Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

Navalnii
©Evgeny Feldman , commons.wikimedia.org  |   Navalnîi arestat în 2017

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

ȘTIRE: „Persoana publică și politicianul rus Nikolai Starikov a spus pentru FAN ce crede despre noile provocări ale suporterilor bloggerului Alexei Navalnîi, care încearcă să atragă cât mai mulți oameni posibil să ia parte la acțiuni ilegale în orașele rusești.

„Da, cineva iese la stradă... Le strică ziua oamenilor, organizează lupte cu poliția... Dar acest lucru nu poate duce la nimic pozitiv. Cel mai important lucru este că provocătorii adevărați sunt în Statele Unite. Ei spun direct că nu [vor cere autorizație pentru] vreun miting sau protest. Au nevoie de mitinguri interzise, de ciocniri între oameni și poliție, de oameni reținuți și arestați”­ a menționat Starikov.”

NARAȚIUNI: 1. Protestele nu sunt manifestări ale nemulțumirilor populare ci rezultatele manipulării unor forțe. 2. Liderii protestatarilor urmăresc, de fapt, să fie mediatizați în afară. 3. Violențele de la proteste și reținerile operate de forțele de ordine sunt, de fapt, provocate tot de organizatorii protestelor pentru a se victimiza și a sabota în exterior imaginea Rusiei. 4. Adevărații organizatori ai protestelor sunt în afara țării. 5. (indirect) Manifestările anti-guvernamentale, „revoluțiile colorate” sunt sprijinite și organizate de serviciile speciale occidentale pentru a destabiliza statele străine.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 23 ianuarie în Rusia au izbucnit ample proteste de susținere a opozantului Alexei Navalnîi. Acesta fusese reținut când revenise în țară pe 17 ianuarie, după ce petrecuse câteva luni în Germania, unde fusese tratat ca urmare a unei otrăviri cu agentul neurotoxic Noviciok; cât timp s-a aflat în Germania, Navalnîi a publicat și înregistrări care ar fi probat că în spatele tentativei de asasinat împotriva lui se aflaseră serviciile secrete rusești. Participarea la demonstrații a fost impulsionată și de apariția unei investigații a Fondului pentru a susține politician de opoziție Alexei Navalnyi. Până pe 12 februarie, clipul de pe Youtube acumulase aproape 112 milioane de vizualizări.

Au avut loc proteste în peste 70 de localități, iar autoritățile au răspuns prin reținerea a mai mult de 3300 de manifestanți. Demonstrațiile au avut loc fără a fi primit autorizații – chiar dacă dreptul de a organiza manifestații este consfințit de Constituția Rusiei – iar pe canalele de informare și propagandă oficială s-a subliniat insistent caracterul ilegal al protestelor.

Reacția discursivă la proteste este bazată pe o rețetă folosită de ani de zile atât pentru a decredibiliza  atât protestele interne cât și mișcările pro-democrație din alte state din spațiul ex-sovietic și nu numai (vezi narațiunile din luările de poziție oficială dar și din presa pro-Kremlin în ceea ce privește „revoluțiile colorate”, Primăvara arabă, Euromaidanul etc.). Întotdeauna protestele și mișcările pro-democratice sunt organizate de forțe externe, cei care participă la ele sunt manipulați să o facă, scopul organizării lor îl reprezintă destabilizarea unor regimuri naționale și patriotice, liderii protestatarilor urmăresc câștiguri personale (de imagine, politice, pecuniare etc.) și, oricum, nu sunt persoane capabile să asigure guvernarea țării – Navalnîi, de pildă, e prezentat insistent ca un „blogger”, nu opozant sau activist.

Nikolai Starikov este un comentator/politician/scriitor rus naționalist și pro-Putin, descris în urmă cu câțiva ani drept activist anti-Maidan.

RIAFAN este o așa-numită agenție de știri care derivă din celebra fabrică de troli de la Sankt Petersburg, unul din instrumentele de dezinformare ale Kremlinului.

OBIECTIV: Decredibilizarea protestele, abaterea atenției de la problemele regimului (situația din țară, palatul lui Putin), redirecționarea nemulțumirilor către inamicul exterior – Occidentul – și mobilizarea forțelor interne pentru apărarea regimului care, în mod convenabil, se confundă cu patria.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Protestele au fost generate de persecutarea lui Navalnîi și de nemulțumirile generate de corupția la nivel înalt și acțiunile ilegale ale autorităților. Este vorba, așadar, de nemulțumiri interne, nu de un complot din exterior. Reacția autorităților – mobilizarea forțelor de ordine în echipamente de luptă, miile de arestări – a fost disproporționată și menită să descurajeze participarea la proteste, dat fiind că manifestanții au fost pașnici, așadar nu a venit nicio provocare din partea lor.


 • Publicație / Media:
  RIAFAN
 • Data publicării:
  31/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  publicul intern din Rusia
 • Afiliere politică:
  pro-guvernamental; agenția de știri e asociată cu așa numita „fabrică de troli” din Sankt-Petersburg. Până la 2015 agenția s-a aflat la aceeași adresă ca „trolii” lui Eugenii Prigozhin.
Alte articole
FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar fi luat deja decizia de dizolvare a Parlamentului, fiind presată de preşedinta Maia Sandu şi ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, insinuează un site afiliat PSRM. Publicaţia reia naraţiunile potrivit cărora Maia Sandu ar da indicaţii instituţiilor statului şi ambasadorul american s-ar amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova.

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, afirmă o parte din mass-media din România, care menționează un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării. De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor și a lansat o campanie de informare pentru populație care nu are nimic neobișnuit.

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNI: 1. Protestele nu sunt manifestări ale nemulțumirilor populare ci rezultatele manipulării unor forțe. 2. Liderii protestatarilor urmăresc, de fapt, să fie mediatizați în afară. 3. Violențele de la proteste și reținerile operate de forțele de ordine sunt, de fapt, provocate tot de organizatorii protestelor pentru a se victimiza și a sabota în exterior imaginea Rusiei. 4. Adevărații organizatori ai protestelor sunt în afara țării. 5. (indirect) Manifestările anti-guvernamentale, „revoluțiile colorate” sunt sprijinite și organizate de serviciile speciale occidentale pentru a destabiliza statele străine.
 • OBIECTIV: Decredibilizarea protestelor, abaterea atenției de la problemele regimului (situația din țară, palatul lui Putin), redirecționarea nemulțumirilor către inamicul exterior – Occidentul – și mobilizarea forțelor interne pentru apărarea regimului care, în mod convenabil, se confundă cu patria.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021