Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Susținători ai Socialiștilor și Comuniștilor participă la un protest împotriva guvernului și a modului de arestare a procurorului general Alexandr Stoianoglo, în fața clădirii Parlamentului din Chișinău, Moldova, 10 octombrie 2021.

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. 

ȘTIRE: Republica Moldova se află în prezent în punctul culminant al istoriei sale, scrie Komsomolskaia Pravda. Publicația citează un comentariu al activistului Mihail Amerberg, membru al unei grupări catalogate drept extremiste la Chișinău, Antifa (a nu se confunda cu Antifa din Statele Unite) care își exprimă „temerea că toți Dragonii Kos înțeleg foarte bine că nu vor organiza nicio luptă cu corupția și nici nu au o asemenea misiune. Misiunea lor este controlul și comunicarea rapidă cu „oamenii buni” din PAS”. KP scrie că ei pregătesc ocuparea Moldovei și folosirea ei ca un cap de pod într-o confruntare cu Rusia, că SUA își trimit aici „obersturmfurerii”, că guvernarea poate să cadă la primele proteste, iar Maia Sandu se poate menție la putere doar instaurând un regim dictatorial.

NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este dirijată de Washington. 2. Moldova va fi folosită de Occident/SUA în calitate de cap de pod într-o confruntare cu Rusia. 3. Guvernarea PAS este slabă și se poate menține la putere doar prin dictatură.

CONTEXT: Președintele Maia Sandu a solicitat, la începutul lunii noiembrie, inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, procedură care s-ar putea încheia cu demiterea acestuia din funcție. În sesizarea sa, Maia Sandu a semnalat lipsa rezultatelor pe dosarele de rezonanță.

Săptămâna aceasta, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat membrii Comisiei de evaluare. Șefa statului l-a desemnat pe expertul internațional anticorupție Drago Kos în Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general. Drago Kos a fost președinte al Grupului de State împotriva Corupției al Consiliului Europei, GRECO. Expertul sloven este și membru al unui Comitet consultativ anticorupție, lansat în această vară de Președinție. Din Comisie mai face parte și Mariana Alexandru, fost procuror în cadrul DNA din România, propusă de CSP. În 2015, ea a avut o misiune de evaluare a Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție, în cadrul unui proiect european de asistență tehnică în domeniul justiției din Republica Moldova. De asemenea, din comisie mai fac parte o judecătoare propusă de CSM, un avocat desemnat de Ministerul Justiției și un avocat desemnat de însuși procurorul general.

Comisia de evaluare își va desfășura lucrările timp de o lună, iar raportul va fi expediat Consiliului Superior al Procurorilor. Conform legii, dacă raportul Comisiei constată că activitatea procurorului general a fost „nesatisfăcătoare”, Alexandru Stoianoglo poate fi demis din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSP.

Alexandru Stoianoglo, numit în funcția de procuror general în decembrie 2019 de către președintele de atunci Igor Dodon, a fost criticat de mai multe ori de președinta Maia Sandu și de experți pentru lipsa de rezultate în dosarele mari de corupție – furtul miliardului, laundromatul rusesc etc., dar și eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din Republica Moldova. În prezent el este suspendat din funcție, fiind cercetat pentru mai multe capete de acuzare.

OBIECTIV: Narațiunile privind controlul din exterior al noii puteri au scopul să deturneze eforturile de reformare a justiției, inițiate de Maia Sandu și guvernarea PAS. În acest context, se încearcă asocierea noii guvernări pro-europene cu un regim dictatorial.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea că guvernarea este dirijată din exterior se înscrie în campania de propagandă antioccidentală, care s-a intensificat în Republica Moldova în contextul pierderii puterii de către partida prorusească și apropierea mai fermă de UE odată cu preluarea guvernării de Maia Sandu și partidul său PAS. Narațiunea că Moldova va fi folosită în calitate de cap de pod într-o confruntare a SUA cu Rusia este promovată de Kremlin, care susține că Occidentul/SUA vor să creeze instabilitate în jurul Rusiei, susținând guvernele din fostele republici sovietice. De fapt, Rusia folosește conflictele armate sau înghețate de pe teritoriul statelor ex-sovietice pentru a împiedica apropierea lor de UE, așa cum se întâmplă în Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Aceasta din urmă este în mod oficial neutră, așa că implicarea sa în vreun conflict ar fi neconstituțională. Chiar și în cazul unei schimbări a Constituției, forțele armate ale Republicii Moldova sunt mai degrabă simbolice, așa că nu au capacitatea de a se implica într-un conflict cu o mare putere. Infrastructura necesară lansării unei eventuale campanii lipsește din Republica Moldova. NATO sau Statele Unite nu și-au manifestat vreodată intenția de a înființa baze pe teritoriul Republicii Moldova, iar câștigul strategic al unor astfel de baze ar fi unul limitat, mai ales că Alianța e direct prezentă în regiune prin membrii săi.

Regimul politic totalitar, la care face trimitere publicația, se referă la statele controlate de un singur partid politic, care se bazează pe utilizarea forței, a terorii, prin intermediul organelor represive, a dezinformării. Drepturile și libertățile fundamentale sunt încălcate programatic de astfel de regimuri. Republica Moldova este un stat parlamentar, iar în forumul legislativ au acces mai multe partide politice, în urma unor alegeri libere, recunoscute internațional. Opoziția are reprezentanți în toate comisiile parlamentare și în alte instituții în care Parlamentul își desemnează reprezentanți. De asemenea, partidele din opoziție, PSRM și Partidul Șor, dețin mai multe posturi TV, publicații și canale de informare, pe care le folosesc inclusiv pentru dezinformare fără ca activitatea lor să fie împiedicată în vreun fel. În ceea ce privește Comisia de evaluare a procurorului general, e de menționat faptul că din aceasta face parte și un membru delegat de însuși procurorul general suspendat Alexandru Stoianoglo.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Expertul internațional anticorupție Drago Kos a fost desemnat de președinta Maia Sandu în Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general.

 


  • Publicație / Media:
    KP.MD
  • Data publicării:
    24/11/2021
  • Limba / Public țintă:
    Antioccidentali, suveraninști
  • Afiliere politică:
    Prorusă
  • Narațiune cheie:
    În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
Alte articole
DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova

DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova

Maia Sandu uzurpează puterea în stat la fel cum a făcut-o și oligarhul fugar, Vlad Plahotniuc. Dezinformarea îi aparține liderului PSRM, Igor Dodon, care caută să blocheze dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat că sunt întrunite toate condițiile necesare pentru acestea.

FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

Dialogul dintre UE și Rusia este blocat doar pentru că anumite țări europene sunt rusofobe, iar sancțiunile care îi sunt impuse Moscovei nu se justifică, potrivit unor narațiuni false lansate de presa de la Moscova și de ministerul rus de externe, inclusiv direct prin vocea ministrului Serghei Lavrov. Narațiunile, care sunt mai vechi, au fost reactivate după ce la Consiliul European de vară, mai mulți șefi de stat din Uniunea Europeană au respins propunerea franco-germană privind organizarea unui summit cu Vladimir Putin.

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

Mariana Vasilache

26 Nov 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
  • Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
  • NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova este dirijată de Washington. 2. Moldova va fi folosită de Occident/SUA în calitate de cap de pod într-o confruntare cu Rusia. 3. Guvernarea PAS este slabă și se poate menține la putere doar prin dictatură.
  • OBIECTIV: Narațiunile privind controlul din exterior al noii puteri au scopul să deturneze eforturile de reformare a justiției, inițiate de Maia Sandu și guvernarea PAS. În acest context, se încearcă asocierea noii guvernări pro-europene cu un regim dictatorial.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021