FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Lavrov
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks with Geir O. Pedersen, UN Special Envoy for Syria (not pictured) during their meeting in Moscow, Russia, 22 July 2021.

Susține jurnalismul independent

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

ŞTIRE: „Ţările din Occident încearcă să creeze în jurul Rusiei un cordon de instabilitate, în statele învecinate, inclusiv în Belarus, Ucraina şi Moldova, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov. „În jurul nostru se încearcă formarea unui cerc de instabilitate, impunându-i pe vecinii noştri cei mai apropiaţi, popoarele frăţeşti, să aleagă: fie eşti cu Occidentul, fie cu Federaţia Rusă. Vor să preia prin diverse metode, şi militare, şi economice, teritoriile din jurul ţării noastre şi să ne încercuiască cu un cordon sanitar, în plus să obţină unele beneficii din faptul că Occidentul va influenţa decisiv dezvoltarea ţărilor vecine”, a declarat şeful MAE, în faţa deputaţilor „Edinaia Rossia”. El a mai spus că o astfel de linie de conduită „s-a manifestat plenar în Ucraina”, la fel, în ultimele luni în Belarus s-a efectuat un „rodaj” al „revoluţiilor colorate”. Pe lângă aceasta, „americanii şi europenii” au desfăşurat o confruntare geopolitică în Moldova, „fără a se sinchisi de faptul că au făcut propagandă deschisă în campania electorală”, a adăugat Lavrov. „Iar acum, colegii noştri occidentali încearcă să-şi sporească prezenţa, inclusiv militară, pe perimetrul frontierei noastre, dar şi în Asia Centrală şi Caucaz”, a încheiat el. De asemenea, ministrul a remarcat că tehnologii politici occidentali nu-şi ascund intenţia de destabilizare a situaţiei interne din Rusia, în preajma alegerilor în Duma de Stat.”

NARAŢIUNI: 1.Occidentul vrea să creeze instabilitate în jurul Rusiei. 2.Occidentul a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina. 3.Occidentul vrea să preia prin diverse metode, inclusiv militare, teritorii din jurul Rusiei şi controlul politic în Ucraina, Belarus şi Moldova. 4. Occidentul a provocat o confruntare geopolitică în campania electorală din Moldova. 5.Occidentul vrea să destabilizeze situaţia internă din Rusia contextul alegerilor care vor avea loc în Duma de Stat.

CONTEXT: La 30 de ani de la destrămarea URSS şi declararea suveranităţii şi independenţei de către fostele republici sovietice, Kremlinul încearcă să-şi menţină influenţa în fostul spaţiu sovietic. Orice apropiere a ţărilor respective de Uniunea Europeană sau NATO a fost sancţionată de Federaţia Rusă prin diverse metode, de la şantajul gazelor sau embargourile economice și alimentarea unor zone secesioniste, până la declanşarea şi întreţinerea unor conflicte armate. Cel mai recent caz este cel din partea de est a Ucrainei, în regiunea Donbass, unde de şapte ani are loc un război dintre forţele separatiste susţinute de Federaţia Rusă şi forţele armate ale Ucrainei. Acesta a izbucnit în 2014 pe fundalul revoltei populare şi fugii din ţară a preşedintelui Ianukovici, care a renunțat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere Ucraina - Uniunea Europeană, la presiunea Rusiei. Cu puţin timp înainte de conflictul din Donbass, Federaţia Rusă a invadat și anexat peninsula ucraineană Crimeea. Aceste agresiuni faţă de Ucraina au determinat Kievul să-şi intensifice demersurile de aderare la NATO.

Un conflict similar, în prezent îngheţat, este şi cel din zona transnistreană a Republicii Moldova, declanşat în 1992 şi nerezolvat de 30 de ani. În războiul de la Nistru a fost implicată Armata a 14-a a Rusiei, dislocată în partea de est a Republicii Moldova. După încheierea Acordului de încetare a focului, semnat de preşedinţii Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, şi Republicii Moldova, Mircea Snegur, Kremlinul, din agresor a reușit să obţină statutul de pacificator, stat-garant şi negociator în acest conflict. Rusia continuă să susţină politic regimul separatist de la Tiraspol şi refuză să-şi retragă muniţiile şi trupele de pe acest teritoriu. Pe lângă acest element major de presiune asupra Chişinăului, Kremlinul a taxat Republica Moldova în 2013, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, prin impunerea unui embargou la produsele moldoveneşti. De asemenea, Federaţia Rusă susţine, inclusiv financiar, unele partide din Republica Moldova, în primul rând PSRM, care a fost la guvernare şi a promovat o politică în interesul rusesc. Liderul socialist, fostul preşedinte Igor Dodon a fost deconspirat de presă că ar colabora cu serviciile secrete ruse. Moscova a încercat să determine Chişinăul să declare neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, printr-un acord internaţional, deşi trupele ruseşti staţionează ilegal pe teritoriul său. Această neutralitate este văzută în primul rând ca o garanție că nu se va pune problema aderării la NATO.

De notat că Rusia s-a folosit de regiuni separatiste și în Georgia, iar după războiul din august, 2008, a recunoscut independența Abhaziei şi Osetiei de Sud, pe care le susținuse și până atunci și continuă să le protejeze.

Pe fundalul revoltei populare din Belarus faţă de fraudarea alegerilor prezidenţiale de anul trecut,  dictatorul de la Minsk, Alexandr Lukaşenko, şi-a găsit susţinere în Rusia (ca şi în cazul Ianukovici). Această susţinere l-a încurajat pe Lukaşenko să reprime protestele paşnice din întreagă ţară, mii de persoane fiind arestate, liderii opoziţiei forţaţi să fugă din ţară, la fel ca şi miile de belaruşi care emigrează ilegal.

OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să inducă mitul „duşmanului extern”, să mobilizeze partidul şi  electoratul în preajma alegerilor din septembrie din Rusia. Totodată, prin aceste declaraţii, Moscova îşi anunţă pretenţiile asupra teritoriilor din fosta URSS şi vrea să întărească opinia că Rusia e nevoită să şi le apere. Se încearcă zădărnicirea oricărei apropieri a fostelor republici sovietice de UE şi NATO.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Declaraţiile ministrului Lavrov că Occidentul ar destabiliza situaţia din jurul Rusiei nu sunt susținute de dovezi, fiind așadar vorba de speculaţii politice care servesc interesului Federaţiei Ruse.

Protestele din Ucraina din 2014 şi cele din Belarus din 2020 au fost provocate de nemulţumirea populaţiei faţă de politicile preşedintelui ucrainean Ianukovici, respectiv fraudarea alegerilor prezidenţiale de către regimul autoritar al lui Lukaşenko, nu de către forţe externe precum insinuează Rusia. Dimpotrivă, Kremlinul i-a susţinut pe ambii preşedinţi contestaţi de populaţie. Ianukovici s-a refugiat în Federaţia Rusă pe fundalul protestelor populare, iar Lukaşenko a fost primit de Putin, în timp ce comunitatea internaţională nu a recunoscut alegerile din Belarus şi a denunţat represiunile faţă de protestatarii paşnici.

Nicio ţară din Occident nu a organizat vreodată vreo campanie militară în ţările din fosta URSS, din jurul Rusiei. Dimpotrivă, Rusia susţine militar toate regiunile secesioniste şi conflictele armate care au avut sau au loc în Ucraina, Georgia sau Moldova.

În ceea ce priveşte confruntarea geopolitică din campania electorală care a avut loc în Republica Moldova, chiar PSRM-PCRM, aliață susţinută de Federaţia Rusă, este cea care a încercat să își atragă adversarii, PAS şi preşedinta Maia Sandu, într-o dispută geopolitică. Socialiştii au lansat numeroase atacuri nefondate şi ştiri false la adresa partidelor proeuropene şi a Maiei Sandu, ONG-urilor şi ambasadorilor SUA şi UE de la Chişinău.

  • Publicație / Media:
    RT
  • Data publicării:
    23/07/2021
  • Public țintă:
    Simpatizanţii lui Vladimir Putin, publicul antieuropean şi anti NATO, inclusiv publicul de limbă rusă din fostele republici sovietice
  • Amplificare:
    Presa oficială rusească
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
  • Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.
  • NARAŢIUNI: 1.Occidentul vrea să creeze instabilitate în jurul Rusiei. 2.Occidentul a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina. 3.Occidentul vrea să preia prin diverse metode, inclusiv militare, teritorii din jurul Rusiei şi controlul politic în Ucraina, Belarus şi Moldova. 4. Occidentul a provocat o confruntare geopolitică în campania electorală din Moldova. 5.Occidentul vrea să destabilizeze situaţia internă din Rusia contextul alegerilor care vor avea loc în Duma de Stat.
  • OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să inducă mitul „duşmanului extern”, să mobilizeze partidul şi electoratul în preajma alegerilor din septembrie din Rusia. Totodată, prin aceste declaraţii, Moscova îşi anunţă pretenţiile asupra teritoriilor din fosta URSS şi vrea să întărească opinia că Rusia e nevoită să şi le apere. Se încearcă zădărnicirea oricărei apropieri a fostelor republici sovietice de UE şi NATO.
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

Veridica
Veridica
28 Mar 2024
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice

Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice, anunță o parte a presei române, citând un studiu ce compară emisiile motorului cu ale cauciucurilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
26 Mar 2024
PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Mar 2024
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria

Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.

Veridica
Veridica
22 Mar 2024