Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Dodon
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The head of Socialist Party and former President of Moldova Igor Dodon speaks to the media at socialists headquarter in Chisinau, Moldova, 01 March 2021. Dodon speaks about political crisis in Moldova, the government and early parliamentary elections.

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supune populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

ȘTIRE: Reacția lui Igor Dodon, publicată pe rețelele de socializare: „… Aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive. Însă ar fi trebuit să le amânăm din cauza pandemiei. La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă.

La indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei…

Totodată, președintele Maia Sandu declară deschis că în viitorul parlament va solicita modificarea denumirii limbii de stat în Constituția țării noastre, din moldovenească în română. Ea a promis coordonatorilor săi din Occident că prin noua componență a parlamentului va realiza ratificarea unor documente care subminează valorile tradiționale ale poporului nostru, care distrug familia. Această declarație a fost făcută în mod cinic în ajunul celei mai sfinte și luminate sărbători – Învierea Domnului Iisus Hristos. Ambasadorii țărilor din Occident își permit să intervină în treburile interne ale Moldovei independente, ceea ce era anterior inadmisibil, iar ambasadorul României ofensează deschis poporul moldovenesc, limba și istoria sa.

[...]

Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior.

La alegeri sau prin orice altă metodă de drept, noi trebuie să demonstrăm că nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu. Noi spunem ferm – Nu!

[...]”

NARAȚIUNI: 1. Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la ordinul Occidentului. 2. Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. 3. Maia Sandu vrea să promoveze agenda LGBT. 4. Uzurpatorii vor să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior. 5. Moldova va deveni o platformă militară pentru NATO.

CONTEXT: Președinta Maia Sandu a semnat miercuri, 28 aprilie, decretul de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, după ce Curtea Constituțională a ridicat starea de urgență, instituită până la 30 mai. Alegerile parlamentare anticipate urmează să aibă loc pe 11 iulie 2021.

Astfel, situația politică din Republica Moldova pare să se limpezească după disputele de mai multe luni dintre socialiștii fostului președinte Igor Dodon, care a pierdut scrutinul prezidențial în toamnă, și Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, care a câștigat fotoliul de șef al statului. Criza a fost declanșată cu o zi înainte de preluarea mandatului de către Maia Sandu, după ce fostul premier Ion Chicu, un apropiat al lui Igor Dodon, și-a anunțat demisia, pe 23 decembrie. De atunci, Republica Moldova este guvernată de un cabinet interimar, iar socialiștii încearcă să pună vina pe Maia Sandu pentru criza politică pe care au declanșat-o.

Maia Sandu și PAS au pledat de la bun început pentru alegeri parlamentare anticipate, denunțând un Parlament corupt, cu deputați traseiști. Deși inițial s-au pronunțat pentru anticipate, socialiștii și liderul lor Igor Dodon s-au răzgândit ulterior și au făcut eforturi pentru a bloca dizolvarea legislativului.  

În paralel, s-au intensificat atacurile împotriva Maiei Sandu și se recurge la narațiuni folosite ca sperietori de ani de zile: Maia Sandu este agentul prin care străinătatea va prelua controlul Moldovei și a promis că va implementa agenda LGBT pentru a submina valorile tradiționale, ale familiei.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a o învinui pe Maia Sandu de criza politică, dar și pandemică, în ajunul campaniei electorale. Totodată, se urmărește divizarea societății prin crearea antagonisme în rândul electoratului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Alegerile parlamentare anticipate au fost provocate de demisia Guvernului Chicu, format din apropiați ai lui Igor Dodon. Fostul premier Ion Chicu și-a motivat decizia prin necesitatea declanșării alegerilor anticipate. Toate partidele parlamentare s-au pronunțat atunci pentru anticipate, însă ulterior PSRM a încercat să zădărnicească dizolvarea Parlamentului.

Partenerii occidentali ai Republicii Moldova nu au făcut decât să pledeze pentru stabilitate și pentru implementarea unor reforme asumate, de altfel, de guverne consecutive ale Republicii Moldova, reforme necesare dacă autoritățile de la Chișinău își doresc să beneficieze de sprijin financiar și politic (predictibilitatea și stabilitatea atrag și investitorii străini). Statutul de țară neutră a Republicii Moldova, care exclude apartenența la NATO, nu a fost pus în discuție nici de Maia Sandu/PAS, nici de statele occidentale. Narațiunea privind o presupusă „agendă LGBT” de subminare a familiei este, de asemenea falsă: problema se reduce, de fapt, la drepturile omului și drepturile minorităților și respectarea acestora.

Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
 • Publicație / Media:
  Cont facebook Igor Dodon
 • Data publicării:
  28/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  electoratul PSRM, suveranist, adepții „familiei tradiționale”
 • Amplificare:
  presa mainstream
 • Narațiune cheie:
  Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

Ucraina e condusă de elemente fasciste, care au venit la putere în 2014. Narațiunea, utilizată deja de 7 ani, a fost reactivată în preajma zilei de 9 mai, când „lumea rusă” marchează victoria împotriva nazismului. Se face, totodată, asocierea și cu ciocniri care au avut loc pe 9 mai între separatiști și forțe pro-guvernamentale în Mariupol, oraș care în cele din urmă a rămas sub controlul Kievului.

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

Mariana Vasilache

30 Apr 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supune populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.
 • NARAȚIUNI: 1. Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la ordinul Occidentului. 2. Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. 3. Maia Sandu vrea să promoveze agenda LGBT. 4. Uzurpatorii vor să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior. 5. Moldova va deveni o platformă militară pentru NATO.
 • OBIECTIV: Narațiunile au scopul de a o învinui pe Maia Sandu de criza politică, dar și pandemică, în ajunul campaniei electorale. Totodată, se urmărește divizarea societății prin crearea antagonisme în rândul electoratului.
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
07 Oct 2021