime de site-uri afiliate socialiştilor, iar ziarul PSRM „Socialistul” amplifica dezinformarea, scriind că Maia Sandu îi va caza pe refugiaţi în casele lăsate de moldovenii plecaţi peste hotare. Ştirea fusese preluată şi de televiziunile cele mai urmărite în Republica Moldova, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc care l-a ajutat pe Igor Dodon să câştige atunci mandatul. Mai mult, un canal Youtube „Fundaţia Sirieni Fără Frontiere”, creat în preajma alegerilor şi desfiinţat imediat după scrutin,  difuza o înregistrare video în care trei studenţi sirieni de la Universitatea de Medicină din Chişinău spuneau că îşi doresc ca în Moldova să ajungă cât mai mulţi sirieni. Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris atunci cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară

În prezent, Republica Moldova se pregătește pentru alegeri parlamentare anticipate, principalii concurenți fiind pro-europenii de la PAS, care mizează pe imaginea pozitivă a fondatoarei formațiunii, Maia Sandu (oficial neutră, ca președinte, dar clar asociată cu partidul) și o alianță pro-rusă formată din socialiștii și comuniștii foștilor președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin.

OBIECTIV: Ştirea încearcă să readucă în atenţia publicului dezinformările privind imigranţii sirieni şi are scopul de a o discredita pe Maia Sandu în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 11 iulie în Republica Moldova.

DE CE ESTE FALSĂ NARAŢIUNEA:  

Noțiunea că sirienii i-ar înlocui pe moldoveni este ridicolă: potrivit estimărilor, în afara Republicii Moldova s-ar afla până la un milion de cetățeni ai acesteia, în timp ce chiar articolul citat vorbește de acordarea a nouă cetățenii acordate sirienilor. În 2018, de pildă, numărul total al celor care solicitaseră azil în precedenții 20 de ani era de 2400, iar cel al refugiaților prezenți pe teritoriul Republicii Moldova la acel moment – 400.

În plus, cetățenia nu se acordă automat – este o procedură complexă, pe care președintele țării doar o validează prin semnarea decretului, atunci când este îndeplinită.

Astfel, potrivit Legii privind cetăţenia Republicii Moldova, aceasta poate fi dobândită inclusiv prin recunoaştere sau naturalizare. Cetăţenia Republicii Moldova poate fi acordată la cerere cetățeanului străin sau apatridului cu domiciliul legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova, care respectă prevederile Constituţiei, a susţinut testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat și are surse legale de venit şi are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova timp de mai mulţi ani.

Conform aceleiaşi legi,  Preşedintele Republicii Moldova emite decretele de acordare a cetăţeniei. Dosarele de dobândire a cetăţeniei sunt, însă, întocmite de Agenția Servicii Publice, care primește cererile privind dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, verifică documentele prezentate, adună date despre solicitant, întocmește o notă informativă şi, împreună cu avizele Ministerului Afacerilor Interne, ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi cu cererea solicitantului, le expediază Preşedintelui Republicii Moldova spre semnare.

 

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova


 • Publicație / Media:
  KP.md
 • Data publicării:
  09/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  electoratul PSRM, pro-european
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii
Alte articole
FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

Sputnik îi atribuie lui Nostradamus profeții care „confirmă” teorii ale conspirației, narațiuni fake moderne și riscuri luate în calcul de oameni de știință.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

Narațiunile se înscriu în cele prin care se încearcă subminarea încrederii românilor în NATO și se pun sub semnul întrebării angajamentele asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Mariana Vasilache

11 Jun 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.
 • OBIECTIV: Ştirea încearcă să readucă în atenţia publicului dezinformările privind imigranţii sirieni şi are scopul de a o discredita pe Maia Sandu în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 11 iulie în Republica Moldova.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021