Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Scolrite
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Two girls discuss during the opening ceremony of scholar year at lyceum named after Moldovan writer Gheorghe Asachi in Chisinau, Moldova, 01 September 2017. The school year traditionally starts on 01 September in the countries of the former Soviet Union.

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

ȘTIRI: „Aproape 120 de instituții de învățământ au fost închise, iar 6 mii de cadre didactice și-au pierdut locul de muncă, în perioada când funcția de ministru al Educației a fost ocupată de actualul președinte al țării, Maia Sandu. Datele se conțin într-un răspuns dat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la o interpelare făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea”, scrie Accent TV, un post afiliat Partidului Socialiștilor.

„Potrivit parlamentarului, fiind ministru și paralel angajată la Banca Mondială, Sandu a contractat de la această instituție financiară internațională un credit de 40 de milioane de dolari pentru a lichida și reorganiza sute de școli primare, gimnazii, licee dar și internate.

”Acest proiect a adus doar dezastru. ”Conform datelor Ministerului Educației, în 2012 – 2015, au fost lichidate 119 școli. Conform BNS, numărul total de instituții în 2009 a fost de 1667 de unități, în 2015, adică la plecarea doamnei Sandu din funcție, a fost de 1446. Adică, în doar trei ani, am obținut minus 221 de școli, licee, colegii și universități”, a spus Țîrdea.

Deputatul a atras atenția că, în această perioadă se atestă și o scădere drastică a numărului de studenți și elevi. Potrivit BNS, din 579 de mii de studenți și elevi cât erau în 2009, șase ani mai târziu, la plecarea Maiei Sandu de la Ministerul Educației, numărul acestora s-a micșorat cu peste 100 de mii și a ajuns la doar 462 de mii.

În urma reformei promovată de Sandu a avut de suferit și personalul didactic. Înainte de a prelua Maia Sandu ministerul, în învățământ lucrau aproape 49 de mii de angajați, în 2017 în educație rămâneau 37,5 mii de cadre didactice. Doar în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori. Aceste eliberări masive aveau loc în ciuda faptului că în țară se atesta un deficit de cadrele didactice”, potrivit Accent TV, care îl citează pe Bogdan Țîrdea. Declarațiile deputatului socialist au fost preluate de un număr mare de instituții media, afiliate sau apropiate PSRM.

NARAȚIUNE: Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunea închiderii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a fost folosită de stânga în toate campaniile electorale din ultimul deceniu pentru a decredibiliza partidele de dreapta și Occidentul.

În campaniile pentru alegerile prezidențiale din 2016 și 2020. fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a încercat să îi atribuie vina închiderii școlilor contracandidatei sale, Maia Sandu, care în perioada 2012-2015 a exercitat funcția de ministru al Educației.

Narațiunea este folosită din nou în actuala campanie pentru alegerile parlamentare anticipate. Maia Sandu nu participă oficial la scrutin, însă este puternic asociată cu Partidul Acțiune și Solidaritate, pe care l-a condus până în decembrie anul trecut și care este cotat cu cele mai multe șanse la aceste alegeri.

Numărul de școli s-a redus, într-adevăr în Republica Moldova, dar este un proces care durează de peste 15 ani în contextul în care și numărul de elevi scade constant începând cu anii 2000 și practic s-a înjumătățit în ultimele două decenii

OBIECTIV: Să readucă în discuție subiectul închiderii școlilor pentru ca, prin intermediul atacurilor la adresa Maiei Sandu, să submineze Partidul Acțiune și Solidaritate. Să reia acuzațiile la adresa Occidentului.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Acuzațiile lansate de Bogdan Țîrdea și preluate de presă se bazează pe o notă informativă transmisă deputatului socialist de Ministerul Educației, Culturi și Cercetării. În primul rând, aceasta se referă la numărul de școli închise timp de patru ani, iar Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației trei ani - 24 iulie 2012-30 iulie 2015. În al doilea rând, majoritatea deciziilor de închidere a celor 119 școli au fost luate în 2012 (68 de decizii) până la preluarea mandatului Maiei Sandu, întrucât procesul urma să fie organizat până la 1 septembrie, când începe anul de studii în Republica Moldova.

În același timp, din cele 119 decizii de închidere a școlilor, 114 au fost luate de Consiliile locale și doar cinci de Guvern.

Bogdan Țîrdea face referire și la reducerea numărului de studenți și elevi, dar menționează perioada 2009-2015. Într-adevăr, numărul acestora a scăzut, dar este un proces care durează de la începutul anilor 2000. Spre exemplu, chiar în perioada 2001-2009, în care la guvernare a fost Partidul Comuniștilor (din echipă făceau parte și actualii lideri ai socialiștilor, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi), numărul elevilor a scăzut cu o treime - de la 620.000 la 415.000.  Și numărul studenților scade constant începând cu anul 2007, potrivit Biroului Național de Statistică.

Diminuarea numărului de elevi, determinată de reducerea populației, a fost de altfel principalul factor care a provocat optimizarea școlilor. Din 2000 până în 2020, numărul de elevi a scăzut practic în jumătate. În cele 119 școli închise în perioada 2012-2015 învățau de la un elev până la ceva mai mult de 300, dar în majoritatea cazurilor erau instituții de învățământ cu până la 100 de elevi.

În știrea respectivă se afirmă că „în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori”, însă aceste acuzații nu sunt confirmate de Ministerul Educației. În nota informativă, Ministerul Educației susține că nu dispune de asemenea date, dar menționează că sistemul educațional se confruntă cu o insuficiență cronică de cadre didactice.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În timpul mandatului de ministru al Maiei Sandu s-au închis școli, la fel ca până la ea și după.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, pentru a ataca principalul concurent la alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate, și pentru a compromite imaginea Maiei Sandu.  Indirect Moscovei pentru a alimenta opțiunile anti-europene ale cetățenilor Republicii Moldova.

Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
 • Publicație / Media:
  Accent TV
 • Data publicării:
  31/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Alegătorii indeciși
 • Amplificare:
  Un număr mare de instituții media afiliate PSRM
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

FAKE NEWS: Ucraina nu este un stat, iar frontierele ei vor fi negociate la nivel internațional

Presa guvernamentală rusă a tot promovat începând cu anul 2014 narațiunea despre Ucraina ca un stat fals, încercând să pună sub semnul întrebării necesitatea respectării normelor dreptului internațional privind integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor statelor independente. Narațiunea în cauză a fost reluată recent de fostul consilier al președintelui Rusiei, Vladislav Surkov, într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, fiind tradus și activ promovat de presa rusă.

FAKE NEWS: UE instaurează dictatura prin combaterea muncii la negru

FAKE NEWS: UE instaurează dictatura prin combaterea muncii la negru

Uniunea Europeană vrea să combată evaziunea fiscală și munca la negru, ceea ce reprezintă o formă de totalitarism, afirmă ideologul partidului filo-rus al socialiștilor, preluat pe larg de presa afiliată acestora.

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cornel Ciobanu

07 Jun 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 5 min
 • Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.
 • Narațiunea închiderii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a fost folosită de stânga în toate campaniile electorale din ultimul deceniu pentru a decredibiliza partidele de dreapta și Occidentul.
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
07 Oct 2021