Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: UE se implică direct în afacerile interne ale R. Moldova

Dezinformare

Ministerul rus de Externe critică declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău cu privire la negocierile politice și ineficiența unor instituții. Nu este prima dată când Moscova, care l-a susținut deschis pe Igor Dodon la prezidențialele din 2020, acuză Occidentul că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara.”

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Michalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe”, a scris Sputnik.md, dar declarația respectivă a Ministerului rus de Externe a fost preluată pe larg atât de presa din Republica Moldova, cât și din Rusia.

Realitate

NARAȚIUNE: UE se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova

CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia a lansat în ultimul timp, în special în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de la Chișinău, mai multe atacuri la adresa Uniunii Europene și Statelor Unite, acuzându-le – prin Ministerul de Externe și serviciul de spionaj, FSB – de implicare în afacerile interne ale Republicii Moldova. În același timp, însă, președintele Vladimir Putin îi ura succes la alegeri fostului președinte Igor Dodon și promitea ajutor Republicii Moldova în plină campanie electorală.

După înfrângerea candidatului susținut de Moscova, MAE rus a avut câteva comentarii în care interpreta declarațiile noului președinte, Maia Sandu, privind necesitatea retragerii contingentului militar rus. De asemenea, a acuzat-o indirect pe Maia Sandu că ar avea vreo atribuție la hotărârea Curții Constituționale prin care a fost anulată Legea care oferea un statut special limbii ruse.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko s-a referit într-un interviu pentru Centrul pentru Jurnalism Independent la ineficiența Consiliului Audiovizualului. Într-un alt interviu, pentru Cotidianul, ambasadorul UE la Chișinău își exprima îngrijorarea în privința faptului că persoane implicate în frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului”. El se referea la deputații Partidului Șor, condus de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în prima instanță de implicare în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar.

Aceste declarații au provocat reacții atât din partea Partidului Socialiștilor, care a publicat un comentariu pe pagina oficială a formațiunii, ortografiind greșit numele diplomatului, cât și a Partidului Șor.

Ambasadorii a 22 de state membre ale UE au reacționat printr-o declarație comună în care notează că „Ambasadorii UE și ai statelor membre UE observă evoluțiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv cele față de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele lor și în respect deplin față de independența și suveranitatea Republicii Moldova”

Ulterior a venit comentariul MAE rus.

Este de menționat că Peter Michalko a fost criticat și de ministrul Ungariei de Externe, Péter Szijjártó, în timpul unei vizite a acestuia la Chișinău, la începutul lunii decembrie 2020. Acesta a sugerat că Michalko s-ar fi implicat în campania prezidențială pentru alegerile prezidențiale. În aceeași zi, Igor Dodon l-a decorat cu „Ordinul de Onoare” pe oficialul maghiar.

OBIECTIV: Să prezinte UE ca pe un actor internațional care se implică în afacerile interne ale unui stat (Republica Moldova). Să încerce să justifice o intervenție mai activă a Rusiei în regiune.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Republica Moldova are un Acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar unul din rolurile Delegației UE la Chișinău este să urmărească implementarea acestuia. Nu este o premieră, sau ceva ieșit din comun când oficiali europeni fac referire la corupția din Republica Moldova, își exprimă îngrijorarea față de ineficiența unor instituții și pentru faptul că trenează investigarea fraudei bancare.

De altfel și societatea civilă și mass-media din Republica Moldova au denunțat în repetate rânduri eficiența redusă a Consiliului Audiovizualului, mai ales în timpul alegerilor, lucru remarcat de observatorii internaționali

SÂMBURE DE ADEVĂR: Șeful Delegației UE, Peter Michalko, și-a exprimat opinia, în diferite interviuri, despre activitatea Consiliului Audiovizualului și în privința negocierilor politice privind formarea unui nou Guvern la Chișinău.

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  26/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii Republicii Moldova
 • Amplificare:
  un număr mare de instituții de presa din Republica Moldova și Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin, PSRM
 • Narațiune cheie:
  UE se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, ceea ce justifică o intervenție mai mare a Moscovei în regiune.
Cornel Ciobanu

01 Mar 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 10 min
 • Ministerul rus de Externe critică declarații ale șefului Delegației UE la Chișinău cu privire la negocierile politice și ineficiența unor instituții. Nu este prima dată când Moscova, care l-a susținut deschis pe Igor Dodon la prezidențialele din 2020, acuză Occidentul că s-ar implica în afacerile interne ale Republicii Moldova.
 • OBIECTIV: Să prezinte UE ca pe un actor internațional care se implică în afacerile interne ale unui stat (Republica Moldova). Să încerce să justifice o intervenție mai activă a Rusiei în regiune.
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”
DEZINFORMARE: „Proiectul Republica Moldova a ajuns la final”

Maia Sandu și PAS au rolul de a administra Moldova până când aceasta va fi înghițită de România, cu ajutorul SUA și NATO, potrivit unei dezinformări care reia teza controlului extern asupra Moldovei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
19 Nov 2021