Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

Trident
©EPA-EFE/MYKOLA TYS  |   Ukrainian soldiers ride an APC during the Rapid Trident - 2020 military exercises on the Yavoriv training ground, near the western Ukrainian city of Lviv, Ukraine, 24 September 2020.

În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.  

ȘTIRE: „Washingtonul și Kievul se pregătesc de operațiuni de coaliție împotriva „statului agresor” – cu trageri, aterizarea trupelor de desant aerian și atacuri cu drone pe poligonul Iavoriv [...] Scenariul provocator al manevrelor Rapid Trident 2021 riscă să destabilizeze, mai întâi de toate, statele europene vecine și chiar Ucraina, care poate repeta soarta Afganistanului distrus de război.

[...]

Conducerea ucraineană admite scenariul unui conflict militar în Europa de Est, cu implicarea „forțelor multinaționale ale NATO”, sub auspiciile Washingtonului. Probabil Kievul crede cu sfințenie în cel de-al doilea război al Crimeii, fără a lua în considerație realitățile contemporane și noile tipuri de arme.

Teritoriul ucrainean este utilizat pentru „prezența avansată” a trupelor străine în apropierea frontierelor rusești. Totodată, partenerii occidentali nu se grăbesc să contureze cel puțin niște termeni aproximativi ai aderării Ucrainei la NATO. În realitate, țara se transformă într-o zonă a colonizării și intervenției militare a SUA.

[...]

Să ne imaginăm nu atât nivelul de pregătire, cât nivelul de servilitate a trupelor ucrainene, care susțin examene în fața „evaluatorilor NATO”, cei care recent au primit un șut în fund din partea talibanilor, au suferit cea mai rușinoasă înfrângere militară în Afganistan.

[...]

SUA sunt gata să aloce pe an 60 de milioane de dolari pentru armata ucraineană. E o sumă suficientă pentru a „aprinde” conflictul din Donbas. [...] 

Într-un interviu recent, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Aleksei Danilov, a îndemnat partenerii occidentali să întreprindă „acțiuni active” pe frontul antirusesc, declarând, că armata ucraineană este în stare să curețe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, precum și Crimeea de populația locală – milioane de cetățeni ruși. Sunt niște îndemnuri și scenarii extrem de periculoase pentru Europa.  [...]”, scrie Sputnik.md într-un editorial intitulat „Exercițiile ucraineano-americane Rapid Trident 2021 riscă să destabilizeze Europa”.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie a SUA și ar putea curăța pe cale militară Donbass-ul și Crimeea de rusofoni 2. Exercițiile militare NATO în Ucraina vor destabiliza Europa.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: Ucraina a început la 20 septembrie 2021 exerciții militare comune cu SUA şi alte țări NATO, într-o perioadă în care Rusia şi Belarusul au desfăşurat exerciții de amploare care au alarmat Occidentul. Exercițiile Rapid Trident – 2021 durează în vestul Ucrainei până la 1 octombrie,  fiind antrenați 4 mii de militari ucraineni și 2 mii din statele membre NATO. Aceste exerciții, ca și altele din ultima perioada, au ca scop să apropie instituțional Ucraina de NATO și să îi ofere „know-how” armatei ucrainene, care din 2014 se confruntă cu separatiști și mercenari finanțați de Rusia în Donbass. De asemenea, în 2014, a fost anexată peninsula Crimeea, fapt care a fost condamnat de comunitatea internațională și a determinat UE și Statele Unite să adopte sancțiuni economice care vizează entități din Rusia.  

Conducerea ucraineană a declarat în repetate rânduri că își dorește o colaborare mai strânsă cu NATO, sperând la o aderare pentru a-și rezolva problemele securitare cauzate de acțiunile Moscovei. De fapt, exercițiile din Ucraina intervin după uriaşele manevre organizate de Moscova în apropierea frontierelor NATO şi UE.

Pe de altă parte, în iunie, Ucraina, SUA şi alte state aliate au organizat exerciţiul naval „Sea Breeze”, în Marea Neagră, în pofida apelurilor Rusiei de a-l anula. Pe fondalul acestor procese de demonstrare a forței și a capacității de reacționare operativă, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care, chipurile, este în interesul NATO.  Ucraina este prezentată ca o colonie, controlată de SUA, iar declarațiile oficialilor ucraineni sunt arătate cititorilor rusofoni în mod eronat pentru a semănă neîncredere în Occident și frică față de Ucraina în teritoriile necontrolate de Kiev.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că politica Ucrainei este una rusofobă și încurajată de Occident, iar exercițiile militare NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, exercițiile militare desfășurate de NATO în parteneriat cu Ucraina nu au ca scop să destabilizeze Europa, iar comparațiile cu Afganistanul nu se bazează pe niciun argument și sunt lipsite de vreo logică. Ucraina a devenit în 2020 partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP), existând angajamente bilaterale privind schimburi de experiență, exportul celor mai bune practici NATO către Ucraina, susținerea armatei ucrainene în contextul războiului hibrid cu care se confruntă Kievul. De fapt, NATO prin aceste exerciții transmite mesaje simbolice Kremlinului că monitorizează situația din flancul estic, acțiunile respective având ca scop să descurajeze pornirile militariste ale Rusiei care chiar și anul acesta, în februarie, a comasat efective considerabile la granița cu Ucraina și în Crimeea.  

Nu corespunde cu adevărul nici narațiunea privind susținerea artificială de către Occident a conflictului din Donbass. După cum a demonstrat deja Veridica,  nu este în interesul Ucrainei sau al Occidentului să existe un focar de conflict în Donbass. Orice conflict frânează dezvoltarea economică, blochează liberul schimb de bunuri, capitaluri și forță de muncă, ceea ce nu poate să fie în interesul vreunui stat. Atât UE, cât și NATO și SUA au condamnat acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în estul Ucrainei și Crimeea și au transmis mesaje de pacificare. Occidentul nu a încurajat conflictul, ci dimpotrivă, prin sancțiunile impuse Rusiei, prin crearea unor formate de negocieri ca platforma de la Minsk, a încercat să reglementeze conflictul printr-un dialog diplomatic și politic. Interesul Occidentului este instaurarea păcii și anularea tuturor sancțiunilor care blochează mai multe domenii de cooperare dintre entitățile economice occidentale cu cele din Rusia.

Articolul apărut pe pagina Sputnik.md mai conține și o manipulare evidentă, care are ca scop să evidențieze „atitudinea rusofobă” a Kievului. Sunt scoase din context declarațiile secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Aleksei Danilov, și în același timp îi sunt atribuite cuvinte pe care nu le-a rostit. Danilov nu a declarat că armata ucraineană este în stare să curățe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, precum și Crimeea, de populația locală – milioane de cetățeni ruși – ci a spus, citat de Radio Libertatea: „Forțele noastre armate pot să elibereze teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Putem să luptăm și pentru teritoriul Crimeii. Dar trebuie să avem în vedere că nu putem admite ca zeci de mii sau sute de mii de oameni să moară în timpul acestor operațiuni militare”. Din declarația lui Danilov rezultă, dimpotrivă, că Kievul nu își dorește să cauzeze victime, civile sau militare. Sputnik mai adaugă că Kievul „crede cu sfințenie în cel de-al doilea război al Crimeii”, ceea ce nu rezultă din vreo declarație oficială.

 Este din nou repetată teza privind „lovitura de stat din 2014”, care, în realitate, nu a avut loc, dat fiind că fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în urma unei revolte populare pe care a încercat să o reprime cu brutalitate, forțele sale folosind inclusiv muniție de război împotriva populației. Protestele anti-Ianukovici au izbucnit după ce acesta, în urma presiunilor Rusiei, a refuzat să semneze Acordul de asociere cu UE. Formula „lovitură de stat” este utilizată pentru a prezenta autoritățile actuale ucrainene ca fiind fără legitimitate, instaurate, chipurile, de Occident pentru a slăbi Rusia.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  21/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din spațiul ex-sovietic, cititorii de limba română și alte limbi din diferite state ale trustului de presă Sputnik
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina se transformă într-o colonie a SUA și ar putea curăța pe cale militară Donbass-ul și Crimeea de rusofoni
Alte articole
FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

Propaganda rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România.

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

FAKE NEWS: Occidentul vrea să provoace panică invocând o agresiune rusă în Ucraina

Occidentul caută să își mascheze problemele prin generarea unui val de anxietate privind pericolul rusesc. Această narațiune falsă e promovată de ministerul rus de externe, care ignoră faptul că Rusia a mobilizat peste 100 de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

Marin Gherman

29 Sep 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 6 min
 • În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că politica Ucrainei este una rusofobă și încurajată de Occident, iar exercițiile militare NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei.
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021