Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

Alegerile care pot schimba totul în Bulgaria – o privire mai atentă

Alegerile care pot schimba totul în Bulgaria – o privire mai atentă
©EPA-EFE/VASSIL DONEV  |   154 / 5000 Translation results Co-liderul partidului „Continuăm schimbarea” Kiril Petkov votează la o secție de votare în timpul alegerilor generale din Sofia, Bulgaria, 14 noiembrie 2021.

Bulgaria rămâne sub semnul incertitudinii după runda dublă de alegeri din 14 noiembrie. Alegerile legislative au fost câștigate de un partid reformist nou, care însă e departe de a forma majoritatea, în timp ce, la prezidențiale, Rumen Radev a câștigat în primul tur aproape 50% din voturi și are are șanse mari să-și asigure un nou mandat.

Rezultatul surprinzător pe care niciun sondaj nu l-a putut prezice

A 47-a Adunare Generală din Bulgaria va fi alcătuită din șapte partide, cele mai multe mandate de parlamentar fiind câștigate de coaliția anticorupție „Continuăm schimbarea” (PP), înființată recent de Kiril Petkov și Assen Vassilev, foștii miniștri ai economiei și respectiv finanțelor în cabinetul interimar din perioada mai-septembrie 2021, numit de președintele Rumen Radev.

Conform rezultatelor parțiale publicate de Comisia Electorală Centrală marți dimineața, Continuăm schimbarea a câștigat alegerile cu 25,7 la sută din voturi, în timp ce GERB, partidul fostului premier Boiko Borissov, a ieșit pe locul doi cu 22,8 la sută. Mișcarea pentru drepturi și libertăți (DPS), care se axează pe minoritatea turcă din Bulgaria, a ieșit în mod surprinzător pe locul trei cu 12,9% - partidul a reușit să-și mobilizeze exemplar electoratul deși a fost asaltat de acuzații de corupție, iar unul din membrii săi controversați, Delian Peevski, a fost supus sancțiunilor SUA în baza legii Magnitski, iar numele său a apărut în Pandora Papers, care dezvăluie că mogulul media ar deține companii offshore.

Partidul Socialist Bulgar a obținut 10,3 la sută din voturi, cel mai slab rezultat înregistrat în alegerile din 2021. Câștigătorul alegerilor anticipate din iulie, Există un astfel de popor (ITN), s-a dovedit a fi până la urmă o minune de-o zi: a ieșit abia pe locul cinci, cu 9,5 la sută.

Alianța Bulgaria Democrată, care a prins avânt în timpul protestelor din 2020 și a câștigat teren la alegerile din aprilie și iulie, când a obținut cele mai multe voturi în capitala Sofia, în detrimentul GERB, a avut un rezultat sub așteptări: 6,3 la sută. Dublat de eșecul candidatului alianței în alegerile prezidențiale, Lozan Panov, rezultatul demonstrează un declin rapid și oarecum neașteptat al alianței politice.

Ultimul partid care a trecut pragul electoral este partidul pro-rus de extremă dreaptă Vazrajdane (Renașterea), care a organizat o mulțime de proteste împotriva măsurile de protecție anti-COVID și campaniei de vaccinare. Cel mai probabil politicile lor radicale îi vor izola de celelalte partide politice, deși liderul partidului, Kostadin Kostadinov, declara cu aroganță că partidul său poate ajunge vioara întâi a politicii bulgare în viitorul apropiat.

Niciun sondaj de opinie n-a putut prezice că PP va câștiga alegerile sau că Renașterea va trece pragul electoral de patru la sută, acestea fiind cele mai mari suprize ale alegerilor. Estimările privind prezența la vot au fost și ele eronate – în timp ce unele agenții au prezis că 50 la sută din votanți vor veni la urne, spre deosebire de 49,10 la sută în aprilie și 41 la sută în iulie, în realitate doar 39,1 la sută din alegătorii cu drept de vot și-au exprimat opțiunile. 38,9 la sută din populația eligibilă a participat și la alegerile prezidențiale.

Continuăm schimbarea a obținut practic voturi din întreg spectrul politic: unii votanți au văzut în acest partid un rival puternic pentru GERB spre deosebire de Bulgaria Democrată, profitând și de numărul uriaș de voturi pierdute de Există un astfel de popor. Petkov și Vassilev au înființat coaliția în timp ce cabinetul interimar numit de Radev se bucura de o cotă mare de popularitate, iar cei doi au fost apreciați pentru disponibilitatea lor de a realiza reforme și pentru că au demascat infracțiunile comise de GERB începând cu 2009, când partidul lui Borissov a început să domine scena politică locală.

Continuăm schimbarea: eroul zilei în Bulgaria

„Viitorul guvern trebuie să fie alcătuit din experții de top ai Bulgariei”, a declarat Kiril Petkov pe 16 noiembrie. Deși Petkov își dorește fotoliul de premier iar Assen Vassilev portofoliul finanțelor, Petkov a mai declarat că este dispus să negocieze aceste funcții cu eventualii lor parteneri. Petkov a anunțat ca prioritate lustrația managementului fondurilor publice și limitarea prerogativelor procurorului general Ivan Gheșev, văzut de mulți ca apărătorul moștenirii GERB și al practicilor corupte promovate de Boiko Borissov.

A mai anunțat și că partidul său a demarat discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare cu Bulgaria Democrată, Există un astfel de popor și Partidul Socialist Bulgar (BSP) – toate unite de opoziția față de GERB și Boiko Borissov, însă cu foarte puține lucruri în comun, cu atât mai mult cu cât Bulgaria Democrată are o orientare pro-occidentală și pro-UE, BSP nu pare să se fi reformat după trecutul comunist, își menține orientarea conservatoare, a avut mai multe luări de poziție anti-vacciniste și de multe ori susține politici pro-Kremlin, în timp ce Există un astfel de popor a pierdut valul de simpatie câștigat la alegerile din iulie, sperând să obțină o majoritate la următoarele alegeri și refuzând să facă parte dintr-o coaliție unde miniștrii desemnați să nu fie cei agreați de partid.

În consecință, Continuăm schimbarea nu va porni negocierile cu GERB, Mișcarea pentru drepturi și libertăți și noul partid de extremă dreaptă Renașterea.

În presa din Bulgaria, victoria obținută de Petkov și Vassilev este văzută ca o posibilă schimbare în politica țării, însă rămâne de văzut cât de fidel va rămâne partidul idealurilor lui sau dacă va face compromisuri la fel ca și alte foste partide de opoziție.

„Alegerile actuale au reprezentat o ultimă încercare a societății bulgare de a depăși tendințele din anii 1990, și anume modelul de politică introdus de Boiko Borissov – violență, hoție, aroganță și nesăbuință. Este o încercare de a intra în cele din urmă în secolul XXI și pentru societate de a se identifica cu oameni preocupați și binevoitori cu o reputație aparent nepătată”, a declarat analistul politic Evgheni Dainov pentru radioul public pe 15 noiembrie.

Președintele Radev își consolidează poziția, lideri de partid își dau demisia iar Există un astfel de popor devine irelevant

Rumen Radev, candidatul sprijinit de Partidul Socialist Bulgar, se va confrunta în runda a doua de alegeri prezidențiale de la finalul lunii noiembrie cu Anastas Gerdjikov, rectorul Universității din Sofia, candidatul susținut de GERB. La ora publicării acestui articol, șansele ca Radev să câștige peste 50 la sută din voturi în primul tur sunt mici, în timp ce Gerdijkov are o cotă de 22-23 la sută.

Rezultatul celor două runde de alegeri reprezintă o veste bună pentru Radev, care probabil va obține un nou mandat de președinte în timp ce la putere va veni un partid care îl susține. În același timp, este o veste foarte proastă pentru Borissov și GERB, partidul situându-se pe locul doi în alegeri pentru a doua oară consecutiv. „Viitorul guvern ar trebui să fie reformist”, declara duminică seara Radev, un adversar vehement al GERB.

Liderii partidului Bulgaria Democrată și-au dat demisia luni, devenind primii politicieni care se retrag de pe scena politică după ce au obținut rezultate dezamăgitoare. Nu este încă clar cum va afecta demisia lor discuțiile pentru formarea unei coaliții. Liderul BSP, Kornelia Ninova, a făcut declarații sfidătoare imediat după alegeri în ciuda conflictelor interne din partid și a solicitărilor de a-și prezenta demisia făcute de organizația de tineret a BSP. Marți însă, Ninova a anunțat și ea că va demisiona. Dezamăgirea votanților de stânga vizavi de prestația liderului BSP a cântărit greu după rezultatele slabe în alegerile din aprilie și iulie.

Înființat în 2020 de îndrăgitul cântăreț și animator TV, Slavi Trifonov, Există un astfel de popor a debutat cu dreptul obținând locul doi la alegerile din aprilie, iar apoi primul loc la alegerile din iulie, însă de la intrarea în Parlament partidul a fost asociat cu decizii haotice, lipsă de transparență și membri cu o reputație îndoielnică. Trifonov, a cărui stare de sănătate este subiect de discuții aprinse, a avut de atunci puține apariții publice și nu s-a prezentat deloc în Parlament. „Nu am mai asistat niciodată la o scădere atât de abruptă de popularitate în istoria noastră politică recentă”, a scris pe Twitter jurnalistul bird.bg Dimitar Stoianov. Chiar și-așa, Există un astfel de popor (ITN) rămâne o piesă importantă și imprevizibilă din acest puzzle al coaliției de guvernare. Cu puțin timp înainte de alegeri, Slavi Trifonov declara că nu regretă nicio decizie făcută și că partidul său în continuare nu va lua parte la discuțiile pentru formarea coaliției de guvernare – vom vedea dacă poziția ITN se va schimba în zilele următoare.


Alte articole
România și Moldova: între șanse ratate și consolidarea relației

România și Moldova: între șanse ratate și consolidarea relației

Maia Sandu vizitează marți un București care, preocupat de criza politică și epidemiologică, a pus în plan secund relația bilaterală. Ca de multe alte ori în ultimii 30 de ani, și acum s-au ratat șanse; chiar și așa, legăturile continuă să se consolideze.

Cutia bulgărească a Pandorei: sancțiuni din partea SUA, verificări și scheme bancare ascunse

Cutia bulgărească a Pandorei: sancțiuni din partea SUA, verificări și scheme bancare ascunse

Sancțiuni și liste negre din partea SUA, un val de demisii, verificări ale cheltuielilor guvernului GERB din ultimii zece ani, proasta gestionare a ajutoarelor financiare: toate acestea sunt subiecte de primă pagină ale publicațiilor din media bulgărească, în această perioadă în care țara se pregătește pentru alegerile anticipate din 11 iulie, ca urmare a rezultatului neconcludent al alegerilor din primăvară și din cauza incapacității partidelor de a forma o coaliție.

NATO și Ucraina: It’s complicated

NATO și Ucraina: It’s complicated

Summitul NATO de la Bruxelles, care va avea loc pe 14 iunie, a reanimat discuțiile privind aderarea Ucrainei la Alianța Nord Atlantică. În timp ce la Kiev se vorbește cu voce tare despre necesitatea aderării, multe state nici nu vor măcar să discute deocamdată despre acest lucru.

Svetoslav Todorov

16 Nov 2021
Svetoslav Todorov

Timp de citire: 7 min
  • Bulgaria rămâne sub semnul incertitudinii după runda dublă de alegeri din 14 noiembrie. Alegerile legislative au fost câștigate de un partid reformist nou, care însă e departe de a forma majoritatea, în timp ce, la prezidențiale, Rumen Radev a câștigat în primul tur aproape 50% din voturi și are are șanse mari să-și asigure un nou mandat.
  • Niciun sondaj de opinie n-a putut prezice că PP va câștiga alegerile sau că Renașterea va trece pragul electoral de patru la sută, acestea fiind cele mai mari suprize ale alegerilor. Estimările privind prezența la vot au fost și ele eronate – în timp ce unele agenții au prezis că 50 la sută din votanți vor veni la urne, spre deosebire de 49,10 la sută în aprilie și 41 la sută în iulie, în realitate doar 39,1 la sută din alegătorii cu drept de vot și-au exprimat opțiunile.
  • PP a demarat discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare cu Bulgaria Democrată, Există un astfel de popor și Partidul Socialist Bulgar (BSP) – toate unite de opoziția față de GERB și Boiko Borissov, însă cu foarte puține lucruri în comun, cu atât mai mult cu cât Bulgaria Democrată are o orientare pro-occidentală și pro-UE, BSP nu pare să se fi reformat după trecutul comunist, își menține orientarea conservatoare, a avut mai multe luări de poziție anti-vacciniste și de multe ori susține politici pro-Kremlin, în timp ce Există un astfel de popor a pierdut valul de simpatie câștigat la alegerile din iulie, sperând să obțină o majoritate la următoarele alegeri și refuzând să facă parte dintr-o coaliție unde miniștrii desemnați să nu fie cei agreați de partid. În consecință, Continuăm schimbarea nu va porni negocierile cu GERB, Mișcarea pentru drepturi și libertăți și noul partid de extremă dreaptă Renașterea.
Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate
Șicanele Rusiei arată de ce trebuie Moldova să își diversifice sursele de gaze și electricitate

La mai puțin de o lună de la semnarea unui nou contract pentru livrările de gaze, Moscova a arătat că știe cum să îl exploateze în favoarea sa. E clar că problemele Moldovei în domeniu nu s-au terminat, iar singura soluție de a ieși din acest impas pe termen mediu și lung este să își diversifice furnizorii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
30 Nov 2021
Criza lirei turcești și politicile islamo-conservatoare ale Ankarei
Criza lirei turcești și politicile islamo-conservatoare ale Ankarei

Prăbușirea lirei turcești este, în mare măsură, rezultatul politicilor Ankarei. Sunt politici tributare ideologiei islamo-conservatoare și tendințelor populist-autoritare ale regimului Erdögan, primul care contestă în mod serios viziunea lui Atatürk asupra statului.

Dragoș Mateescu
Dragoș Mateescu
26 Nov 2021
Belgrad: război al graffitiului în numele unui criminal de război
Belgrad: război al graffitiului în numele unui criminal de război

La zeci de ani după ce armele au tăcut în Bosnia, la Belgrad a început un nou tip de război între cei care insistă ca Serbia să-și asume trecutul pentru a putea privi către viitor și cei care încă mai sunt prinși în narațiunile naționaliste de pe vremea războiului din anii 90

Vuk Velebit
Vuk Velebit
24 Nov 2021
România și Moldova: între șanse ratate și consolidarea relației
România și Moldova: între șanse ratate și consolidarea relației

Maia Sandu vizitează marți un București care, preocupat de criza politică și epidemiologică, a pus în plan secund relația bilaterală. Ca de multe alte ori în ultimii 30 de ani, și acum s-au ratat șanse; chiar și așa, legăturile continuă să se consolideze.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
22 Nov 2021