Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Foametea va veni și în România, iar magazinele raționalizează produsele

FAKE NEWS: Foametea va veni și în România, iar magazinele raționalizează produsele
©EPA-EFE/YAHYA ARHAB  |   Ajutoare alimentare oferite de o agenție umanitară în contextul insecurității alimentare crescute în Sanaa, Yemen, 14 octombrie 2021.

România va fi afectată de o penurie severă de alimente, iar primele semne ale unei foamete la nivel global au început să apară, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea a fost construită pornind de la un afiș lipit pe vitrina unui magazin.  

ȘTIRE: „Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția de luni de zile asupra foametei, numind-o cea mai mare catastrofă alimentară din lume din ultimul deceniu. În acest context, se pare că şi România va fi atinsă de criza alimentară […] Unii s-au grăbit să cumpere unele produse mai puțin perisabile, în cantități ceva mai mari, astfel că reprezentanții unor magazine din Timiș au decis să limiteze achiziționarea acestora. Potrivit Opinia Timișoarei, sunt deja magazine care au limitat cumpărarea unor produse de bază, în ideea ca oamenii să nu-si facă stocuri exagerate de teama unei crize alimentare. De exemplu, pe ușa de intrare a unui supermarket din Deta a fost postat un afiș prin care clienții sunt înștiințați de raționalizare, că uleiul și zahărul se vând doar în limita a 6 litri, respectiv 5 kilograme, de persoană”, scrie evz.ro

NARAȚIUNE: România va fi lovită de o penurie de alimente.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe fondul valului pandemic care lovește din plin România, dar și al problemelor energetice cu care se confruntă Europa din lipsa stocurilor de gaze naturale, propaganda rusă și unele media în căutare de senzațional, încearcă să acrediteze ideea că România va fi lovită și de o criză economică care va culmina cu lipsa alimentelor din magazine.

Subliminal se încearcă trimiterea la epoca lui Nicolae Ceaușescu, atunci când multe alimentele fie lipseau de pe rafturi sau erau raționalizate.

Narațiunea privind o potențială „foamete” apare după valul de fake-news, demontate de Veridica, potrivit cărora că Europa se află în pragul unei pene catastrofale de curent electric.

Toate aceste narațiuni sunt alimentate pe un fundal politic șubred, în care România este condusă de mai multe săptămâni de un guvern interimar.

OBIECTIV: Inducerea unei stări de teamă în rândul populației în pragul sezonul rece.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Autorul face trimitere, pentru a-și susține teza, la avertizările ONU privind faptul că pandemia de COVID-19 a creat condițiile pentru o și mai profundă foamete, în special în rândul lumii a treia. Astfel de îngrijorări sunt exprimate constant de ONU pentru zonele subdezvoltate ale globului, mai  ales că acestea au fost și sunt afectate frecvent de foamete. ONU nu vorbește despre statele din Occident și în niciun caz de România. ONU precizează, la modul general, că „va fi nevoie de un efort enorm pentru ca lumea să-și onoreze angajamentul de a pune capăt foametei până în 2030”.

Mai mult ridicarea unui exemplu dintr-un magazin din orașul Deta din județul Timiș la rang de anunț panicard la nivel național este o exagerare. De altfel, sursa citată în articolul EvZ, respectiv opiniatimisoarei.ro, specifică faptul că „nu exista informații oficiale legate de o posibila penurie de alimente în Europa în perioada următoare”, fapt pe care autoarea Antonia Hendrik, care semnează mai multe astfel de articole apocaliptice pe EvZ.ro, îl omite intenționat.

Pentru a-și susține teza, autoarea îl citează pe fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, care de altfel vorbește despre un sistem de irigații slab al României și nu de o criză alimentară ce va lovi țara, așa cum anunță titlul articolul din EvZ.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Izolat, unele magazine afișează astfel de anunțuri privind cantitatea de alimentare care poate fi cumpărată de o singură persoană, tocmai pentru evita situațiile de anul trecut când diverși cetățeni au supraaglomerat magazinele pentru a-și face provizii imense de produse în eventualitatea unei potențiale crize.


 • Publicație / Media:
  EvZ.ro
 • Data publicării:
  08/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii români panicați de efectele crizei pandemice în plan socio-economic
 • Amplificare:
  Știri247.ro, capital.ro
 • Narațiune cheie:
  România va fi lovită de o penurie de alimente
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

Sputnik îi atribuie lui Nostradamus profeții care „confirmă” teorii ale conspirației, narațiuni fake moderne și riscuri luate în calcul de oameni de știință.

Fals
Adevărat
Timp de citire: 3 min
 • România va fi afectată de o penurie severă de alimente, iar primele semne ale unei foamete la nivel global au început să apară. Narațiunea a fost construită pornind de la un afiș lipit pe vitrina unui magazin.
 • OBIECTIV: Inducerea unei stări de teamă în rândul populației în pragul sezonul rece.
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
02 Dec 2021
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021