Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Scolrite
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Two girls discuss during the opening ceremony of scholar year at lyceum named after Moldovan writer Gheorghe Asachi in Chisinau, Moldova, 01 September 2017. The school year traditionally starts on 01 September in the countries of the former Soviet Union.

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

ȘTIRI: „Aproape 120 de instituții de învățământ au fost închise, iar 6 mii de cadre didactice și-au pierdut locul de muncă, în perioada când funcția de ministru al Educației a fost ocupată de actualul președinte al țării, Maia Sandu. Datele se conțin într-un răspuns dat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la o interpelare făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea”, scrie Accent TV, un post afiliat Partidului Socialiștilor.

„Potrivit parlamentarului, fiind ministru și paralel angajată la Banca Mondială, Sandu a contractat de la această instituție financiară internațională un credit de 40 de milioane de dolari pentru a lichida și reorganiza sute de școli primare, gimnazii, licee dar și internate.

”Acest proiect a adus doar dezastru. ”Conform datelor Ministerului Educației, în 2012 – 2015, au fost lichidate 119 școli. Conform BNS, numărul total de instituții în 2009 a fost de 1667 de unități, în 2015, adică la plecarea doamnei Sandu din funcție, a fost de 1446. Adică, în doar trei ani, am obținut minus 221 de școli, licee, colegii și universități”, a spus Țîrdea.

Deputatul a atras atenția că, în această perioadă se atestă și o scădere drastică a numărului de studenți și elevi. Potrivit BNS, din 579 de mii de studenți și elevi cât erau în 2009, șase ani mai târziu, la plecarea Maiei Sandu de la Ministerul Educației, numărul acestora s-a micșorat cu peste 100 de mii și a ajuns la doar 462 de mii.

În urma reformei promovată de Sandu a avut de suferit și personalul didactic. Înainte de a prelua Maia Sandu ministerul, în învățământ lucrau aproape 49 de mii de angajați, în 2017 în educație rămâneau 37,5 mii de cadre didactice. Doar în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori. Aceste eliberări masive aveau loc în ciuda faptului că în țară se atesta un deficit de cadrele didactice”, potrivit Accent TV, care îl citează pe Bogdan Țîrdea. Declarațiile deputatului socialist au fost preluate de un număr mare de instituții media, afiliate sau apropiate PSRM.

NARAȚIUNE: Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunea închiderii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a fost folosită de stânga în toate campaniile electorale din ultimul deceniu pentru a decredibiliza partidele de dreapta și Occidentul.

În campaniile pentru alegerile prezidențiale din 2016 și 2020. fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a încercat să îi atribuie vina închiderii școlilor contracandidatei sale, Maia Sandu, care în perioada 2012-2015 a exercitat funcția de ministru al Educației.

Narațiunea este folosită din nou în actuala campanie pentru alegerile parlamentare anticipate. Maia Sandu nu participă oficial la scrutin, însă este puternic asociată cu Partidul Acțiune și Solidaritate, pe care l-a condus până în decembrie anul trecut și care este cotat cu cele mai multe șanse la aceste alegeri.

Numărul de școli s-a redus, într-adevăr în Republica Moldova, dar este un proces care durează de peste 15 ani în contextul în care și numărul de elevi scade constant începând cu anii 2000 și practic s-a înjumătățit în ultimele două decenii

OBIECTIV: Să readucă în discuție subiectul închiderii școlilor pentru ca, prin intermediul atacurilor la adresa Maiei Sandu, să submineze Partidul Acțiune și Solidaritate. Să reia acuzațiile la adresa Occidentului.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Acuzațiile lansate de Bogdan Țîrdea și preluate de presă se bazează pe o notă informativă transmisă deputatului socialist de Ministerul Educației, Culturi și Cercetării. În primul rând, aceasta se referă la numărul de școli închise timp de patru ani, iar Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației trei ani - 24 iulie 2012-30 iulie 2015. În al doilea rând, majoritatea deciziilor de închidere a celor 119 școli au fost luate în 2012 (68 de decizii) până la preluarea mandatului Maiei Sandu, întrucât procesul urma să fie organizat până la 1 septembrie, când începe anul de studii în Republica Moldova.

În același timp, din cele 119 decizii de închidere a școlilor, 114 au fost luate de Consiliile locale și doar cinci de Guvern.

Bogdan Țîrdea face referire și la reducerea numărului de studenți și elevi, dar menționează perioada 2009-2015. Într-adevăr, numărul acestora a scăzut, dar este un proces care durează de la începutul anilor 2000. Spre exemplu, chiar în perioada 2001-2009, în care la guvernare a fost Partidul Comuniștilor (din echipă făceau parte și actualii lideri ai socialiștilor, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi), numărul elevilor a scăzut cu o treime - de la 620.000 la 415.000.  Și numărul studenților scade constant începând cu anul 2007, potrivit Biroului Național de Statistică.

Diminuarea numărului de elevi, determinată de reducerea populației, a fost de altfel principalul factor care a provocat optimizarea școlilor. Din 2000 până în 2020, numărul de elevi a scăzut practic în jumătate. În cele 119 școli închise în perioada 2012-2015 învățau de la un elev până la ceva mai mult de 300, dar în majoritatea cazurilor erau instituții de învățământ cu până la 100 de elevi.

În știrea respectivă se afirmă că „în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori”, însă aceste acuzații nu sunt confirmate de Ministerul Educației. În nota informativă, Ministerul Educației susține că nu dispune de asemenea date, dar menționează că sistemul educațional se confruntă cu o insuficiență cronică de cadre didactice.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În timpul mandatului de ministru al Maiei Sandu s-au închis școli, la fel ca până la ea și după.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, pentru a ataca principalul concurent la alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate, și pentru a compromite imaginea Maiei Sandu.  Indirect Moscovei pentru a alimenta opțiunile anti-europene ale cetățenilor Republicii Moldova.


 • Publicație / Media:
  Accent TV
 • Data publicării:
  31/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Alegătorii indeciși
 • Amplificare:
  Un număr mare de instituții media afiliate PSRM
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.
Alte articole
FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

Noua lideră de la Chișinău, Maia Sandu, va face jocurile Occidentului, inclusiv ale României, și va căuta să suprime influența rusă în Republica Moldova, fapt care se va răsfrânge automat asupra vorbitorilor de limbă rusă și cu precădere asupra minorității ruse din acest stat.

Cornel Ciobanu

07 Jun 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 5 min
 • Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.
 • Narațiunea închiderii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a fost folosită de stânga în toate campaniile electorale din ultimul deceniu pentru a decredibiliza partidele de dreapta și Occidentul.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021